• Українська
  • English
Тримайте свій тиск “в руках”
Тримайте свій тиск “в руках”

Тримайте свій тиск “в руках”

ДЕНЬ БОРОТЬБИ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ. Артеріальна гіпертензія (підвищення артеріального тиску) – один із станів, що належать в усьому свiтi до так званих “хвороб століття”, “хвороб цивілізації”. Масштаби цієї неінфекційної епідемії вражаючі.

Майже 20-25% всього дорослого населення має підвищений артеріальний тиск, тобто страждає тією чи іншою формою артеріальної гіпертензії, причому частіше нездужають найбільш працездатні люди віком 30-60 років. Відповідно до масштабів нашої країни можна вважати, що ми маємо 12-13 млн. хворих на артеріальну гіпертензію.

Щорічно артеріальну гіпертензію вперше виявляється приблизно у 430 тисяч пацієнтів. Саме по собі підвищення артеріального тиску часто протікає безсимптомно i проявляється лише у фіналі захворювання тяжкими ускладненнями (мозковий iнсульт, серцева або ниркова недостатність, інфаркт міокарда). Однак незалежно від того, є у хворого симптоми захворювання, чи немає, стабільне підвищення тиску завжди призводить до розвитку вторинних морфологiчних змін з боку судин з порушенням функції життєво важливих органів. Україна посідає перше місце серед країн Європи за смертністю населення вiд серцево-судинних захворювань (це майже 57 % у структурі загальної смертності). Цей показник визначається головними чином двома причинами – iшемiчною хворобою серця (IХС) i цереброваскулярними захворюваннями.

Економiчнi збитки, обумовленi тимчасовою непрацездатнiстю, iнвалiднiстю та передчасною смертнiстю вiд АГ, IХС та цереброваскулярними захворюваннями, перевищили торiк 2 мiльярди гривень.

Згiдно за рекомендаціями Всесвiтньої органiзацiї охорони здоров’я величинами нормального артерiального тиску треба вважати: систолiчний АТ – вiд 100 до120 мм. рт. ст., а дiастолiчний – до90 мм. рт. ст. Тиск понад цi величини вважається артерiального гiпертензiєю.

Виникнення i перебiг АГ тiсно пов’язанi з наявнiстю факторiв ризику: спадковість, психоемоційні навантаження, куріння, незбалансоване харчування (вживання надмiрної кiлькостi солi), надлишкове вживання алкоголю, надмiрна маса тiла i малорухомий спосiб життя.

Немедикаментозне лiкування – змiни стилю життя

Змiни стилю життя в першу чергу залежать вiд самого хворого. Зменшення ваги тiла перш за все може бути досягнуто за рахунок зменшення вживання висококалорiйної їжi. У осiб з надмiрною вагою тiла, зменшення її на10 кгзнижує АТ на10 мм. рт. ст. Збiльшення ваги на10 кгсупроводжується зростанням систолiчного артерiального тиску на 2-3 мм. рт. ст. та зростанням дiастолiчного тиску на 1-3 мм. рт. ст.

Особлива увага надається зменшенню вживання солi. У осiб із пiдвищеним АТ кiлькiсть споживаної солi має обмежуватись до6 г(у середньому за день людина споживає10 гсолi) .У людей, якi вживають алкоголь, АТ пiдвищується.

Ризик серцево-судинних захворювань зменшується при помiрнiй фiзичнiй активностi. У цьому планi рекомендується швидка ходьба протягом 30-40 хвилин зі швидкiстю 3-5 км. на годину 3-4 рази на тиждень.

Курiння, як i вживання алкоголю, пiдвищує рiвень катехоламiнiв у плазмi кровi. При курiннi значно зростає ризик атеросклеротичних ушкоджень.

Вiдомо, що тiльки у 20-25% хворих, якi постiйно дотримуються системи змiн способу життя, АТ достатньо знижувався. Щоправда, це стосується помiрної АГ при пiдвищеннi АТ до160 мм. рт. ст. Але за будь-яких обставин змiни стилю життя повиннi проводитися паралельно з медикаментозною терапiєю. Таке поєднання дозволяє знизити АТ швидше, стабiльнiше, зменшуючи кiлькiсть та дози медикаментозних препаратiв.

