• Українська
  • English
Отруєння грибами у дітей. Погляд педіатра.
Отруєння грибами у дітей. Погляд педіатра.

Отруєння грибами у дітей. Погляд педіатра.

КОРИСНО ЗНАТИ. Настало літо, а разом із ним розпочався «грибний» сезон. Та, нажаль, у цей період значно підвищується ризик отруєння грибами, особливо серед дитячого населення. Отруєння грибами переважно бувають випадковими й здебільшого мають «сімейний» характер, тобто у лікарню потрапляють цілими родинами. При цьому серед потерпілих нерідко зустрічаються досвідчені грибники.

Щороку лікарі попереджають про небезпеку отруєння грибами, наголошуючи на забороні вживання їх дітьми, але захворюваність та летальність усе ж не зменшуються. Дітям до 12-13 років узагалі заборонено вживати гриби, бо лише у цьому віці в організмі людини остаточно формується такий фермент як трігалоза, який сприяє перетравлюванню грибів. Не варто забувати, про те, що при однаковій кількості вживаних грибів у дитини на кілограм ваги тіла доводиться вища концентрація токсину, ніж у дорослого. Крім того, гриби мають посилену абсорбуючу дію, через що як губка вбирають усі токсини із забрудненого навколишнього середовища, завдяки чому цей продукт завдає неабиякого «удару» по життєво важливим органам людини: печінці, нирках та серцево-судинній системі.

Не рекомендується вживати гриби літнім людям, вагітним, жінкам, які годують груддю, а також хворим з порушеннями шлунково-кишкового тракту та нирок. Отруєння грибами відносяться до надзвичайно важких станів, які погано піддаються лікуванню, мають надзвичайно важкий перебіг та наслідки.

Які ж симптоми отруєння грибами?

Це. перш за все, нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, поява судом, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів гострої серцево-судинної недостатності. Можуть виникати галюцинації, розлад або втрата свідомості. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.

При отруєнні блідою поганкою перші симптоми можуть з’явитися не раніше ніж через шість годин із моменту вживання, іноді – через вісім – десять годин, рідше – до двох-трьох діб. Інколи люди навіть можуть забути, що вони вживали грибну страву.

Які гриби найнебезпечніші?

Більшість отруєнь спричиняються вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, печериці). Їх помилково сприймають за їстівні та умовно – їстівні гриби. Однак, чинниками чималих випадків отруєнь бувають також їстівні гриби. Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка та її різновиди. При отруєнні її токсинами у 99% випадків спостерігаються летальні наслідки. Даному грибу притаманні гепато- та нефротоксична дія (враження печінки та нирок), а також ураження нервової системи.

У чому ж полягає перша долікарська допомога при отруєнні грибами?

Перше та головне при підозрі на отруєння грибами як у дітей, так і у дорослих – негайно викликати «швидку допомогу»! До її приїзду можна викликати блювоту, промити шлунок сольовим розчином (випити 3-4 склянки солоної води, а тоді викликати блювоту), випити багато води із активованим вугіллям. Варто зазначити, що кількість активованого вугілля повинна бути достатньою – не менше ніж 0,5 – 1 гна один кілограм маси тіла. Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Факт вживання отруйних грибів у їжу та отруєння ними фіксується в екстреному повідомленні в СЕС. Санітарні лікарі СЕС виїжджають на місце випадку, беруть проби грибів, що залишилися, ідентифікують їх, що допомагає діагностувати і лікувати отруєння.

Чого слід дотримуватися, щоб уникнути отруєння?

Ще раз підкреслюємо, що гриби – це не їжа для дітей, особливо, до 12-13 річного віку! Якщо все ж бажаєте поласувати ними самі та вирушаєте у ліс, ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте. Беріть тільки губчасті: білі, бабки, моховики. Від них буває найменше отруєнь. Вдома зібрані гриби ще раз ретельно перевірте, якщо якійсь викликає хоч найменший сумнів або старий, краще його не вживати. Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься у всіх грибах.

Страви з грибів необхідно зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше 24 годин. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Не вживайте гриби у сирому вигляді. А дітям, ще раз наголошу, вживання страв із грибів категорично забороняється! 

Матеріал підготувала: Ольга Бєлашова – асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ.

Корисно знати