• Українська
  • English
Як захистити свій ПК від вірусів
Як захистити свій ПК від вірусів

Як захистити свій ПК від вірусів

ВАРТО ЗНАТИ. Щодня мільйони користувачів персональних комп’ютерів втрачають інформацію через вірусні атаки, тобто дію шкідливого програмного забезпечення. Вірус може нанести непоправної шкоди комп’ютеру, тому будь-який користувач повинен знати як боротися із “захворюваннями” спричиненими комп’ютерними  вірусами, а ще краще як здійснювати профілактику для недопущення “захворювання”.

Етіологія. Чому виникає “захворювання”?

Операційні системи мають досить багато помилок і недоробок, за допомогою яких можна виконати на комп’ютері несанкціоновані дії, наприклад, без відома користувача встановити програму, скачати будь-яку інформацію з комп’ютера  та ін. У час, коли інформаційні технології проникли у всі сфери життя людини, є користувачі, які б хотіли скористатися інформацією для власних, “шахрайських”, потреб. Тому, для збереження конфіденційної інформації  потрібні засоби її захисту.

Епідеміологія. Як поширюються комп’ютерні віруси?

Часто ми самі є винуватцями зараження наших електронних помічників. Джерелом загрози є CD, DVD та інші диски, flash-накопичувачі, електронна пошта, локальні мережі та Інтернет.

Клінічна картина. Симптоми. Як визначити, що комп’ютер заражений?

Непрофесіоналові складно виявити присутність вірусів на комп’ютері, оскільки вони вміло маскуються серед звичайних файлів.

Є ряд ознак, що можуть свідчити про зараження комп’ютера вірусами: на екран з’являються непередбачувані повідомлення або зображення; подаються непередбачувані звукові сигнали; несподівано відкривається і закривається лоток CD-ROM-приводу; без участі користувача, запускаються на комп’ютері програми; з’являються попередження про спробу будь-якої з програм комп’ютера зв’язатися з Інтернетом, хоча користувач цього не ініціює.

Є також і непрямі ознаки зараження комп’ютера: збої в роботі комп’ютера; повільна робота комп’ютера при запуску програм; неможливість завантаження операційної системи; зникнення файлів і каталогів чи спотворення їх вмісту; часте звернення до жорсткого диску (часто блимає лампочка на системному блоці); інтернет-браузер поводиться несподіваним чином (наприклад, вікно програми неможливо закрити).

Органи-мішені. Що вражає комп’ютерний вірус?

Віруси вражають не тільки дані, але й системні налаштування, а також завантажують ресурси операційної системи та інтернет-з’єднань. Віруси скорочують продуктивність комп’ютера і витрачають інтернет-трафік, не даючи можливості повноцінно працювати на комп’ютері. Віруси можуть бути де завгодно. На сьогоднішній день загрози безпеки для комп’ютера можуть прийняти будь-яку форму і масштаб.

Лікування. Що робити, якщо вже “заразився”?

Якщо ви помітили, що Ваш комп’ютер веде себе “підозріло” – не панікуйте! Це попередить втрату важливих даних і позбавить від зайвих переживань. Робіть наступне:

– відімкніть  комп’ютер від Інтернету;

– відімкніть комп’ютер від локальної мережі, якщо він до неї був підключений;

– якщо симптом зараження полягає в тому, що Ви не можете завантажитися з жорсткого диска комп’ютера (комп’ютер видає помилку, коли Ви його вмикаєте), спробуйте завантажитися в режимі захисту від збоїв або з диска аварійного завантаження Windows;

– перш ніж робити хоч що-небудь, збережіть результати Вашої роботи на зовнішній носій (CD- диск, флеш-карту та ін.)

– встановіть антивірус, якщо Ви цього ще не зробили і на Вашому комп’ютері не встановлено інших антивірусних програм;

– отримайте останні оновлення антивірусних баз. Краще скористатися іншим комп’ютером, оскільки при підключенні до Інтернету з зараженого комп’ютера є ймовірність відправки вірусом важливої інформації зловмисникам або розповсюдження вірусу за адресами Вашої адресної книги.

– встановіть рекомендований рівень налаштувань антивірусної програми.

– запустіть повну перевірку комп’ютера.

Профілактика. Антивірусні програми.

Основний захист комп’ютера від вірусів – встановлення антивірусної програми та її регулярне оновлення. Антивіруси перевіряють операційну систему і файли на наявність вірусів. Антивірусна програма повинна мати можливість сканувати e-mail і файли, що завантажуються з Інтернету, для запобігання дії вірусу або шкідливої програми ще до того, як вони потраплять у систему.

Нові віруси з’являються щодня, тому необхідно регулярно оновлювати антивірусну базу на веб-сайті виробника антивірусної програми. Адже, як відомо, будь-яка антивірусна програма вміє розпізнавати і знешкоджувати тільки ті віруси, яких її “навчив” виробник. І не секрет, що з того моменту, як вірус відправляється розробникам програми, до моменту відновлення антивірусних баз може пройти кілька днів. У цей період можуть бути заражені тисячі комп’ютерів по всьому світу!

Отже, переконайтеся в тому, що Ви встановили один з кращих антивірусних пакетів, і регулярно оновлюйте його!

Найбільш популярні антивірусні програми – Антивирус Касперского, Dr.Web, ESET NOD32, Norton Antivirus, Panda Security, Avast!, COMODO, Microsoft AntiSpyware, NANO Антивирус та ін.

Захист комп’ютера від вірусів залежить не тільки від антивірусної програми. Більшість користувачів помиляється, вважаючи, що встановлений на комп’ютері антивірус є панацеєю від усіх вірусів. Комп’ютер все ж може заразитися вірусом, навіть маючи в наявності потужну антивірусну програму. Якщо комп”ютер має вихід в Інтернет, одного антивірусу мало.

Антивірусна програма може видалити вірус, якщо він безпосередньо перебуває на комп’ютері, але якщо той же вірус стане впроваджуватися у Ваш комп’ютер з Інтернету, наприклад, із завантаженням веб-сторінки, то антивірусна програма нічого з ним зробити не зможе – до тих пір, поки він не проявить свою активність на ПК. Тому, повноцінний захист комп’ютера від вірусів неможливий без фаєрвола – спеціальної захисної програми, яка сповістить про наявність підозрілої активності, коли вірус намагається підключитися до комп’ютера.

Використання фаєрвола в мережі Інтернет дозволяє обмежувати кількість небажаних підключень ззовні до комп’ютера, і значно знижує ймовірність його зараження. Крім захисту від вірусів, також значно ускладнюється доступ зловмисників (хакерів) до інформації і спроба завантажити потенційно небезпечну програму на Ваш комп’ютер.

Коли фаєрвол використовується в поєднанні з антивірусною програмою і оновленнями операційної системи, захист комп’ютера підтримується на максимально високому рівні безпеки.

Не допускайте, щоб ваш електронний помічник хворів. Здійснюйте профілактику “вірусних захворювань”!

Матеріал підготували: Олена Олар, Володимир Федів, Марія Іванчук, Оксана Гуцул, кафедра біологічної фізики та медичної інформатики

Корисно знати