Профiлактичнi заходи щодо АГ передбачають впровадження здорового способу життя i корекцiю виявлених факторiв ризику.

Їх модифiкацiя спрямована на:

– обмеження вживання солi в їжi;

– зменшення маси тiла при її надлишку;

– обмеження вживання алкогольних напоїв;

– зменшення вживання їжi насиченої жирами, солодощiв;

– вiдмову вiд палiння;

– пiдвищення фiзичної активностi в години дозвiлля;

– психоемоцiйне розвантаження та релаксацiю.

Свiтовий досвiд показує, що профiлактика, спрямована на змiну способу життя, є унiверсальною “вакциною” проти АГ. Застосування перелiчених заходiв сприяє зменшенню виникнення нових випадкiв АГ на 50 %.

Варто завжди пам’ятати, що артерiальна гiпертензiя небезпечна своїми ускладненнями, яким легше запобiгти, нiж лiкувати. При виявленнi артеріальної гіпертонії необхiдно звертатись до лiкаря.

Тримайте свій тиск “в руках”

Чи вимірювали ви свій артеріальний тиск? Якщо тонометр показав вам 120/80 мм рт. ст. – можете вважати себе щасливцем, бо це – норма.

Оптимальним вважають тиск, нижчий за ці показники, а якщо вже близько 135/85 – це сигнал, що у житті потрібно щось міняти: скажімо, позбутися шкідливих звичок, вживати більш здорову їжу, частіше гуляти на свіжому повітрі, зайнятися спортом… До цих та інших рекомендацій лікарів потрібно ставитися вкрай серйозно, бо це шанс для вашого тиску внормуватися. Після позначки 140/90 людину автоматично відносять до списку хворих на артеріальну гіпертензію.

Серце й мозок “під прицілом”

Артеріальна гіпертензія – це синдром стійкого підвищення артеріального тиску. Ця хвороба підступна тим, що людина може взагалі її не відчувати, бо специфічних симптомів підвищення тиску не існує. У когось – болить голова (найчастіше – у потиличній ділянці), шумить у вухах, хтось відчуває нудоту чи запаморочення, а дехто почувається нормально, а тиск у нього в цей час “зашкалює”. Часто єдиним симптомом артеріальної гіпертензії є тільки підвищення артеріального тиску, і щоб виявити недугу, достатньо поміряти тиск.

У той час, коли людина може не відчувати жодного дискомфорту, найважливіші органи її організму (їх називають “органами-мішенями”) – головний мозок, серце, нирки – як під дулом пістолета: у будь-який момент може статися інсульт чи інфаркт – найвищі планки, які “бере” артеріальний тиск.

Смертність від серцево-судинних захворювань займає першість у світі, в Україні цей показник становить 62,5% загальної смертності. Раніше вважали, що підвищення тиску, гіпертонія – це проблема пенсіонерів. Але все частіше це стосується молодих людей працездатного віку, які іноді навіть не підозрюють, що мають високий тиск, і вперше про нього дізнаються тоді, коли стається гіпертонічний криз чи навіть інсульт. Молодь не звикла заміряти свій тиск. Старші люди, які стежать за своїм тиском, також не всі знають, що їм вже потрібно вживати медикаменти. Бо раніше кардіологи визначали нормальний артеріальний тиск для людини, додавши 100 до її віку. Таким чином визначали норму тиску. Досі дехто з 60-річних вважає, що “верхній” (систолічний) тиск 160 – для них нормальний.

ВООЗ затвердила чітку градацію тиску

Нещодавно ВООЗ затвердила чітку градацію тиску, за якою нормальним вважається тиск 120/80 для людей будь-якого віку, в тому числі похилого. Оптимальним – нижчий за цей показник, проте не набагато. Показники 135/85 потребують вже візиту до лікаря, 140/90 – діагностують артеріальну гіпертензію першого ступеня. До того ж у старших людей буває, що “верхній” тиск (систолічний) підвищується, а “нижній” (діастолічний) – нижчий за норму, скажімо, 160/60 – люди думають, що це нормально, і не звертаються до лікарів. А такий тиск потребує лікування, особливо у старшому віці, коли судини вже втратили еластичність, і будь-який натиск артеріального тиску може спричинити інсульт чи інфаркт.

