• Українська
  • English
19 серпня – День пасічника
19 серпня – День пасічника

19 серпня – День пасічника

День встановлений Указом Президента України №815/97 від 15 серпня 1997 року на підтримку ініціативи Міністерства агропромислового комплексу України та Спілки пасічників України.

У день святкування згадують двох перших видатних пасічників України – Петра Прокоповича (1775-1850) і Миколу Витвицького (1764-1853). Проводяться конференції, засідання круглих столів, фестиваль і парад пасічників, на яких представляється медова продукція бджолярів і фірм України. Окрім дегустації меду та іншої медової продукції, в цей день проходить презентація нової виданої літератури з бджільництва.

Співробітники нашого університету, базуючись на основних відомостях та власному досвіді вчених Буковинського державного медичного університету, підготували і надрукували монографію «Бджільництво на службі здоровя людини», у якій читач може знайти не тільки сучасну інформацію про основні продукти бджільництва (мед, пилок бджолиний, пергу, прополіс, маточне молочко), але й інші продукти – бджолиний підмор, забрус, гомогенат бджолиного розплоду.

Цікавою є викладена в книзі інформація про аеробіорезонансну вуликотерапію, бджоловжалення, дію настоянки воскової молі. Проте найбільш важливими будуть сучасні рекомендації щодо комплексного використання продуктів бджільництва при найбільш поширених захворюваннях внутрішніх органів, а також при таких складних патологічних ситуаціях, як синдром хронічної втоми, вторинні імунодефіцитні стани, посттравматичний синдром.

Висвітлені також нові взаємини людства і бджіл в умовах теперішньої екологічної епохи.

Автори сподіваються, що їх інформаційний внесок у використання важливих природних лікувально-профілактичних продуктів бджільництва матиме практичне значення для населення України та допоможе лікарям покращувати стан здоров’я пацієнтів в різних галузях медицини: терапії, хірургії, педіатрії, неврології, урології, інфекційних захворюваннях, геріатрії, ендокринології, гематології, косметології, в зонах екологічного неблагополуччя тощо.

Книга розрахована на широке коло людей, яким небайдужий стан їхнього здоров’я, активного функціонування, та процес оздоровлення продуктами бджільництва в сучасних непростих екологічних умовах: лікарів-практиків, лікарів-інтернів, валеологів, біологів, бджолярів.

Д.мед н. Волошина Л.О.

Корисно знати