• Українська
  • English
Природне вигодовування дітей
Природне вигодовування дітей

Природне вигодовування дітей

Природнє  вигодовування – це шлях до здоров’я та гармонійного розвитку дитини.

Новонароджений  малюк  першим  інстинктивним  рухом  тягнеться  до материнських грудей, як до джерела життя.

Природа потурбувалась про те, щоб, з’явившись на світ, дитина отримала саме ту їжу, яка краще за все підходить її ще не зрілому організму.

Вигодовування материнським  молоком є природним  продовженням  того  харчування, яке отримував  плід у період свого внутрішньоутробного розвитку. Різниця  лише в тому, що плід отримує харчування  через  пуповину  з  кров’ю  матері, а новонароджений  після  перерізання пуповини отримує  їжу  з  грудей  матері  молоко.

Вплив  природного  вигодовування  на організм дитини багатовекторний, його  можна представити у вигляді  чотирьох  напрямків — харчове забезпечення, біологічна  підтримка, психоемоційні  зв’язки  та  оптимізація  розвитку  травної системи. Грудне молоко  має оптимальну  кількість  і якість основних  нутрієнтів,  мікрокомпонентів,  що  винятково важливі  для  повноцінного  росту  й  розвитку  дитини. Воно   містить  також компоненти (ферменти), що сприяють  засвоєнню  основних  нутрієнтів. Склад  нутрієнтів  грудного молока  динамічно змінюється, пристосовуючись  до потреб дитини  в процесі  росту. Формуються  шляхи  оптимальної   метаболізації  нутрієнтів, що забезпечують адаптацію до продуктів, які  отримуватиме  дитина  після  грудного молока. Забезпечується  захист  від ушкоджуючої  дії надлишкового надходження нутрієнтів. Навіть  при  надлишковому харчуванні,  пов’язаному  з  інтенсивним   смоктанням  і  високою концентрацією нутрієнтів  у молоці матері,  діти  реагують  тільки  підвищеним  накопиченням  жирової тканини.  Це   не  супроводжується дистрофічними   змінами  в тканинах  і гетерохронізацією   розвитку,  що  має  місце  при  надлишковому  введенні  нутрієнтів  при штучному вигодовуванні.

Грудне вигодовування – це  контакт  із мамою, звичні  запахи  та  смаки,  задоволення рефлексу  смоктання,  почуття  безпеки,  джерело харчування  та  життя,  налагодження  всіх функцій  організму, становлення  і  розвиток  імунної,  нервової  та  ендокринної   систем. Грудне молоко  містить не лише  поживні  речовини (білки, жири, вуглеводи), а  й  ферменти,  необхідні  для  їхнього  травлення,  понад  15 видів гормонів, вітаміни  та мікроелементи  у співвідношеннях, оптимальних  для  засвоєння.  Грудне  вигодовування  має   надзвичайно   велике значення   для  повноцінного   розвитку   дитини.

Матеріал підготували: проф. кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини Нечитайло Ю.М., ас. Семань-Мінько І.С.

 

Корисно знати