• Українська
  • English
Як правильно засмагати або сонячні опіки…
Як правильно засмагати або сонячні опіки...

Як правильно засмагати або сонячні опіки…

ФАХІВЕЦЬ БДМУ РЕКОМЕНДУЄ. Ось і настали перші воістину спекотні дні. І тепер у вільний час більшість людей вирішує не залишатися вдома перед телевізором, а відправитися на пляж. Проте багато людей не знає як правильно засмагати, але бажають отримати засмагу. Як наслідок, довге перебування під пекучим сонцем, часто стає причиною сонячних опіків шкіри. Сонячні опіки – дуже поширене явище в спекотну пору року. Достатньо трохи довше полежати під палючим сонцем, щоб на шкірі появилися пекучі червоні плями, гарячі на дотик.

Симптоми сонячного опіку:

почервоніння шкіри;

хворобливість шкіри;

припухлість місця ураження;

при великій площі ураження – слабкість і підвищення температури.

Сонячний опік може супроводжуватися тепловим ураженням організму – тоді додадуться ще й симптоми сонячного удару.

Чого не можна робити при сонячному опіку?

Не руйнуйте пухирі, якщо вони є – туди дуже легко занести інфекцію, що призведе до серйозних ускладнень. Якщо пухир розкрився сам, краще всього змастити це місце антибактеріальним засобом.

Не змащуйте ділянки ураження жирними кремами, олією, вазеліном – це збільшує температуру в місці опіку й тим самим тільки погіршує загоєння.

Зверніться до лікаря, якщо на місці опіку стали з’являтися пухирі, які дуже сильно болять або ви почали погано себе почувати.

Сонячні опіки – перша медична допомога

Охолодіть шкіру за допомогою звичайної холодної води з-під крану; по можливості, прикладете на 15-20 хвилин до хворого місця шматочки льоду, загорнуті в мокру тканину. Якщо немає льоду, прикладете будь-який продукт з морозилки, загорнутий в рушнику;

пийте велику кількість води і їжте більше соковитих фруктів і овочів (кавун, диня, буряк);

не повторюйте помилку двічі – шкіра після сонячного опіку вимагає відновлення близько 3-6 місяців. Якщо обгоріла шкіра злізла, то новий шар ніжніший, незахищений і чутливіший. Це означає, що обгоріти можна ще сильніше і швидше. Будьте обережні, захищайте себе від опіків одягом і спеціальними сонцезахисними засобами

Добре, якщо у вашій аптечці є пантенол або інший крем, що допомагає при опіках. Але якщо його не знайшлося, – не сумуйте. Найчастіше натуральні підручні засоби виявляються навіть більш дієвими і кориснішими, ніж будь-яка косметика. Найпопулярніші рецепти, які допоможуть зняти свербіж, біль і почервоніння та уникнути грубого лущення шкіри, були придумані ще нашими бабусями.

Народні методи лікування сонячних опіків

Сметана, кефір або інший кисломолочний продукт.

Лікування сонячного опіку з допомогою кефіру ефективне і приємне. Намажте уражену область максимально товстим шаром продукту і дочекайтеся, коли він почне підсихати. Після цього поверх першого шару нанесіть другий і знову почекайте. Повторіть процедуру 10 разів. Після чого, не чекаючи повного висихання, акуратно вологою серветкою приберіть надлишки продукту. Але не варто змивати його повністю.

Кисломолочні продукти, по-перше, охолоджують шкіру, знімаючи жар, а по-друге, пом’якшують її, запобігаючи лущенню.

Сік алое

Зірвіть кілька листочків алое, потім видавіть з них сік і розведіть його з водою в пропорції 1:1. Промокніть отриманим настоєм шматочок натуральної тканини або паперову серветку і прикладіть до ураженого місця. Лікування сонячних опіків за допомогою соку алое слід повторювати 2 рази на день (по 5-15 хвилин в залежності від ступеня опіку).

Сік алое має сильну загоюючу дію. Крім того, зволожує і пом’якшує шкіру, що врятує від лущення у майбутньому.

