• Українська
  • English
Особливості харчування при захворюваннях ШКТ
Особливості харчування при захворюваннях ШКТ

Особливості харчування при захворюваннях ШКТ

Лікування захворювань шлунково-кишкового тракту (ШКТ) – справа нелегка і нешвидка.

Тому паралельно з медикаментозним лікуванням і різними процедурами лікарі обов’язково призначають лікувальне харчування, яке включає певні види продуктів і способи приготування страв. Кожен фахівець призначає пацієнтові індивідуальну дієту, але основні принципи дієтичного харчування при захворюваннях шлунково-кишкового тракту дуже схожі: адже якщо болить шлунок, то і кишечник буде погано працювати, якщо погано працює печінка, то заболить і шлунок, і т.д.

Спостереження показують, що при вживанні певних продуктів харчування одужання наступає швидше, а кількість видужали буває на 15-20% більше, ніж при звичайному медикаментозному лікуванні.

Про те, що хвороби легше попередити, ніж лікувати, теж всім відомо, як і про необхідність правильно харчуватися.

Поради для правильного травлення

Пити воду або сік слід не пізніше, ніж за 20 хвилин до їди. Після їжі бажано не пити протягом 2-х годин, або хоча б стільки часу, скільки зможете.

Дотримуватися принципів сумісності продуктів харчування теж нескладно – інформації про це сьогодні достатньо.

Рафінована і термічно оброблена їжа – не найкраще рішення для тих, хто хоче підтримувати здоров’я травної системи.

Не слід залишати їжу «на потім», щоб можна було її розігріти – харчуватися потрібно тільки свіжоприготованою їжею.

Не можна їсти довгий час одноманітну їжу, або один і той же продукт – це стосується і любителів монодієт.

Без обмежень можна їсти овочі, йогурти, пити овочеві соки. Забезпечити організм вітамінами, білками і клітковиною допоможуть картопля, капуста і буряк.

Найкращі способи приготування їжі при таких захворюваннях – це вариво – у воді або на пару, гасіння і запікання. Якщо ви готуєте в сковороді, то вибирайте посуд з покриттям з тефлону, щоб можна було готувати без жирів. Слизова шлунка в цьому випадку не буде дратуватися, а жири можна додати в готові страви – у вигляді свіжого масла, рослинного або вершкового. Можна готувати соуси, використовуючи круп’яної або неміцний овочевий відвар; підійде також соус бешамель. Їжа не повинна бути дуже гарячою або дуже холодною, повинна бути провареної, але не перевареної. Тушковані і запечені страви теж повинні бути повністю готовими, але обов’язково м’якими. І звичайно, їжа повинна бути смачною, але при цьому треба використовувати мінімальну кількість солі, спецій і прянощів.

Супи треба заправляти не жировим пасеруванням, а злегка підсушеним на сковороді борошном. У готові супи і соуси треба класти трохи свіжого масла. Слизові супи, супи-пюре не будуть механічно дратувати шлунок і кишечник; в супи з подрібненими продуктами замість пасерувати овочів треба класти трохи притущені моркву і білі коріння.

Телятину – варити, тушкувати з овочами, готувати з неї фарш і додавати в страви; дуже смачні натуральні шніцелі з телятини, рагу, запіканки і пудинги. З яловичини готують котлети, суфле, бефстроганов, м’ясне пюре; їдять її у вареному вигляді або запікають після відварювання; протирають, рубають, готують на пару. Свинину для приготування страв вибирають молоду і нежирну; можна їсти нежирну і несолону свинячу шинку. Підійде нежирне м’ясо птиці: індичка і курча, у відварному, запеченому або тушкованому вигляді.

Що стосується риби, то її добре запікати у фользі: філе морської риби, судака, нежирних коропів і сазанів. Рибу також можна гасити, відварювати, готувати на пару – в тому числі у вигляді парових котлет. З жирів можна використовувати масло – вершкове і рослинне, а соуси краще готувати без борошна.

Овочі можна їсти сирими, вареними або тушкованими: гасити їх краще у власному соку, а масло додавати при подачі. З сирих і варених овочів можна готувати смачні салати та вінегрети; помідори треба їсти тільки сирими, заправляючи салат з ними соком лимона, якщо кислотність шлунка не підвищена.