Хвороба жителів великих міст

Ще однією помилкою людей є те, що препарати для зниження тиску приймають тільки тоді, коли тиск підвищився, і перестають приймати, коли стає легше або купують доступні усім препарати для зниження тиску, керуючись порадою сусідки чи провізора в аптеці.

Неправильно лікована артеріальна гіпертензія може спричинити ускладнення. Тільки лікар може визначити препарат, який не тільки знизить тиск, а й покращить загальну ситуацію, викликану артеріальною гіпертензією.

Потрібно зважати на вік людини і її супутні захворювання. Існують фактори ризику, які призводять до артеріальної гіпертензії. Це, в першу чергу, обтяжена спадковість: якщо хтось з батьків мав гіпертонію, інсульт, інфаркт, у родині були випадки раптової серцевої смерті. До факторів ризику належить і вік людини – чим старший – тим більша вірогідність гіпертонії. Також зайва вага, часті стреси і перевтома, сидячий спосіб життя, неправильне харчування, шкідливі звички, цукровий діабет. Важливо вчасно виявити схильність до підвищення тиску і систематично вживати ліки, щоб досягнути його цільових рівнів, за яких можна уникнути ускладнень.

Важливо вчасно скоригувати свій життєвий ритм, спосіб життя, харчування, позбутися шкідливих звичок, відмовитися від кави, щоб запобігти інсульту чи інфаркту. Для цього потрібно з 18-річного віку (якщо раніше не було показань) почати вимірювати свій тиск. Найчастіше підвищений тиск стосується жителів великих міст: у селах люди мають більше фізичне навантаження, переживають менше стресів.

Зниження рівня артеріального тиску на2 ммрт. ст. зменшує ризик смерті на 7-10%. Тому потрібно намагатися тримати свій тиск у нормі або хоча б постійно його контролювати.

Вилікувати артеріальну гіпертензію неможливо. Проте, дотримуючись здорового способу життя та приймаючи ефективні ліки, можна контролювати артеріальний тиск і не допустити розвитку ускладнень.

Якщо тиск високий:

щодня споживайте не менш як400 говочів та300 гфруктів;

вилучіть з раціону гострі приправи, соління і страви, насичені тваринними жирами, солодкі і мучні вироби;

введіть у харчування повноцінні білки – сир, м’ясо, рибу, вуглеводи, багаті на клітковину, жири, що містять поліненасичені жирні кислоти – соняшникову чи кукурудзяну олію;

готуючи їжу, віддавайте перевагу варінню і запіканню;

збагатіть організм кальцієм (молоко, сир, йогурт, нежирні молочні продукти, риба і морепродукти), магнієм (гречка, пшоно, овес, горох, соняшник, петрушка, хрін, гарбуз, картопля, буряк), калієм (абрикоси, курага, родзинки, чорнослив, чорна смородина, редька).

Щоб тиск не піднімався:

уникайте психоемоційних та фізичних перевантажень у професійній роботі та побуті;

відрегулюйте свій режим праці і відпочинку, щоб не допускати перевтоми і виснаження;

відмовтеся від шкідливих звичок (куріння, зловживання алкоголем);

не допускайте надмірної маси тіла;

необхідні динамічні навантаження невисокої інтенсивності до 3-5 разів на тиждень протягом 30-45 хвилин. Це можуть бути прогулянки пішки, плавання, їзда на велосипеді, катання на лижах, робота у саду чи на городі.

Приблизно в 40-60% пацієнтів з початковою стадією артеріальної гіпертензії при ще щодо невисоких цифрах тиску вдається домогтися його зниження тільки лише за допомогою немедикаментозного лікування. За даними ВООЗ, профілактика спрямована на зміну способу життя, є універсальною “вакциною” проти артеріальної гіпертензії.

Хворі зі стійким підвищенням артеріального тиску мають лікуватись постійно медикаментозними засобами під постійним контролем лікарів, обов’язково пам’ятайте, що самолікування може призвести до незворотніх наслідків

Матеріал підготувала: Олена Каушанська, доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб

Корисно знати