Білокачанна капуста

Капуста (як квашена, так і сира) є одним з найдієвіших способів лікування сонячних опіків. Ретельно переміщайте квашену капусту в розсолі і наберіть невелику порцію в марлю. Після чого поверніть марлю так, щоб вийшла примочка, і прикладіть її до місця із сонячним опіком. Потримайте 5-7 хвилин, після чого покладіть в марлю свіжу порцію капусти, і повторіть процедуру. Слід зробити близько 3-5 примочок за підхід. Процедуру повторюйте 2 рази на добу.

У разі використання свіжої капусти, візьміть листок, зробіть на його поверхні кілька дрібних надрізів (щоб проступив сік). Після чого прикладіть листок поверхнею із надрізами до тіла. Потримайте 5-7 хвилин, після чого змініть листок і повторіть процедуру. Режим повторення процедур такий же, як у випадку використання квашеної капусти.

Капуста (в будь-якому стані) відтягує запалення і жар, а також перешкоджає появі пухирів.

Кора дуба

Кору дуба можна купити в аптеці, а можна зібрати самостійно. Для лікування сонячних опіків, відваріть 20-50г (залежно від ступеня опіку) кори в 200 мл води. Після чого остудіть і процідити відвар. Робіть примочки з відвару протягом 1,5 годин кожні 5-10 хвилин. Кожну примочку тримайте до легкого висихання тканини.

Настій з кори дуба загоює і в’яже травмовану область, а також є гарним природним антисептиком.

Сира картопля

Крохмаль також є чудовим засобом при лікуванні сонячних опіків. Очистіть картоплю від шкірки і натріть на дрібній тертці. Покладіть суміш в марлю і робіть компреси для уражених сонячним опіком ділянок шкіри. Тримайте компрес на поверхні шкіри близько півгодини. Повторюйте процедуру кілька разів на добу.

Сира картопля знімає свербіж і біль, перешкоджає утворенню пухирів, а також живить шкіру.

Морква

Щоб морква допомогла в лікуванні сонячних опіків слід натерти її на дрібній тертці й перемішати з білком одного яйця. Намажте отриманою сумішшю уражену ділянку шкіри. Через 20-30 хвилин акуратно заберіть надлишки вологим рушником. Повторюйте процедуру 2 рази на добу.

Дана суміш заспокоїть шкіру і допоможе запобігти сильному лущенню.

Настої трав.Відвари різних трав є прекрасним засобом для швидкого лікування сонячних опіків.

М’ята

Залийте столову ложку сухої подрібненої або свіжої м’яти склянкою окропу. Настоюйте 30 хвилин. Після чого охолодіть і робіть компреси на обпечених сонцем ділянках, поки не відчуєте полегшення. М’ята охолоджує гарячу шкіру і знімає запалення.

Календула

Залийте столові ложку сухих подрібнених квіток склянкою води. Настоюйте 2 години. Охолодіть і робіть компреси протягом години. Календула перешкоджає утворенню пухирів, є антисептиком, стимулює процеси регенерації шкіри.

Кропива

Залийте 4 столових ложки подрібненого листя кропиви склянкою окропу. Дайте настоятися близько години. Після чого робіть компреси, поки не відчуєте помітне полегшення. Кропива зміцнює захисні функції шкіри, знімає запалення.

Подорожник

Залийте 2 столові ложки подрібненого листя подорожника склянкою окропу. Настоюйте 30 хвилин. Процідіть і робіть компреси протягом години. Подорожник перешкоджає утворенню пухирів і лущення, загоює пошкоджені тканини шкіри.

Ромашка

Залийте столову ложку сухих квіток ромашки склянкою окропу і настоюйте протягом півгодини. Процідіть і робіть компреси до тих пір, поки не відчуєте, що спав жар. Ромашка сприяє загоєнню сонячних опіків, знімає роздратування і пом’якшує шкіру.

Матеріал підготувала: Марина Гаєвська, доцент кафедри дерматовенерології

Корисно знати