Для гарніру підійде відварну картоплю, пюре, відварений рис і макаронні вироби. З овочів, крім тих, про які вже згадувалося, можна брати буряк, зелений горошок, свіжі огірки. З фруктів краще всього яблука та абрикоси: з них варять компоти і киселі, запікають і готують джеми – зернятка видаляють. Солодкі страви не повинні бути занадто солодкими і жирними: можна готувати муси, креми, солодкі запіканки, каші, пудинги і булочки, додаючи в них сухофрукти, сметану, крупи, сир. З напоїв гарні відвар шипшини і свіжі овочеві соки.

При захворюваннях ШКТ пацієнти зазвичай добре переносять молочні продукти. Можна додавати молоко в чай або кашу, проте деяким більше підходять кисломолочні продукти – кефір, ряжанка, ацидофілін. При виразковій хворобі шлунка в будь-якому випадку, особливо якщо підвищена кислотність, необхідно вживати молоко та вершки, нежирний і напівжирний сир: з нього можна готувати вареники, пудинги, запіканки.

Круп’яні страви теж корисні: каші, супи, запіканки; можна готувати плови, крупник, шарлотки. Якщо запальний процес загострюється, або починається діарея, то треба їсти рисові і вівсяні відвари на воді, без молока і жиру – бажано протирати їх через сито, а солити зовсім небагато. Компоти треба готувати з некислих фруктів і ягід; можна також є їх свіжими, готувати киселі і желе. Приправляти страви прянощами можна, але такими, які не подразнюють шлунок – це кмин, лавровий лист, кріп, петрушка. При загостренні гастриту в страви додають не сам кмин, а його відвар. Якщо ви їсте сир із кмином, то обдайте пряність окропом, перш ніж додати її в блюдо.

Якщо говорити про лікування за допомогою продуктів, то найбільш відомим засобом завжди був мед: в народній медицині його називають «кращим другом шлунка». Процес травлення у кишечнику теж прискорюється при вживанні меду – за рахунок вмісту в ньому заліза і марганцю, що сприяють кращому засвоєнню їжі, тому мед часто призначають при запорах. Прийом меду з водою протягом 2-х місяців допомагає полегшити гастрит з підвищеною кислотністю. Приймати 3 рази в день за 2 години до їжі, розчиняючи 1 ст.л. меду в склянці води. Якщо кислотність знижена, то потрібно робити те ж саме, але відразу перед їжею. Тривалість курсу така ж. Суміш волоських горіхів з медом (по100 гна день) покращує роботу шлунку і печінки. З’їдати суміш треба в 3-4 прийоми.

У людей, що лікувалися медом, відзначене поліпшення складу крові, зниження нервової збудливості; рівень кислотності шлункового соку теж набагато швидше приходить в норму, а загальний стан стає спокійним і життєрадісним.

Обліпихова олія – теж продукт харчування, хоча його часто використовують, як ліки – адже воно дійсно відмінно заліковує рани і виразки. При виразці шлунка і 12-ти палої кишки приймають обліпихова масло протягом 3-4 тижнів, по 1 ч.л. 3 рази на день за півгодини до їди.

Поліпшити травлення допомагає буряк – сирий або варений, якщо з’їдати її натщесерце, щодня всього по 100-150 г, а також яблука – їх треба з’їдати по 2 на день (або хоча б одне, але натщесерце, з самого ранку). Багато продуктів допомагають регулювати стілець. Відвар рису або сушених груш допомагає при проносах, при запорах треба приймати настоянку цибулі: цибулю подрібнити, скласти в пляшку ємністю0,5 л, щоб вона наповнилася на 2 / 3, і залити горілкою. Настоювати 10 днів, періодично збовтуючи. Приймати по 10 крапель перед обідом.

Змішана з медом м’якоть гарбуза позбавляє від закрепів. При колітах з недостатнім випорожненням кишечника дуже корисна каша з пшона і гарбузової м’якоті, зварена на меду: вона не тільки покращує роботу кишечника, а й має м’який сечогінним дією.

Сік суниці регулює роботу печінки, якщо пити його натще – можна просто з’їдати жменю ягід.

При шлунково-кишкових проблемах і проносах допомагає відвар ячменю: зерна (50 г) заливають кип’яченою водою (0,5 л), наполягають близько 6 годин і варять 10 хвилин. Потім ще 30 хвилин наполягають, проціджують і п’ють – по ? склянки 3-4 рази на день.

Матеріал підготувала: завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Хухліна О. С., доцент кафедри Трефаненко І.В.

Корисно знати