• Українська
  • English
Науково-практичні пріоритети кафедри хірургії БДМУ
Науково-практичні пріоритети кафедри хірургії БДМУ

Науково-практичні пріоритети кафедри хірургії БДМУ

Науково-технологічний прогрес, який охопив всі сфери медицини, спонукає не тільки до активного впровадження новітніх технологій у лікувальний процес,

а й до розробки нових наукоємних технологійA  діагностики, лікування хворих та попередження різних ускладнень.

Колектив кафедри хірургії БДМУ впродовж багатьох років є локомотивом науково-технологічного прогресу в хірургії на Буковині.

Клініка кафедри хірургії є обласним методичним центром з надання хірургічної допомоги населенню Чернівецької області. Базою клініки є відділення загальної, торакальної, судинної хірургії та проктології Чернівецької обласної клінічної лікарні, що спонукає до широкого діапазону наукових, технічних та технологічних досліджень. У клініці кафедри виконується широкий об’єм сучасних оперативнихA  втручань на стравоході, органах травлення, легенях, прямій кишці, судинах, впроваджуються розроблені методики діагностики, оперативного та консервативного лікування і профілактики післяопераційних ускладнень.

Співробітники кафедри першими на Буковині, ще в далекому 1996 році,A  впровадилиA  лапароскопічні оперативні втручання у планову та ургентну хірургію. У 2011 році на базі кафедри хірургії та відділень обласної клінічної лікарні створено «Обласний центр малоінвазивної хірургії та гінекології». Завдання Центру полягало у більш широкому впровадженню в лікувальний процес методів лапароскопічних та торакоскопічних оперативних втручань, розробкаA  нових та вдосконалення існуючих способів виконання операцій. В Центрі впроваджені лапароскопічні операції при гостромуA  і гострому холециститі, пахових та стегнових грижах, грижах стравохідного отвору діафрагми, на стравоході, при деяких ускладненнях виразкової хвороби, злуковій хворобі,A  спонтанному пневмотораксі, гемотораксі, плевритах, хворобі Рейно, виконується розроблена співробітниками кафедриA  трансторакальна нейрофренікотомія. Із залученням гінекологів виконуються оперативні втручання при неплідді, кістах яєчників, сальпінгітах, позаматковій вагітності, фіброміомах матки.

Впроваджено виконання лапароскопічних втручаньA  в ургентній хірургії – виконуються апендектомії, вісцероліз, вскриття та санація відмежованих гнійників очеревинної порожнини. Ці операції виконуються переважно співробітниками кафедри.

Центр малоінвазивної хірургії та гінекології проводить навчання лікарів на післядипломному етапі навчання, надає консультативно – методичну допомогу лікувальним закладам області.

Впродовж останніх років співробітниками кафедри активно проводяться дослідження з вивчення впливу генетично детермінованих факторів на перебіг гострих хірургічних захворювання органів черевної порожнини. Цей новітній науковий напрямок дає змогу не тільки розкрити нові ланки патогенезу гострих хірургічних захворювань ( перитоніту, панкреатиту, кишкової непрохідності), а й розробити високоінформативні методи прогнозуванняA  розвитку та особливостей перебігу цих захворювань. ЦеA  докорінно змінює не тільки існуючі критерії їх діагностики, а й принципи лікувальної тактики – консервативної терапії та оперативних втручань, направлених на A покращенняA  результатів лікування та A профілактики післяопераційних ускладнень. З цієї тематики захищена докторська та виконуються дві кандидатські дисертації. Інформацію про ці дослідження співробітники кафедри оприлюднювали на чисельних науково-практичних конференціях різного, в т. ч. і міжнародного рівню.

Обмежене високовартісне технологічне оснащення клініки спонукало співробітників кафедри до розробки наукоємних малозатратних та беззатратних технологій виконання оперативних втручань, які дають можливість існуючими засобамиA  забезпечити більш високу надійність виконанняA  різних етапів операції, зменшити ризик виникнення ускладнень, досягти високої ефективності результатів лікування. СередA  таких методик – нові види кишкових швів, способи закріплення та захисту лінії анастомозів, інтубації кишечника, локального підведення медикаментозних препаратів, санації очеревинної порожнини та ін. Всі ці методи захищені патентами та впроваджені в практику далеко за межами Буковини.

Одним із пріоритетних науково – практичних напрямків кафедри хірургії є напрацювання методів ранньої діагностики та ефективного лікування різних форм перитоніту. Співробітниками кафедри запропоновані нові інформативні методи діагностики гострого перитоніту та його ускладнень, розроблені ефективні способиA  оперативних втручань, які захищені патентами і використовуються далеко за межами України. Про визнання A пріоритетівA  науковців з цієї проблеми свідчать численні їх виступи на наукових конгресах в Австрії, Молдови, Росії, Польщі, публікації робіт у США, Канаді, Ізраїлі, Німеччині, Португалії, Іспанії та ін. За цією темою співробітниками кафедри опубліковано 5 монографій, захищено 5 докторських та 14 кандидатських дисертацій, отримано понад 40 A патентів та авторських свідоцтв на винаходи, проведені численні конференції, симпозіуми та конгреси.

З часу заснування кафедри, одним з провідних напрямків її наукової та практичної діяльності було вивчення різних аспектів ендемічного зобу на Буковині та розробка ефективних методів його лікування. До цього часу кафедра залишається єдиним на Буковині науково-практичним центром хірургічного лікування захворювань щитоподібної залози.

Переважна кількість співробітників кафедри є хірургами вищої категорії, які постійно чергують по відділенням лікарні, обласній санітарній авіації, часто виїжджають у райони області, де й впроваджують розроблені методики.

У торакальному відділенні впроваджуються торакоскопічні операції при різних захворюваннях легень, плеври та межистіння.

У проктологічному відділенні знайшли широке застосування технологічні новинки – колоноскопічні оперативні втручання, електрозварювання тканин, методи діагностики та лікування неспецифічного виразкового коліту та хвороби Крона.

На кафедрі активно працює студентський науковий гурток, де студенти різних курсів не тільки засвоюють навички хірургічних маніпуляцій, оперативних втручань, а й переймають досвід своїх наставників та проводять клінічні й експериментальні наукові дослідження. З своїми науковими доробками гуртківці виступають на конференціях різного рівня, в тому числі і міжнародних. Вони є лауреатами багатьох конкурсів та конгресів.

Значна увага приділяється підготовці студентів та молодих хірургів. Видано 8 навчальних посібників, розроблена комп’ютерна тестова програма з хірургії. У навчальному процесі широко застосовуються новітні технології – прямі трансляції операцій з операційної в навчальні аудиторії, власні, відеофільми, тренажери, комп’ютерні програми.

Кафедра є базою з підготовки лікарів-інтернів за спеціальністю “Хірургія”. З 2001 р. кафедра проводить передатестаційні цикли навчання та стажування для лікарів-хірургів, курси тематичного удосконалення з малоінвазивної хірургії, проктології, судинної та торакальної хірургії. До післядипломного навчання було залучено понад 550 лікарів.

Колектив кафедри хірургії не тільки зберігає і примножує традиції, закладені при заснуванні кафедри, а й формує нові, перспективні напрямки діяльності, які направлені на впровадження новітніх технологій навчання, наукове обґрунтування діагностики та ефективного лікування хворих, розробку нових технологій оперативних втручань.

Матеріал підготували: завідувач кафедри хірургії. І.Ю. Полянський, доц. Я.Ю. Войтів.

Корисно знати