• Українська
  • English
1 квітня – День народження Gmail
1 квітня – День народження Gmail

1 квітня – День народження Gmail

ЦІКАВО. 1 квітня виповнюється 10 років популярній поштовій службі Gmail від компанії Google. Компанія Google була створена у 1998 році. Її засновники Леррі Пейдж і Сєргєй Брін познайомилися в Стенфордському університеті в 1995 році. До 1996 року вони створили пошукову систему (спочатку вона називалася BackRub), яка використовувала посилання для визначення важливості окремих веб-сторінок. Одного разу, описуючи “ідеальну пошукову систему”, Леррі Пейдж сказав, що вона “точно розуміє, що ви маєте на увазі, і дає вам саме те, що потрібно”. З того часу як він промовив ці слова, компанія Google розрослася, але дух сказаного залишається. Зараз компанія Google обслуговує користувачів і клієнтів у всьому світі. За словами засновників, місія компанії Google полягає в тому, щоб систематизувати всесвітню інформацію та зробити її загальнодоступною й корисною.

Насправді саме люди роблять компанію Google такою, якою вона є. В компанію наймають розумних і цілеспрямованих людей, але надають перевагу здібностям над досвідом. Хоча працівники Google мають спільні цілі та бачення компанії, вони представляють всі верстви населення, розмовляють десятками різних мов, уособлюючи всесвітню спільноту користувачів.

Компанія Google намагається підтримувати відкриту культуру, часто пов’язану з молодими компаніями, де кожен робить практичний внесок і без вагань ділиться ідеями та думками. На щотижневих п’ятничних зустрічах, не кажучи про спілкування електронною поштою чи в кафе, працівники Google ставлять запитання безпосередньо засновникам чи іншим керівникам стосовно будь-якої кількості проблем компанії.

Коли компанії Google було лише кілька років, її засновники написали “10 основних положень”, яких дотримуються до сих пір:

Зосередитися на користувачеві, а все інше додасться.

Краще робити щось одне, але дуже, дуже добре.

Швидко – краще, ніж повільно.

У мережі панує демократія.

Щоб отримати відповідь, не обов’язково сидіти за столом.

Гроші можна заробляти, не завдаючи шкоди.

Завжди існує більше інформації.

Потреба в інформації не знає кордонів.

Можна бути серйозними і без краватки.

Досконалість не має меж.

1 квітня 2004 Компанія Google почала закрите тестування власної поштової служби під назвою Gmail, оснащеної революційним інтерфейсом і запропонувала для зберігання електронної кореспонденції 1 Гб вільного місця (на той момент конкуруючі безкоштовні поштові сервіси рідко дозволяли зберігати більше 10 Мб даних). Спочатку ця поштова служба була доступна лише жителям США. Мешканці інших країн мали можливість отримати собі скриньку тільки після запрошення від користувача, у якого така вже була. Надалі всі обмеження були зняті. З моменту своєї появи новинка відразу прикувала пильну увагу преси та інтернет-громадськості. Дійшло до того, що деякі підприємливі бета-тестери організували торгівлю запрошеннями в Gmail, та на інтернет-аукціонах за поштовий акаунт ставки доходили часом до сотні доларів. Деякі ентузіасти, навпаки, пропонували охочим скриньки Gmail в обмін на будь-які інші предмети або послуги. Аккаунт Gmail можна було обміняти на безкоштовну колоноскопію, просвітлення, містичні секрети іудаїстів, живих скорпіонів, надувного пінгвіна і навіть на право дати ім’я новонародженому. Однією з головних претензій, що пред’являлися до Gmail російськомовними користувачами, була погана підтримка кирилиці при пошуку листів. Це зводило нанівець деякі переваги сервісу. Але вже в кінці 2004 року ця проблема була вирішена.

За 10 років існування у Gmail з’явилося багато нових можливостей, зокрема

можливість спілкуватися голосом з користувачами Google Talk прямо зі сторінки поштової скриньки;

мобільний Java-клієнт Gmail for mobile, який з максимально можливою точністю повторює інтерфейс оригінального сервісу;

розширення під назвою Mail Goggles, що дозволяє користувачам в нетверезому стані уникнути відправки листів, про які пізніше можна пошкодувати . Включивши Mail Goggles, користувач повинен бути готовий пройти тест на тверезість перед відправкою листа. За замовчуванням плагін активний вночі або у вихідні дні і пропонує виконати прості математичні завдання за певний період часу для підтвердження дієздатності;

офлайновий доступ до інтерфейсу сервісу;

функція скасування відправки останнього листа.

Матеріал підготувала: Марія Іванчук, асистент кафедри біологічної фізики та медичної інформатики

Корисно знати