• Українська
  • English
Зміцнюємо імунітет
Зміцнюємо імунітет

Зміцнюємо імунітет

БЕРЕЖЕМО ЗДОРОВ’Я. У більшості жителів великих міст імунітет, на жаль, ослаблений через погану екологію, неправильне харчування, малу рухливість і нестачу свіжого повітря. Імунітет також може знижуватися в сезонні загострення захворювань. У цей час підвищується ризик захворіти гострою респіраторною вірусною інфекцією, грипом, ангіною тощо. Через зниження захисних функцій нашого організму, ми починаємо частіше хворіти, довше одужувати, починається хронічна втома. Питання «як підвищити імунітет?» стає особливо актуальним.

Імунітет можна і потрібно підтримувати в хорошій формі. Для цього необхідно дотримуватися ряду простих правил:

1. Частіше бувати на свіжому повітрі, здійснювати прогулянки в лісі або в парку. Звичайно, у великому мегаполісі важко знайти місце далеко від галасливих автомобілів і брудних вулиць, але якщо задатися метою, можна виявити оазиси хорошої екології навіть в самому загазованому місті.

2. Стежити за своїм раціоном – свіжі фрукти та овочі, а також каші повинні постійно бути присутніми в меню. Також важливо не переїдати, зменшити кількість жирної, борошняної і смаженої їжі. Приймати їжу слід 3-5 разів на день, невеликими порціями, обов’язково снідаючи.

3. Займатися фізичними навантаженнями. Почати можна з легкої ранкової гімнастики, поступово переміщаючись в бік більш інтенсивних навантажень. Чудово було б привчити себе до ранкових пробіжок на свіжому повітрі.

4. Ворог всього нашого організму – це стрес. Тому необхідно намагатися зберігати максимально позитивний настрій, більше думати про хороше, частіше посміхатися. Психологи впевнені, що оптимізм – краща профілактика будь-якого захворювання!

5. Хороший сон. Постійне недосипання призводить до збою роботи організму в цілому – тому варто раніше ввечері встати з-за телевізора або комп’ютера і вчасно лягти спати. Здоровий сон – запорука не лише гарного самопочуття, але і гарного настрою, продуктивної роботи і більш цікавого і різноманітного відпочинку.

Дотримуючись цих нехитрих рекомендацій, ми допоможемо повноцінно виконувати свої функції не тільки імунній системі, а й організму в цілому. Також варто подумати про те, як підтримати свій організм допоміжними засобами – сучасний ринок пропонує безліч вітамінів і імуностимулюючих препаратів. Перед початком прийому вітамінів, звичайно ж, проконсультуватися з лікарем, здати певні аналізи – це допоможе підібрати комплекс саме тих вітамінів, яких в даний момент не вистачає організму для повноцінної роботи.

Імунітет і народна медицина

Також дуже ефективним є зміцнення імунітету народними засобами, так як за допомогою рецептів народної медицини вдається підвищити опірність організму до інфекцій і поліпшити його захисні функції.

Настоянка з листя волоського горіха. 2 ст.л. листя залити 1/2 л окропу і настоювати в термосі всю ніч. Приймати по 1/4 склянки двічі на день. Крім того, дуже корисно щоденне поїдання волоських горіхів (5-6 шт).

Трав’яний настій. Змішати по 5 ст.л. меліси, трави іван-чаю, м’яти і квітів каштана, залити 1 л окропу, настояти 2 години. Приймати двічі на день по 1/2 склянки.

Зміцнюючий бальзам. Змішати 500 г очищених і подрібнених волоських горіхів, 300 г меду, сік 4-х лимонів, 100 г алое і склянку горілки. Настояти в темному місці 24 години. Приймати перед їдою по 1 ст.л. 3 рази на день.

Вітамінний напій. 1/2 склянки соку редьки, 1/2 склянки морквяного соку, 1 ст.л меду і 1 ст.л. соку лимона або журавлини. Приймати по 1 ст.л. вранці і ввечері, особливо під час епідемій простудних захворювань.

Трав’яний чай. 1 ст.л. кореня оману і 1 ст.л. шипшини залити 1 л. окропу, варити на повільному вогні 10 хвилин, настояти 20 хвилин. Потім додати по 1 ст.л. трави звіробою і материнки і 2 ч.л. чаю. Настояти ще годину і використовувати як заварки при кожному чаюванні впродовж дня.

Ефективний лимонно-часниковий засіб. Дрібно нарізати 1/2 лимона з шкіркою і 7 зубків часнику. Скласти в літрову банку й залити доверху кип’яченою водою. Настояти в темному прохолодному місці 4 доби, потім зберігати в холодильнику. Приймати по 1 ст.л. вранці за 30 хв до їди. Для профілактики простудних захворювань можна приймати весь осінньо-зимовий період (з жовтня по березень).

Суміш з волоських горіхів, кураги та родзинок потрібно приймати всім членам сім’ї при перших симптомах застуди. Змішати по 1 ст л. подрібнених чищених волоських горіхів, кураги, родзинок без кісточок, меду і соку 1/2 лимона. Приймати 3 рази на день дорослим по 1 ст.л. і дітям по 1 ч.л.

Для полегшення стану при застудах рекомендуються вітамінні ванни, які добре знімають ломоту в тілі, головний біль і утруднене дихання. Змішайте висушене листя малини, брусниці, горобини, обліпихи, смородини, шипшини, залийте окропом і проваріть на повільному вогні 5 хвилин. Крім цього відвару можна додати у ванну кілька крапель евкаліптової або кедрової олії. Постарайтеся розслабитися у ванні, щоб зняти втому і не дати стресу підірвати імунітет.

Головне, не забувати, що всі вище перелічені способи зміцнення організму важливі в комплексі, регулярно очищайте і зміцнюйте його, і тоді імунітет стане вірним помічником і не дозволить хворобам вторгатися у ваше життя.

Матеріал підготував: Леонтій Кушнір, доцент кафедри внутрішньої медицини

Корисно знати