• Українська
  • English
Всесвітній день гемофілії
Всесвітній день гемофілії

Всесвітній день гемофілії

АКТУАЛЬНО. Щорічно 17 квітня багато країн приєднуються до акції Всесвітньої федерації гемофілії (World Federation of Hemophilia, WFH) і Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та відмічають Всесвітній день гемофілії (World Hemophilia Day).

Загальна мета заходів, що проводяться у цей день полягає у тому, щоби звернути увагу суспільства до проблем гемофілії та зробити все можливе для покращення якості медичної допомоги, яка надається хворим на це невиліковне генетичне захворювання.

Ще донедавна мало хто з хворих дітей доживав до зрілого віку. На сьогоднішній день в арсеналі гематології є інноваційні методи терапії, які дозволяють значно покращити якість життя пацієнтів та подовжують його тривалість. Сучасні засоби лікування гемофілії – це високоочищені препарати, які не містять білків людського походження, що робить їх безпечними з точки зору потенційної вірусної інфекції.

За умов достатньої кількості лікарських засобів хворий на гемофілію може вести повноцінне життя, бути соціально адаптованим та корисним суспільству. Проте недостатнє забезпечення антигемофільними препаратами призводить до ранньої інвалідності в першу чергу дітей та молоді, що страждає на гемофілію.

На сьогодні в Україні 2600 хворих на гемофілію, серед котрих 600 дітей.

Інформацію підготував: Микола Антофійчук, доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб

Корисно знати