• Українська
  • English
Грудне вигодовування – здоровий старт у життя
Грудне вигодовування - здоровий старт у життя

Грудне вигодовування – здоровий старт у життя

Скільки прекрасних емоцій зазнає малюк, відчуваючи мамине тепло, биття її серця та смак материнського молока.

Коли дитина тільки-но з’являється на світ, молоко матері для неї – одне з найнеобхіднішого. Та воно необхідне не лише для того, щоб вгамувати голод. Для немовляти немає більшого задоволення, ніж смоктання грудей. Коли дитина смокче тепле, солодке мамине молочко, вона всім своїм єством відчуває щастя. Саме тоді у дитини з’являється здатність відчувати щастя. Природа надала і матері відчуття задоволення від цього дивовижного процесу. Саме при годуванні груддю жінка відчуває умиротворення і спокій. На момент годування груддю важливим є тілесний контакт між матір’ю і дитиною (шкіра до шкіри)..

Дуже важливо, щоб медичні працівники у пологовому будинку розповідали про переваги грудного вигодовування і підтримували бажання мами годувати дитину грудьми. Такий персонал працює у «Лікарнях, доброзичливих до дитини», у яких гарантовано впроваджується Програма підтримки грудного вигодовування. Статус «Лікарня, доброзичлива до дитини» отримують лише ті пологові стаціонари, які відповідають критеріям ВООЗ та ЮНІСЕФ ООН.

Жодна штучна суміш не може навіть наблизитися за своїм складом до материнського молока.

«Грудне молоко – це дар Божий. Так передбачено природою, що жінка має годувати дитину молоком. Годування дитини груддю є найкращою профілактикою важких захворювань матері та дитини. Зокрема, материнське молоко сприяє формуванню власної системи імунітету в дитини. Завдяки великій кількості антиінфекційних речовин та наявності антитіл до всіх захворювань, якими хворіла мати, материнське молоко можна вважати першим “природним щепленням” малюка.

Грудне вигодовування – це запорука здоров’я дитини. Завдяки грудному вигодовуванню вдається запобігти майже 15% смертей серед дітей до 5 років. Доведено, що діти, яких годували материнським молоком, є більш комунікабельними і менш агресивними.

Грудне вигодовування є, звичайно, природнім процесом. Однак існує міф, згідно якого, годування грудьми – це не таке вже й легке заняття. І впровадженню цього міфу в свідомість сучасних молодих жінок сприяло те, що останні 30-40 років кілька поколінь матерів віддавало перевагу штучному вигодовуванню, і тоді такий вибір вітався, як прогресивний і успішний.

Але якою б привабливою не видалася упаковка з дитячою сумішшю мамі або бабусі, природа розумніша самого іменитого виробника, і грудне молоко – найкращий вибір для здоров’я дитини.

На запитання: «Чи збираєтеся ви годувати дитину грудьми?», – понад 90% вагітних відповідають ствердно. Але потім, після народження малюка, далеко не всі втілюють в життя своє бажання.

Тріщини сосків, мастит, лактостаз, нестача молока … Коли жінка зустрічається з перешкодами на самому початку годування, налагодити процес грудного вигодовування стає дійсно важко, і виникає спокуса махнути на все рукою і послати чоловіка в найближчу аптеку за дитячим харчуванням.

Не поспішайте це робити. Часи дефіцитних «Малюків» минули і на сьогодні дитячі суміші представлені на ринку воістину в мегаасортименті. Давайте подивимося, які кроки можуть допомогти молодій матері запобігти можливим труднощам, щоб годувати грудьми довго і щасливо.  Не впадайте у відчай, все можна подолати. Завжди можна звернутися до фахівців, які нададуть Вам оперативну та кваліфіковану допомогу.

 «А чи вистачить у мене молока чи не вистачить?» – це класична дилема молодої матусі. Відповідь типу: «Хто знає», – в корені не вірна. Приберіть сумніви і довіряйте своєму тілу, воно має все, що потрібно, щоб нагодувати вашу дитину. У перші години і дні після народження дуже важлива підтримка медпрацівників, яка може полегшити успішний запуск грудного вигодовування, або, навпаки, перешкоджати йому.

В ідеальному варіанті після народження дитина лежить на грудях мами, їх залишили в спокої, він знаходить груди і смокче перші краплі молозива. Мама і малюк «знаходять» одне одного і це хороший старт для успішного грудного вигодовування. Щоб молоко почало вироблятися, необхідно годувати грудьми, коли вам здається, що малюк просто цікавиться своїми ручками, підносить їх до рота, відкриває і закриває ротик, повертає голівку, зітхає, неспокійний. Мама повинна відразу зловити і зрозуміти ці сигнали. А для цього вона повинна бути поруч з дитиною завжди – і в день і в ночі. Плач – це коли вже поїзд пішов, мама не зрозуміла мови міміки і жестів, це пізня ознака голоду. Слід мати на увазі, що грудному вигодовуванню можна серйозно завадити, якщо малюк приходить до грудей занадто втомлений або нервовий.

Дуже важливо для молодої мами НЕ ДИВИТИСЯ НА ГОДИННИК! Грудне вигодовування не має годин. Тільки малюк знає, коли його шлуночок порожній і прийшла пора підкріпитися. У перші дні життя часті і довгі годування (10 – 12 і більше протягом 24 годин) є нормою і дозволяють стимулювати вироблення молока.

Грудне вигодовування для дитини – джерело їжі, пиття і комфорту. Всесвітня організація охорони здоров’я каже, що в перші шість місяців життя дитина ні в чому, крім грудного молока не має потреби. Всілякі чайки з трав, вода, соски можуть завадити складному і вже налагодженому механізму попиту і пропозиції молока з негативними наслідками для вироблення молока, і, отже, росту дитини.

Забудьте про контрольне зважування, викиньте ваги, або подаруйте ворогові. Це було нормою колись, тепер морально застаріло. Для здорових дітей, що народилися в строк, контрольне зважування абсолютно не рекомендується.

Пам’ятайте, що годування грудьми – це радість і вищий дар ні з чим незрівнянного відчуття єдності зі своїм малюком, а ваше молоко – унікальне і ідеальне саме для вашої дитини.

Матеріал підготувала: асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Печеряга Світлана Володимирівна

Корисно знати