• Українська
  • English
Вимоги до вибору взуття у дітей
Вимоги до вибору взуття у дітей

Вимоги до вибору взуття у дітей

Споконвіків усі батьки прагнуть дати своїм дітям все найкраще.

Турбота про власних дітей закладена в кожному з нас на рівні інстинктів. Однак це не робить процес догляду за дітьми більш простим і менш відповідальним. Нам слід докласти чимало зусиль, щоб забезпечити дитині всі умови для повноцінного, гармонійного, здорового росту і розвитку.При цьому доводиться вирішувати як безліч непростих завдань так і приділяючи увагу навіть самим, здавалося б, незначним нюансам. Яскравий приклад тому – процес вибору дитячого взуття.

Багато людей помилково вважають, що немає нічого простішого, ніж піти в магазин і за лічені хвилини, у вигляді прогулянки, придбати пару черевичків. При цьому вони зовсім забувають про те, що взуття повинно відповідати цілому ряду вимог.

Одним з найголовніших критеріїв, що забезпечують ортопедичну правильність, медичну безпеку, необхідні фізико-механічні властивості і гігієнічну стерильність є вигляд і якість використаних при виробництві матеріалів. За даними спостережень останніх років приблизно 98% всіх дітей з’являються на світ ізвідсутністю захворювань стопи. Надалі, при досягненні ними зрілого віку, 40% з них страждають різними захворюваннями ніг, з цього числа приблизно 12% вже не може бути вилікувано. У минулому столітті головними причинами проблем із ногами у дітей були в основному хвороби які виникають внаслідок недоїдання і перевантажень. Сьогодні ж практично основною причиною є використання неякісного або неправильно підібраного дитячого взуття! Деформація ноги відбувається переважно в процесі носіння неправильно підібраного взуття: надмірно вузьке, або широке, загострена, або невідповідного розміру, відсутність супінатора, або високий каблук.

Мабуть, багато батьків просто не знають, як правильно вибирати дитяче взуття.

Основні принципи безпечної взуття (з медичної точки зору).

  1. Форма і фасон взуття. Дитяче взуття повинноне стискати ніжку. Найкраще це досягається за рахунок круглої носової частини, яка надає достатньо місця для пальців. Чим більше вирівняний внутрішній край взуття, тим краще, тому що в цьому випадку великий палець знаходиться в своєму природному положенні. Ми застерігаємо від вибору гостроносого взуття, оскільки так здатні деформуватися пальці дитини.
  2. Матеріал зверху. Слід надавати перевагу виробам із натуральної сировини (шкіра, текстиль). Саме вонизабезпечують здатність адаптації до анатомічної форми ноги, м’якість, ефект провітрювання,здатність забирати вологу.
  3. Матеріал всередині. Оскільки дитячі ноги відносно багато потіють, внутрішня частина особливо  взуття з закритим верхом, повинна мати спеціальну устілку або вкладиш з волого поглинаючого матеріалу (оброблена шкіра, текстиль …).
  4. Задник. Дитяча ніжка повинна у взутті повинна бути повністю і добре зафіксована. Не повинно відбуватися жодних небажаних бічних рухів п’яткової частини ноги. Взуття має мати досить жорсткий, високий і добре облягаючий ногу задник.
  5. Фасон верху взуття. Хорошу фіксацію ноги у взутті забезпечує також відповідний фасон верху. Саме верх жорстко утримує ногу в потрібному положенні і захищає її від пошкоджень і необережність при ходьбі. Рекомендуємо вам взуття на шнурках, або із закритою верхньою частиною з ремінцями або застібками типу “липучка”. У самих маленьких розмірних групах купуйте взуття виключно по щиколотку.
  6. Гнучкість взуття є не менш  важливим критерієм вибору. Надмірно щільна підошва яка слабо піддається згинанню підвищує стомлюваність, порушує зручність при ходьбі і перешкоджає здоровому розвитку ноги.
  7. Амортизаційні властивості взуття. Діти багато рухаються і стрибають. Стрибки на тверду поверхню (бетон, асфальт, бруківку) можуть приводити до деформацій стопи і суглоба. Запобіжним заходом проти таких наслідків є підошва з хорошими амортизаційними властивостями.
  8. Підошва у дитячого взуття повинна бути як можна тонше, з великою площею поверхні, для того щоб дитині було простіше утримувати рівновагу. Однак дуже тонка підошва під каблуком для дітей є неприпустимою.
  9. Вага взуття. Багато хто часто ігнорує таку характеристику взуття як її вагу. Вона повинна бути якомога менша, тому що дитина робить за день від 18 до 20 тисяч кроків.

Щоб уникнути проблем в майбутньому батькам радять звернути увагу на  спеціальне взуття для малюків – ортопедичне. Більшість батьків бачать ортопедичне взуття як метод лікування проблемних ніжок. Але насправді ця група створювалася для профілактики імовірних захворювань стоп і неправильного їх формування. У ортопедичного взуття є свої переваги:

–  наявність анатомічної устілки або супінатора, які рівномірно розподіляють навантаження на м’язи стоп і перешкоджають їх деформації;

–  наявність жорсткого і високого задника, надійно фіксує дитячу ніжку;

–  наявність спеціальної колодки, яка створює необхідний простір у взутті;

–  наявність широкої і легкою не ковзної підошви, що захищає дитину від падінь;

–  наявність каблучка, який не дає нозі відхилятися назад, що дозволяє запобігти плоскостопість.

Ортопедичне взуття для малюка потрібно купувати в спеціалізованих торгових точках, і щоб не помилитися з вибором, краще віддавати перевагу популярним виробникам. Якісна ортопедичне взуття відповідає гігієнічним та медичним нормам.

Чого зазвичай не знають батьки, або цікаві факти:

– Зазвичай ліва і права нога мають однакову довжину, проте інколи різниця в їх довжині може досягати 6 мм.

– Увечері ноги дещо більші ніж вранці. Вони приблизно на 5% більше за обсягом, приблизно на 3 мм. довші і приблизно на 1 см. більші по ширині (з цієї причини рекомендується міряти взуття при покупці в другій половині дня).
– У положенні стоячи ноги більші ніж в положенні лежачи або сидячи – оскільки вага тіла впливає на них і подовжує їх на 3-6 мм. (З цієї причини всі виміри і примірки потрібно проводити в положенні стоячи).

– При русі, завдяки вазі тіла, нога стає трохи довшою, а пальці ноги зрушуються з кожним кроком трішки вперед (з цієї причини розмір внутрішньої устілки взуття повинен бути мінімально на 12мм. довше, ніж нога)
– Витрати на виробництво якісного дитячого взуття абсолютно такі ж, як і при виробництві взуття для дорослих. Якісні дитячі черевики не можуть бути дешевими.

Стопа дитини формується до чотирирічного віку, і протягом усього цього часу їй доводиться випробовувати колосальні навантаження. Тому взуття для малюка потрібно вибирати з особливою ретельністю. Від вибору залежатимуть такі фактори, як хода дитини, кровообіг в ногах, формування постави. Низька якість взуття і ті незручності, які вона буде доставляти малюкові, можуть стати причиною такого захворювання, як плоскостопість.

Матеріал підготували: д.м.н., професор, завідувач кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини Нечитайло Юрій Миколайович, к.м.н., доцент кафедри Ковтюк Наталія Іванівна.

Корисно знати