• Українська
  • English
Отруєння токсикантами рослинного походження
Отруєння токсикантами рослинного походження

Отруєння токсикантами рослинного походження

Нараховується біля 700 видів рослин, які можуть викликати гострі отруєння. Розрізняють отруйні та культурні рослини, які можуть спричинити отруєння внаслідок зміни їх хімічного складу при неправильному зберіганні (зерно, картопля).Отрутою в рослинах служать хімічні сполуки, які відносяться до алкалоїдів, глікозидів, рослинного мила (сапоніни), кислот, смол, вуглеводів. Отруєння рослинними токсинами виникає при використанні в їжу плодів, листя або коріння, які вживають помилково. Найбільш загрозливе отруєння для життя викликають рослини, які токсично діють переважно на нервову систему: аконіт, конопля та ін.

Патогенез

За переважною дією токсинів на системи організму рослини діляться:

– рослини, що викликають пошкодження ЦНС (аконіт, красавка, болиголов плямистий, цикута, дурман, коноплі посівні, тютюн, чистотіл);

– рослини, які викликають пошкодження шлунково-кишкового тракту (вовче лико, крушина, молочай, пасльон);

– рослини, які викликають пошкодження серця (конвалія, наперстянка, чемериця);

– рослини, які викликають пошкодження переважно печінки (гірчак рожевий, геліотроп);

– рослини, які викликають переважно пошкодження шкіри (кропива, борщовик).

Клінічна картина та діагностика

Болиголов плямистий. При легкій формі отруєння виникають блювання, нудота, часті рідкі випорожнення. У тяжких випадках виникає м’язова слабкість, яка переходить у параліч скелетних м’язів (починаючи з ніг). Смерть настає від паралічу дихальних м’язів.

Аконіт джунгарський. Відноситься до найбільш токсичних алкалоїдів. Частіше отруєння настає випадково, коли випивають спиртовий розчин аконіту, який використовується зовнішньо при лікуванні невралгій та радикуліту. Через декілька хвилин після прийому аконіту з’являється печіння в роті, слинотеча, біль у животі, блювання, загальмованість, втрата зору. У тяжких випадках виникають судоми, параліч м’язів, зупинка дихання та серця.

Дурман звичайний. Після отруєння спостерігається розширення зіниць, сухість у роті, тахікардія, порушення зору. У тяжких випадках виникають галюцинації, збудження, судоми, непритомність, порушується серцева діяльність і дихання.

При отруєнні конвалією, наперстянкою, чемерицею спочатку виникає біль у животі, блювання, діарея. При отруєнні середнього ступеня порушується ритм і частота серцевих скорочень, часто виникає брадикардія. У тяжких випадках пошкоджується нервова система: виникає психомоторне збудження, судоми і кома.

Більшість рослин токсично діють тільки на шлунково-кишковий тракт: бузина, білозір болотний, вовче лико та інші. Токсичною може бути картопля, яка перезимувала в полі або проросла. У такій картоплі утворюється алкалоїд солоніну, який викликає в організмі диспепсичні явища.

Діагностика базується на анамнестичних і клінічних даних.

Невідкладна допомога

1. Негайно промити шлунок. Якщо потерпілий притомний – дають випити 3-4 склянки води і, натискуючи пальцем або шпателем на корінь язика, викликають у нього блювання.

2. При отруєнні аконітом і болиголовом шлунок промивають слабким розчином марганцевокислого калію.

3. Після промивання шлунка дають випити активоване вугілля, а через 1-2 години повторно промивають шлунок.

Проводять симптоматичну терапію і детоксикацію.

Матеріал підготував: Віктор Коновчук – д.мед.н, проф., завідувач кафедри анестезіології та реаніматології БДМУ.

 

Корисно знати