• Українська
  • English
4 травня – день боротьби з булінгом (День рожевої сорочки)

4 травня – день боротьби з булінгом (День рожевої сорочки)

Розпочинаючи з 2012 року за ініціативи ООН, щорічно 4 травня відзначають Міжнародний день протидії булінгу.

Булінг – це розповсюджена проблема сучасного суспільства, яка найгостріше проявляється в освітньому середовищі та здатна призвести до непередбачуваних наслідків. Дуже часто цю проблему суспільство недооцінює. Останнім часом спостерігається тенденція до зростання поширення випадків цькування.

За даними ЮНІСЕФ, близько 70% дітей всього світу зазнають цькування з боку однолітків. В Україні спостерігається один з найвищих рівнів булінгу серед європейських країн. У реальному або віртуальному житті з залякуванням та знущанням стикається кожен п’ятий підліток в світі, а в якості агресора виступає кожен четвертий.

Право особистості на освіту, добробут та здоров’я порушує будь-яка форма цькування чи насильства. І хоча за останні роки спостерігається підвищена активність до обговорення та обізнаності проблеми, вона залишається досить розповсюдженою у всьому світі.

Символом цього дня стала рожева сорочка, тому його ще називають Днем рожевої сорочки). Сталося це тоді, коли один учень у Канаді прийшов до школи у рожевій сорочці і через це став жертвою цькування. Інші учні в знак його підтримки також одягнули рожеві сорочки та футболки. А на наступний рік День боротьби з булінгом став офіційним у Канаді.

Заклик цього дня дуже простий – носити та ділитися рожевим кольором. Це означає, що наше суспільство хоче запобігти знущанням і поєднує доброту, прийняття і інклюзивність.

З метою профілактики булінгу необхідною є робота психологів, педагогів, батьків і, звичайно, дітей. Щоб підвищити обізнаність суспільства про цю проблему та знайти шляхи її вирішення проводяться різноманітні заходи. Дітям, які вже страждають від цькування на допомогу приходять різні громадські організації та професійні психологи.

Нажаль, на сьогоднішній день, у нашій країні проблема булінгу не завжди виявляється вчасно, що призводить до трагічних наслідків. Тому в Україні функціонує низка національних телефонних гарячих ліній:

–  Гаряча телефонна лінія щодо булінгу 116 000

–  Гаряча лінія з питань запобігання насильству 116 123 або 0 800 500 335

–  Національна поліція України 102.

Інформацію підготувала асистент кафедри фармації Яна ГОНЧАРУК

 

 

 

Корисно знати