• Українська
  • English
Прихована небезпека для ще ненародженої дитини
Прихована небезпека для ще ненародженої дитини

Прихована небезпека для ще ненародженої дитини

ОХОРОНА МАТЕРИНСТВА ТА ДИТИНСТВА. Зараження вагітної жінки збудниками інфекційних хвороб не лише становить загрозу для її здоров’я, але й нерідко – суттєву небезпеку для дитини. Інфекційні захворювання є однією з основних причин самовільних викиднів, внутрішньоматкової смерті плода, передчасних пологів, народження дитини з вадами розвитку чи вродженою інфекційною патологією.

За впливом на плід всі інфекційні хвороби умовно можна розділити на чотири групи

Перша група, найбільша, включає інфекції, які мають мінімальний вплив на плід і не призводять до самовільного переривання вагітності та дефектів розвитку дитини. Серед поширених в Україні інфекційних захворювань до цієї групи відносяться: гострі респіраторні захворювання (парагрип, аденовірусна, ріновірусна, реовірусна, респіраторно-сенцітіальна вірусні інфекції), більшість кишкових інфекцій (дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ієрсініоз, ешеріхіоз, кампілобактеріоз, вірусні діареї, гельмінтози).

Друга група – це гіпотетично небезпечні для плода хвороби: грип та папіломовірусна інфекція. Негативний вплив цих інфекцій на плід доведено неповністю.

Третя група – вірогідно небезпечні для плода інфекції: кір, паротитна хвороба та вітряна віспа. Ці інфекційні хвороби, хоча і становлять небезпеку для плода, але дуже рідко призводять до самовільного переривання вагітності чи народження дитини з дефектами розвитку.

Четверта група включає в себе інфекційні хвороби, які найчастіше бувають причиною самовільного переривання вагітності, смерті плода в утробі матері чи народження дитини з глибокими дефектами розвитку. Ці хвороби об’єднані у так названу групу “TORCH”. Основними інфекціями  цієї групи є токсоплазмоз, краснуха, цитомегалія та простий герпес.

Поширеність та шляхи зараження

Інфекції групи “TORCH” поширені у всьому світі. Вірусами простого герпесу, краснухи, цитомегаловірусами і токсоплазмами у різні періоди життя інфікується більша частина людства.

Джерелом збудників за простого герпесу, краснухи та цитомегалії є хвора на ці інфекції людина чи людина-вірусоносій. Зараження здорової людини вірусами простого герпесу та цитомегаловірусами відбувається, в основному, повітряно-краплинним (при кашлі, чханні) та контактним (за поцілунків, через посуд, іграшки, рушники, носові хусточки, губну помаду, косметичні щіточки тощо) шляхами. Генітальний герпес, як правило, передається за статевих стосунків з інфікованою цим вірусом людиною. У рідкісних випадках статевим шляхом можуть передаватися цитомегаловіруси. Інфікування вірусом краснухи відбувається, виключно, повітряно-краплинним шляхом. За токсоплазмозу вирішальне значення у поширені інфекції відводиться домашнім улюбленцям – котам. Токсоплазми потрапляють в організм людини із забрудненими збудниками харчами (переважно з немитими фруктами та овочами), через забрудненні збудниками руки за вживання термічно необроблених м’ясних страв. Жінки зазвичай інфікуються токсоплазмами, визначаючи смакові якості сирого м’ясного фаршу. Зазначені збудники, крім вірусу краснухи, потрапивши в організм людини, залишаються в ньому до кінця життя.  

Клінічна симптоматика

Зазвичай інфекції групи “TORCH” не призводять до суттєвих порушень в організмі інфікованої людини і ніяк не проявляються. Цитомегалія та токсоплазмоз майже завжди перебігають за відсутності клінічної симптоматики. Простий герпес у більшості інфікованих проявляється періодично виникаючою висипкою на слизових оболонках губ, рідше на шкірі носа та носо-губного трикутника ще рідше на шкірі та слизових оболонках зовнішніх статевих органів. Висип за простого герпесу має вигляд дрібних міхурців, які з часом лопаються, підсихають, вкриваються кірочками і за 5-7 днів заживають. Герпетичний висип, як правило не супроводжується підвищенням температури тіла та інтоксикацією, або ж виникає на фоні інших захворювань, що перебігають з гарячкою, тому хворі часто не звертають уваги на прояви цієї інфекції. Краснуха в класичному варіанті перебігає з невисокою гарячкою, інтоксикацією та дрібною (розміром від макового до просяного зерна) плямистою висипкою, яка поширюється по всьому тілу. Однак така симптоматика виявляється лише у кожного п’ятого дорослого, інфікованого вірусом краснухи. У решти дорослих, зокрема й у вагітних, краснуха перебігає безсимптомно. Маючи переважно безсимптомний чи малосимптомний перебіг, інфекції групи “TORCH” зачасти залишаються не розпізнаними.

