• Українська
  • English
«Небезпечний» безпечний парацетамол
«Небезпечний» безпечний парацетамол

«Небезпечний» безпечний парацетамол

Парацетамол (ацетамінофен) позиціонується ВООЗ як найбезпечніший анальгетик та рекомендується як першочерговий препарат для зниження температури тіла. Препарати з парацетамолом доступні та широко розповсюджені в Україні, продаються без рецептів. Крім того, на українському фармацевтичному ринку нараховується біля 16% комбінованих з парацетамолом препаратів (у поєднанні з кодеїном, кофеїном, анальгіном та ін.) вітчизняного виробництва та біля 84% зарубіжного. 

Разом з тим, цей препарат при тривалому застосуванні або передозуванні викликає різноманітні побічні ефекти, зокрема, токсичний вплив на печінку і нирки. Ураження печінки при отруєнні парацетамолом є найпоширенішою причиною гострої печінкової недостатності в США, Великобританії, Австралії та Новії Зеландії.

Доза парацетамолу у дітей від 2 місяців до 15 років становить 10-15 мг/кг кожні 6 годин. Дія парацетамолу настає через 30-60 хвилин і триває в середньому 4 години. Дорослі можуть приймати 325 або 500 мг парацетамолу кожні три або чотири години, і, якщо необхідно, до сумарної дози 4 грами на добу.

Занадто велика доза перевищує здатність печінки безпечно його метаболізувати. А значне передозування парацетамолу може привести до загрозливих для життя ускладнень з боку печінки та нирок. Разова токсична (небезпечна) доза парацетамолу для дитини становить більше 150 мг/кг, тобто більше 1,5 г на добу при вазі 10 кг, більше 3 г на добу при вазі 20 кг. Токсична доза парацетамолу для дорослих відповідно перевищує 4 грами на добу.

Що робити при передозуванні парацетамолом?

Якщо дитина проковтнула більше парацетамолу, ніж рекомендовано, але менше, ніж визнається токсичною дозою, то можна не звертатися за медичною допомогою. Тим не менш, треба уважно слідкувати за її станом. Помітивши перші ознаки отруєння (нудота, блювота, біль в животі, шум у вухах, в’ялість) необхідно терміново зателефонувати дитячому лікарю, або викликати швидку.

Отже, розглянемо найгірший варіант перебігу отруєння парацетамолом. Через 2-4 години після вживання препарату в токсичній дозі дитина стає блідою, скаржиться на нудоту, покривається потом, може відзначатися блювота. Ці симптоми зберігаються протягом однієї доби. Більш виразні симптоми, пов’язані з порушенням функції печінки та змінами свідомості, з’являються через 36-48 годин. При тяжкому отруєнні можуть спостерігатися галюцінації, делірій, колапс, судоми.

Якщо дитина проковтнула токсичну дозу парацетамолу, можна спробувати викликати в неї блювоту: дати випити води і механічно подразнювати корінь язика.

У відділенні невідкладної допомоги дитині з передозуванням парацетамолу дають ентеросорбенти (поліфепан, ентеросгель), щоб зменшити всмоктування ліків, проводять інфузійну терапію. В екстреному випадку промивають шлунок. У якості специфічного антидоту (протиотрути) показано швидке введення N-ацетилцистеїну перорально, який дозволить зберегти функцію печінки і, відповідно, життя пацієнта. Антидот 

необхідно дати протягом 8-12 годин після прийняття ліків, що містять парацетамол.

Без лікування передозування парацетамолом може призвести до смерті протягом декількох днів. Але обережне і уважне вживання цього засобу і невідкладне лікування у разі передозування допоможуть запобігти нещасного випадку.

Матеріал підготувала доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ Хільчевська В.С.

Корисно знати