• Українська
  • English
Захворювання сучасного світу: артеріальна гіпертензія в дітей
Захворювання сучасного світу: артеріальна гіпертензія в дітей

Захворювання сучасного світу: артеріальна гіпертензія в дітей

ПЕДІАТР БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. Артеріальна гіпертензія – одне з найпоширеніших хронічних захворювань людини. За статистичними даними Міністерства охорони здоров’я в Україні наразі зареєстровано понад 10 млн. людей з цим недугом. Водночас, частина хворих з підвищеним артеріальним тиском залишається невиявленою.

Так, дослідження, проведені Інститутом кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска, виявили, що підвищений (>140/90 мм рт.ст.) артеріальний тиск мають майже 44% дорослого населення, причому така ж кількість гіпертензивних хворих реєструється в інших європейських країнах та США. Хоча гіпертензія не так часто зустрічається в дітей, все ж близько 3% дітей відмічають постійно підвищений артеріальний тиск, що потребує своєчасного виявлення та лікування гіпертензії чи прегіпертензії в дітей.

Гіпертензії у дітей

Діагностика гіпертензії в дітей починається з встановлення факту підвищеного артеріального тиску, оскільки в дитячому віці нормальні показники артеріального тиску залежать від віку, статі, зросту та маси тіла. В той же час, підвищення тиску може бути пов’язане з захворюваннями нирок, ожирінням, вадами розвитку серцево-судинної системи, пухлинами тощо, тому якщо в дитини виявлено стійке підвищення артеріального тиску, необхідно ретельно зібрати анамнез і виключити захворювання нирок, залоз внутрішньої секреції та сполучної тканини. Також необхідно уточнити можливий прийом за останній час препаратів з умістом кофеїну, ефедрину й псевдоефедрину, нестероїдних протизапальних засобів, глюкокортикостероїдів, оральних контрацептивів, антидепресантів.

Правильне вимірювання тиску

Для коректної оцінки рівня артеріального тиску вкрай важливим є правильне його вимірювання. Вимірювання тиску повинно проводитися у спокійному оточенні після 5-хвилинного відпочинку. Впродовж 30 хв. до вимірювання АТ пацієнт не повинен курити чи пити каву.

Манжетка має охоплювати не менше, ніж 80% окружності плеча, та покривати 2/3 його довжини. Використання занадто вузької або короткої манжети веде до завищення показників АТ, занадто широкої – до їх заниження. Стандартна манжета (12-13 сму ширину та35 сму довжину) використовується у осіб з нормальними та худими руками. У дітей з мускулистими або товстими руками повинна застосовуватись манжета42 сму довжину, у дітей віком до п’яти років –12 сму довжину. Розміщують манжету посередині плеча на рівні серця, щоб її нижній край знаходився на 2-2,5 смвище ліктьової ямки, а між манжетою і поверхнею плеча проходив палець. Випускають повітря повільно –2 ммза секунду і визначають І фазу тонів Короткова (появу) та V фазу (зникнення), які відповідають систолічному та діастолічному АТ (САТ та ДАТ). При вислуховуванні тонів Короткова до дуже низьких значень або до 0 за ДАТ вважають рівень АТ, що фіксується на початку V фази. Значення АТ закруглюють до найближчих2 мм. Вимірювання слід проводити не менше двох разів з інтервалом 2-3 хв. При розходженні результатів більше, ніж на5 ммрт.ст., необхідно зробити повторні виміри через декілька хвилин, але при цьому зняти й за декілька хвилин знову прилаштувати манжету. При першому вимірюванні АТ слід визначити на обох руках, в положенні стоячи і лежачи, та хоча б на одній нозі. До уваги беруться вищі значення, які точніше відповідають внутрішньо-артеріальному АТ.

Потрібно зауважити, що для діагностики АГ необхідні повторні вимірювання АТ впродовж 2-3-х тижнів та для уникнення ефекту “білого халату” хоча б 3 рази провести вимірювання АТ поза лікувальним закладом.

На відміну від дорослих, для дітей не існує єдиного рівня артеріального тиску, який трактується як нормальний. Для коректної оцінки наявності артеріальної гіпертензії користуються спеціальними перцентильними таблицями, що використовуються для певної вікової категорії та статі. Рівень АТ, що дорівнює 95-му відсотку або перевищує його, вважається артеріальною гіпертензією. Більшість дітей мають невелике підвищення АТ (м’яку гіпертензію). Якщо тиск значно підвищений – це частіше вторинна гіпертензія.

Слід запам’ятати, що у дітей до десятирічного віку повинен насторожити тиск, що перевищує 110/70 мм рт. ст., а після десяти років – вищий за 120/80 мм рт. ст.

Нормальний артеріальний тиск у дітей та підлітків

2

Мета лікування артеріальної гіпертензії у дітей – зниження тиску до нормальних для даного віку, статі та зросту величин АТ. Негайно починати лікування слід тоді, коли у дитини тяжка гіпертензія, або якщо на фоні м’якої чи помірної гіпертензії є цукровий діабет, захворювання нирок чи ураження органів-мішеней (очі, серце, нирки). Вирішити питання фармакотерапії дитини з АГ є складним та важливим кроком у лікуванні та спостереженні цієї когорти пацієнтів. Утім, вирішувати дане питання має право лише дитячий лікар-кардіоревматолог і саме він повинен призначати потрібну покрокову антигіпертензивну терапію.

Слід не забувати, що розвиток артеріальної гіпертензії може бути проявом обтяженої спадковості в родині, порушенням харчування (надмірне вживання кухонної солі, швидкозасвоюваних вуглеводів, кави), шкідливими звичками (вживання алкоголю, паління), психосоціальними факторами (стрес), малорухомим способом життя. За даними ВООЗ профілактика, спрямована на зміну способу життя, є універсальною “вакциною” проти артеріальної гіпертензії. Тому починати лікування потрібно з попередження підвищення АТ – нормалізації способу життя дитини та її родини.

Матеріал підготувала: Тетяна Білоус, дитячий кардіоревматолог, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Корисно знати