Ризик ураження плода

Необхідно пам’ятати, що інфекції групи “TORCH” лише за певних умов становлять небезпеку для плода. Ризик ураження плода головним чином залежить від часу коли відбулося інфікування матері. Небезпечними є лише випадки первинного інфікування жінки під час вагітності. Однак навіть первинна (гостра) інфекція у матері не завжди призводить до ураження плода. Так, за первинного інфікування матері цитомегаловірусами ризик ураження плода складає біля 40 %, токсоплазмами – 15-25 % у першій і 60-70 % у другій половині вагітності. Найчастіше плід уражується вірусом краснухи – у 60-100 % випадків за первинного інфікування жінки у перші три місяці вагітності. Ураження плода вірусами простого герпесу трапляється рідко, переважно під час пологів, однак завжди має серйозні наслідки для новонародженого. Слід наголосити, що ураження плода відбувається незалежно від того, наскільки тяжко перебігає хвороба у матері. Навіть безсимптомна первинна інфекція у вагітної може призвести до тяжкого ураження плода чи його смерті.

Не зважаючи на пожиттєве перебування збудників “TORCH-інфекцій” в організмі інфікованої людини, зараження ними жінки до вагітності є цілком безпечним для плода. Крім цього наявність імунітету за “давньої” інфекції захищає плід у випадку повторного зараження вагітної цим же збудником. Важливо і те, що у більшості вагітних жінок діагностується саме “давня” інфекція.

Заходи, які запобігають інфікуванню вагітної та ураженню плода

Щоб запобігти ураженню плода збудниками простого герпесу, краснухи, цитомегалії та токсоплазмозу, насамперед, необхідно встановити: якими із них ще не інфікована жінка. Для цього потрібно виконати спеціальні лабораторні дослідження з визначенням ранніх та пізніх антитіл до цих збудників. Найліпше коли таке дослідження проведено ще в період планування вагітності. Якщо вагітність не планована і жінка до її настання не обстежилася, такі дослідження мають бути проведені якнайраніше. Результати лабораторних досліджень дають змогу встановити, які із збудників “TORCH-інфекцій” будуть становити потенційну небезпеку для плода у випадку інфікування ними жінки під час вагітності. Відповідно заходи спрямовані на запобігання інфікування вагітної будуть запобігати ураженню плода.  

За ризику первинного інфікування вагітної токсоплазмами потрібно видалити з помешкання кішок, ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти, не вживати сирі та недостатньо термічно оброблені м’ясні страви (шашлик, в’ялене м’ясо, вироби із м’яса домашнього копченя тощо), відмовитися від визначення смакових якостей сирого м’ясного фаршу.

Якщо жінка не має імунітету до краснухи і це виявлено ще до вагітності, краще провести щеплення проти цієї інфекції. Під час вагітності потрібно уникати контактів з хворими, що мають висипку на шкірі. За наявності такого контакту зразу ж звернутися до лікаря.

За ризику первинного інфікування вагітної цитомегаловірусами та вірусами простого герпесу необхідно уникати близьких контактів, зокрема поцілунків, із іншими людьми, користуватися лише індивідуальними санітарно-гігієнічними та косметичними засобами, відмовитися від статевих стосунків із непостійними партнерами.

Дотримання вищенаведених рекомендацій хоча повністю і не вберігає, однак суттєво знижує ризик первинного інфікування вагітної жінки збудниками “TORCH-інфекцій” і відповідно запобігає їх негативному впливу на плід.

Матеріал підготував: Рандюк Юрій, доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології

Корисно знати