• Українська
  • English
Ін’єкції краси: за і проти.
Ін'єкції краси: за і проти.

Ін’єкції краси: за і проти.

Ін’єкції краси сьогодні переживають свій «зоряний бум». За їхньою допомогою змінюють риси обличчя, візуально зупиняють старіння шкіри, розгладжують зморшки, корегують овал обличчя, збільшують обсяг губ, щік, підборіддя, а також, певною мірою, оздоровлюють організм. Однак, такі ін’єкції краси забезпечують видимий позитивний ефект лише на певний період часу, згодом процедуру «омолодження» необхідно повторювати. Незважаючи на уявну простоту, ефективність та доступність, такі маніпуляції мають безліч нюансів та «підводних каменів».

Нині шприц у косметології став таким же звичним beauty-атрибутом як крем або масажер, а «ін’єкції краси» – рутинною процедурою, яку можна здійснити негайно, «без відриву від виробництва». Відкоригувати зовнішність можна за досить короткий час. Проте така економія часу, відсутність реабілітаційного періоду та миттєвий ефект зробили «уколи краси» не лише однією з найбільш популярних косметичних процедур, але й такими, що можуть мати не зовсім втішні та безпечні віддалені наслідки.

Так, при застосуванні косметичних засобів на основі гіалуронової кислоти – основної складової шкіри (Рестилайн “Restyline”, Перлайн “Perline”, Файн лайнс “Fine lines”, Ювідерм “Yuviderm”), через 8 місяців ін’єкцію доведеться повторювати. А якщо до їх складу додаються синтетичні мікрочастинки (Ревідерм “Reviderm”, Дермолайф “Dermolife”, Афтекол), то за певний час гіалуронова кислота розсмоктується, а мікрочастинки – ні, і тоді на шкірі в місці їх введення можуть з’явитися нерівності чи, навіть, запалення шкіри.

Якщо ж основою препарату є силікон, то слід пам’ятати, що ця речовина не розпадається і може мати довічний ефект: затвердіти, або почати мимовільно переміщатися під шкірою, змінюючи природні риси та красу обличчя.

Зважуючись на метод контурної пластики (ліпофіллінг – усунення надлишків із живота та стегон), слід пам’ятати про ще більший ризик розвитку запальних процесів та відторгнення імплантованих тканин.

У випадку використання у косметології ботокса та диспорта як засобів боротьби з мімічними зморшками та гіпергідрозом (підвищеною пітливістю) ін’єкції повторюються в середньому кожні 4-6 місяців. Водночас важливо відзначити, що ці препарати несумісні з алкоголем (при застосуванні алкогольних напоїв викликають головний біль), можуть змінювати природні риси обличчя, а при супутніх захворюваннях серцево-судинної системи є протипоказаними.

В останні роки у косметології широко застосовують мезотерапію, яка уповільнює процес старіння шкіри, підвищує пружність, прибирає «мішечки» під очима і друге підборіддя, бореться з випаданням волосся, лікує вугрову висипку, судинні проблеми, усуває розтяжки, рубці, целюліт і зменшує обсяги тіла та з успіхом застосовується після пластичних операцій, хімічних пілінгів та лазерної шліфовки, значно скорочуючи реабілітаційний період. При застосуванні цього методу корекції завжди залишається ризик, що у пацієнта може бути алергія на один із компонентів суміші, а це особливо важливо, враховуючи постійно зростаючу алергізацію населення.

Однак володіючи інформацією про найбільш «модні ін’єкції краси» та перед вибором найкращого для себе методу омолоджування необхідно знати, що проблема шкіри – це, насамперед, проблема цілого організму, функціонування його органів та систем. Тому перед відвідуванням косметолога і плануванням «ін’єкції краси» обов’язково проконсультуйтеся з фахівцями (дерматологом, терапевтом, за потреби – гастроентерологом, ендокринологом, гінекологом та ін.) з метою виявлення всіх можливих «внутрішніх» причини погіршення стану Вашої шкіри. Дуже важливим моментом перед проведенням «ін’єкцій краси» є попереднє тестування шкіри на переносимість тих чи інших косметичних речовин. Слід також знати, що всі «ін’єкцій краси» нині є досить дороговартісними. Тому перед плануванням «модних ін’єкцій краси» ми радимо Вам зважити всі «за» і «проти» цих штучних, не природних процедур.

Також слід пам’ятати, що краса людини проявляється не лише станом її шкіри, але й її характером, вчинками. В людині повинно бути прекрасним все: і обличчя, і душа, і думки. Бережіть істинну красу, яку подарувала Вам матінка-Природа, у всіх її проявах.

Матеріал ідготували: Волошина Наталія – аспірант кафедри дерматовенерології та Денисенко Ольга – завідувач кафедри дерматовенерології, професор БДМУ.

 

Корисно знати