• Українська
  • English
Поради дитячого гінеколога щодо вибору білизни
Поради дитячого гінеколога щодо вибору білизни

Поради дитячого гінеколога щодо вибору білизни

На сьогоднішній день індустрія по виробництву нижньої білизни досягла небувалих висот, і ми можемо пожинати її плоди у вигляді широкого асортименту продукції. Різнопланові фасони, незвичайні моделі та функціональні тканини – все це представлено в неймовірній кількості. Безперечним є той факт, що нижня білизна – це основа чоловічого та жіночого гардеробу. Воно має бути зручним і не викликати подразнення, адже турбота про власне здоров’я і тіло повинна бути понад усе.

Але, все ж, вибираючи щось конкретне, можна зіткнутися з деякими складнощами, включаючи вибір тканини, правильного розміру і відповідного фасону. Про те, як догодити маленькій модниці ми розповімо в нашій статті.

Не загубитися у виборі

Дуже часто дівчинки скаржаться на те, що гумки від трусиків натирають шкіру, це буває, коли білизну вибрано не за розміром, або ж дана модель не підходять для фігури дівчинки. Пройшли часи, коли всі трусики для дівчаток були «на одне обличчя», сьогодні можна вибрати зручні трусики-сліпи з вирізом на середині стегна, які добре повторюють контури тіла і мають широку гумку. Для «худеньких» можна вибрати трусики-танга з високою посадкою і гумкою на рівні талії. Для дівчаток шкільного віку виробники пропонують навіть більш дорослі моделі трусиків-бікіні, що не закривають сідниці, які зручно носити влітку. Моделі верхньої білизни для дівчинки представлені різноманітними маєчками і топами, які зручно носити в якості одягу під джемпера і водолазки в міжсезоння і холодну пору року. Класичні майки на тонких бретелях доступні, як для маленьких дівчаток, так і для підлітків. Комплект з героями мультфільмів або з гарним малюнком з квітів сподобається маленькій принцесі.

У холодну пору року дівчаткам ніяк не обійтися без колгот, легінсів і лосин. Такий вид дитячої нижньої білизни для дівчаток дуже різноманітний, включаючи теплі махрові або вовняні вироби і тонкі варіанти з додавання лайкри і еластану.

Вибір тканини для нижньої білизни

Найкращим матеріалом для нижньої білизни дівчаток є бавовна. Її перевага полягає в тому, що вона добре пропускає повітря, дозволяючи шкірі дихати. Бавовняні вироби практично не викликають алергії, тому нешкідливі для шкіри дитини. Дуже рідко у дітей буває алергія на натуральні тканини, в такому випадку можна вибрати білизну з додавання мікрофібри. Приємним до тіла матеріалом є інтерлок, який не мнеться, не розтягується і дозволяє шкірі дихати. Матеріал має гарну теплоізоляцією тому білизна з інтерлок добре підходить для холодної пори року. Тонке трикотажне полотно, з якого виходять легкі і невагомі речі, називається кулір. Матеріал досить міцний і добре підходять для пошиття нижньої білизни та одягу для літа.

Щоб білизна комфортно і зручно сиділо на дівчинці, необхідно правильно підібрати розмір.

Не варто купувати білизну «на виріст», маєчки на кілька розмірів більше не будуть щільно прилягати до тіла, створюючи незручність, а маленькі трусики можуть «упиватися» гумками в тіло, порушуючи кровопостачання і викликаючи почервоніння ніжної шкіри.

Білизна для дівчаток підлітків

Підлітковий вік — дуже суперечливий: для батьків підлітки — все ще діти, а самі підлітки відчувають себе дорослими. Дівчатка, наприклад, починають фарбуватися й носити «дорослу» нижню білизну. Ось тільки нижня білизна для підлітків не повинна сліпо копіювати дорослу.

Дівчатка-підлітки хочуть відчувати себе дорослими, тому відмовляються надягати «дитячі» бавовняні трусики і маєчки, які прекрасно носили ще рік тому. Їм так хочеться приміряти модні стрінги і мереживний бюстгальтер! Ось тільки білизна не по сезону і не за розміром може привести до різних захворювань, до яких особливо схильний зростаючий організм підлітка. Як правильно вибрати нижню білизну для підлітків? Як знайти компроміс між красою і зручністю?

Нижня білизна для підлітків обов’язково має бути за розміром. Дівчаткам-підліткам часто складно об’єктивно оцінити свою фігуру: вони вибирають занадто тісні трусики або занадто великі бюстгальтери. Важливо пояснити дочці, що тісні трусики не змусять сідниці здаватися меншими, а великий бюстгальтер не допоможе візуально збільшити груди. А носіння занадто тісної або занадто вільної білизни може погано вплинути на здоров’я.

Дуже правильно визначити розмір бюстгальтера: бюстгальтер для дівчинки-підлітка повинен добре підтримувати груди, при цьому не здавлюючи їх. Врахуйте, що підліткові бюстгальтери доведеться купувати досить часто, у міру того як у дівчинки будуть рости груди.

Бюстгальтер краще вибрати без кісточок і без push-up: такі бюстгальтери можуть здавлювати і навіть травмувати груди, а оскільки в підлітковому віці вони якраз активно розвиваються, це може призвести до великих проблем у дорослому віці. Для повсякденного носіння можна вибрати зручний бюстгальтер, схожий на дорослий. А ось для уроків фізкультури краще придбати спортивну модель з широкими бретелями, яка буде надійно фіксувати груди.

Багатьом дівчатам-підліткам великі груди здаються еталоном краси, тому вони вважають за краще носити бюстгальтери з поролоновими вставками, щоб груди здавалися більше. Але в літній час від такої білизни потрібно відмовитися, якою би гарною вона не здавалася: груди повинні дихати. І навіть у прохолодну пору року не можна ходити в таких бюстгальтерах постійно.

Іноді трапляється так, що як тільки дівчинка-підліток починає носити бюстгальтер, вона ходить в ньому цілими днями, не знімаючи: це ніби допомагає їй відчувати себе дорослішою. Але все-таки вдома потрібно його знімати, тому що навіть самі зручні моделі при тривалому носінні здавлюють грудну клітку. Вдома краще носити зручні бавовняні топи, які допомагають підтримувати груди, не здавлюючи їх. І вже тим більше не можна спати в бюстгальтері.

Дівчаткам-підліткам вкрай не рекомендується носити стринги. Чесно кажучи, і для дорослої жінки стринги — не найкращий вибір в плані гігієни, але для підлітків це особливо важливо. Нижня білизна для підлітків має бути в першу чергу зручною, без грубих швів і інших деталей, які можуть заподіяти дискомфорт (скажімо, вставки з металу).

Вкрай бажано вибирати нижню білизну з натуральних тканин. Матеріал для виготовлення дитячої білизни, приміром, може містити не більше 5% синтетичних волокон. Для підлітків цей критерій не такий строгий, але все одно спідня білизна для підлітків має бути виготовлена з натурального матеріалу з невеликими домішками синтетики, чисто синтетичні моделі купувати не варто. Кращий вибір — тонка бавовняна тканина.

Отже, нижня білизна для дівчаток та дівчат-підлітків має бути в першу чергу зручною і гігієнічною, а вже потім — красивою. Зараз, на щастя, випускається маса моделей, які поєднують в собі обидва цих критерії. Так що при бажанні можна підібрати дуже красиву білизну, яка одночасно буде гарною і не завдасть шкоди її здоров’ю.

Матеріал підготували: проф. Оксана Андрієць, асистент кафедри акушерства і гінекології з курсом дитячої та підліткової гінекології БДМУ Оксана Боднарюк.

Корисно знати