• Українська
  • English
9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду

9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду

Сьогодні Україна та світова спільнота вшановують безневинних жертв злочинів, спричинених етнічною, расовою та релігійною ненавистю.

Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду було започатковано у вересні 2005 року резолюцією Генасамблеї ООН. Ця дата обрана невипадково: саме 9 грудня 1948 року була ухвалена Конвенція про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

«Геноцид починається з вбивства однієї людини – не за те, що вона зробила, а через те, хто вона є» Кофі Аннан

Сьогодні ми вшановуємо безневинних жертв злочинів, спричинених етнічною, расовою та релігійною ненавистю. Геноцид – злочин, який вбиває цілі народи, мову, культуру, руйнує генотип. Ми маємо ці гіркі епізоди в нашому українському життєписі. І він повторюється знов — росія вчиняє геноцид зараз, у ХХІ сторіччі, проти українців. Буча, Ірпінь, Ізюм, Оленівка…

І дуже прикро, що роками Голодомор не визнавався світом як геноцид. Але, станом на 2022 рік парламенти 19 країн світу визнали Голодомор 1932-1933 років Геноцидом українського народу:  Польща, Угорщина, Чехія, Австралія, Ватикан, Бразилія, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, США, Португалія, Німеччина.

Корисно знати