• Українська
  • English
Як правильно виходити з Великоднього посту
Як правильно виходити з Великоднього посту

Як правильно виходити з Великоднього посту

ФАХІВЕЦЬ БДМУ РЕКОМЕНДУЄ. Після семи тижнів строгого посту так хочеться спробувати все, що є на пасхальному столі, вже і негайно. Проте варто з особливою увагою поставитись до того, що ви збираєтесь з’їсти по завершенню посту, адже його потрібно провести гідно: вживати всього потроху.

За час посту в організмі відбуваються суттєві зміни: людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, організм в меншій кількості виробляє ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць та молочних продуктів, тобто, якщо людина відразу після посту почне їсти м’ясні страви у великій кількості, то його організму просто нічим буде їх переробляти. Якщо з посту виходити неправильно, то можна більше нашкодити своєму організму, ніж принести користі самим постом, а саме, це загрожує появою або загостренням виразкової хвороби шлунку, розладів кишківника, панкреатиту, холециститу і поганого самопочуття.

Витримати Великий піст так, як годиться – і в духовному, і у фізичному сенсі – здатний далеко не кожен. Звичайно, піст – це, в першу чергу, духовне очищення. Але будемо відверті: багатьом постувальникам вгамувати бурчання в шлунку допомагають, насамперед, мрії про багатий великодній стіл, коли нарешті можна буде наїстися забороненою протягом майже 50 днів смакотою.

Вихід з посту займає 1-2 тижні, тому постарайтесь дотриматися кількох нескладних правил та рекомендацій, і тоді свята і справді будуть для вас святами.

Щоб допомогти шлунку та кишечнику налаштуватися на прийом їжі, перед першою великодньою трапезою випийте склянку-дві води, завдяки якій зменшиться відчуття голоду.

Почніть великодній стіл з яєць. Не дарма за традицією розговлятися потрібно крашанками – білок яйця засвоюється значно легше, ніж білки м’яса, допомагаючи травному тракту перебудуватися на “призабутий” вид продуктів. Однак не перестарайтеся: однієї крашанки для початку цілком достатньо, інакше ризикуєте перенавантажити печінку.

Вживайте в їжу більше фруктів, овочів і зелені. Ці продукти сприяють засвоєнню більш важкої їжі.

Не накидайтеся на випічку, адже свіжа здоба – дуже важка їжа для кишечника, тим більше відвиклого від таких навантажень за час посту. Якщо немає проблем із травним трактом, у Великодню неділю можна з’їсти лише невеликий шматочок паски, а людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту  у перші дні після посту краще від випічки взагалі відмовитися. Зате сирну паску можна їсти без побоювань – природньо, теж у розумних кількостях. Взагалі, помірність у всьому – перше правило “здорового” завершення посту.

З м’ясними продуктами краще взагалі не поспішати, вводячи їх у раціон поступово і, бажано, лише з третього-четвертого дня після пасхального розговіння. При цьому починати варто з дієтичних сортів м’яса – індички, курячої грудки, нежирної телятини, приготованої на пару або запеченої в духовці. Але ні в якому разі не з ковбасних виробів, які взагалі краще вживати після тривалого посту – не раніше, ніж через 6-7 днів. Небезпечні також будь-які копченості.

Будьте обережні з алкоголем. Дуже важливо в перші дні після посту вживати якомога менше алкогольних напоїв. Відвикла за час посту печінка просто не встигне виробити достатньо алькогольдегідрогенази – ферменту, що розщеплює алкоголь. І в результаті ви не тільки завдасте шкоди організму, але і моментально сп’янієте навіть від, здавалося б, крихітної дози “зеленого змія” – а хіба це підходить до піднесеного Великоднього настрою? Півкелиха сухого вина – це максимум, що можна собі дозволити під час пасхального розговіння.

Відмовтеся від “снеків”, кави і газованих напоїв. У перший тиждень після посту категорично не рекомендується вживати продукти з раціону швидкого перекусу на ходу: чіпси, сухарики, солоні й солодкі горішки, солону і в’ялену “закусочну” рибу. З напоїв у перший тиждень після завершення посту не зловживати чаєм, а від кави і солодких газованих напоїв відмовитися взагалі. Замість цього пийте більше звичайної води без газу – вона допоможе вивести з організму токсини.

Не перевантажуйте організм делікатесами. Перший тиждень: їжте часто та невеликими порціями, щоб відвиклий від “важкої” тваринної їжі організм встиг знову пристосуватися до звичайної їжі. Зрештою, ви ж мужньо постили цілих сім тижнів – невже не зможете притримувати апетит ще кілька днів?

Після закінчення посту продовжуйте їсти пісну їжу на протязі декількох тижнів, поступово вводячи в свій раціон молоко, м’ясо і яйця. Кисломолочні продукти – йогурт, сир і кефір – допоможуть вашому організму звикнути до непісної їжі.

Уникайте переїдань. Краще виходити з-за столу, коли ви відчуваєте легкий голод, адже відчуття ситості приходить хвилин за двадцять після споживання їжі.

Обережно з посту треба виходити дітям, підліткам, особам похилого віку та хворим.

Звісно, ці рекомендації умовні, оскільки кожен знає свій організм та має обов’язково радитися з лікарем щодо особливостей раціону під час посту та після нього. Тому готуйтеся, постіться, загартовуйтеся тілесно й духовно та пам’ятайте слова Василія Великого: “Піст завжди корисний для того, хто його з радістю приймає!”.

Матеріал підготувала: Марина Патратій, доцент кафедри внутрішньої медицини

Корисно знати