• Українська
  • English
Раціональне харчування при захворюваннях гепатобіларної системи
Раціональне харчування при захворюваннях гепатобіларної системи

Раціональне харчування при захворюваннях гепатобіларної системи

Печінка і жовчовивідні шляхи – найважливіші органи

для нормального функціонування людського організму. Разом з тим, вони є найбільш вразливими, оскільки протягом усього життя переробляють і інактивують токсини, отрути, а також продукти розпаду, наражаючись на небезпеку. Саме тому печінка вимагає регулярного очищення і певного захисту. Сьогоднішній спосіб життя людей нерідко ставить роботу печінки під загрозу. Зловживання спиртним, екологічна ситуація, генетичний фактор, використання антибіотиків, сильнодіючих медикаментозних препаратів, дієти, нерегулярне харчування – все це шкодить печінці та жовчному міхурі, тому хронічні захворювання цих органів зустрічаються досить часто. Дієта для жовчного міхура і печінки може дотримуватися і здоровою людиною, в якості профілактики печінкової недостатності, холециститу, гепатиту, фіброзу, цирозу. У медичній практиці вона називається дієтою № 5 за Певзнером, в обов’язковому порядку призначається людям, що страждають хронічними та гострими формами даних захворювань. Крім оздоровчих властивостей, дієта допомагає виробити ефективну корекцію ваги для хворого. Дієта дотримується після видалення жовчного міхура, є життєво необхідною в післяопераційній реабілітації.

Дієта № 5 має багато варіацій , і призначається лікарем залежно від стадії захворювання та стану хворого поряд з медикаментозним лікуванням.

Основним завданням такого раціону є обмеження в жирній їжі і збалансоване вживання білків і вуглеводів. Тому жирні , гострі і копчені продукти виключаються з меню , а повноцінні легкозасвоювані білки і продукти, багаті клітковиною , повинні вживатися частіше і в більшому обсязі . У кожному разі , дотримуючись цієї дієти , не можна займатися переїданням. Інакше , створюється додаткове навантаження на хвору печінку. Харчування має бути дробовим , невеликими порціями і через кожні 3-4 години. Це покращує травлення і засвоєння їжі. Любителям смаженого доведеться відмовитися від своїх уподобань і перейти на більш корисний процес приготування , а саме: на пару , на воді , або тушкування . Якщо є можливість , найкращим варіантом стане придбання пароварки. У ній їжа максимальним чином зберігає всі корисні властивості продуктів. Щодня в раціон харчування мають входити близько2 л води , бажано мінеральної , або свіжовичавлені соки. Категорично заборонено їсти сильно охолоджені продукти , оскільки це веде до скорочення жовчного міхура і порушенню його роботи . Температура приготованих страв повинна бути не нижче кімнатної до помірно гарячої. Іноді за призначенням лікаря можуть вноситися певні коректування. Наприклад , страви основного меню готуються тільки в протертому вигляді , а фрукти і овочі вживаються в сирому .

Тривалість оздоровчої дієти № 5 не має певних меж. Все залежить від конкретного індивідуального випадку і стану хворого. Однак при хронічних захворюваннях таке харчування рекомендовано протягом 2 років , а при хронічних формах гепатиту протягом усього життя .

Ніхто не може змусити хворого готувати і харчуватися за чітко визначеною схемою. Головне, щоб страви щоденного меню включали тільки дозволені переліком продукти і виключали заборонені.

Дозволяється:

  • – Перші страви. Супи на овочевому бульйоні без зажарки , щі з свіжої капусти , супи на основі буряка . Молочні супи на нежирному або розбавленому молоці , круп’яні супи та супи на основі макаронних виробів.
  • – Борошняні вироби . Підсушений пшеничний або житній хліб , печиво і випічка з нездобного тіста.
  • – Страви з м’яса і птиці. При готуванні використовуються нежирні сорти: телятина , яловичина, кролик , індичка , курка у відварному або запеченому вигляді , тушковані або на пару. Бажано цілим шматком або у вигляді парових котлет.
  • – Риба . Нежирні сорти (тріска , щука , судак ) у відварному або запеченому вигляді , а також рибні котлети на пару.
  • – Молочні продукти. Можна вживати в їжу всі вироби на основі молока , але вони повинні бути з мінімальним вмістом жирності і не більше200 г на день.
  • – Жири . У готові страви додаються : вершкове , рослинна , оливкова , соняшникова , кукурудзяна олії в натуральному вигляді без попередньої кухарський обробки .
  • – Яйця . Дозволено не більше одного жовтка в день або двох білків у вигляді парових або запечених омлетів .
  • – Крупи і макаронні вироби. Розсипчасті гарніри з круп , каші на воді або розведеному вдвічі молоці , відварені вермішель і макарони , а також запіканки з круп і макаронів.
  • – Овочі , фрукти та ягоди. Овочі вживаються як у сирому, так і відвареному вигляді. Можна тушкувати , варити на пару , робити салати і багато іншого. Допустимі солодкі ягоди і фрукти.
  • – Солодощі . Цукор , мед , варення , мармелад , пастила .
  • – Прянощі . Кріп , петрушка , лавровий лист , ванілін.
  • – Напої . Вода , мінеральна вода , соки , чаї , неміцний кава з молоком , відвари лікувальних трав.

Забороняються:

  • – М’ясо жирних сортів , копченості , сало , м’ясні консерви та ковбаси.
  • – Жирні сорти риби , рибні консерви , ікра , і всі види солоної та копченої риби .
  • – Жирні молочні продукти.
  • – Щі з кислої капусти , всі супи на основі м’ясних , рибних і грибних бульйонів .
  • – З овочів заборонені: всі бобові , редька , ріпа , редис , цибуля , часник , шпинат , щавель. А також гриби в будь-якому вигляді та мариновані овочі.
  • – Яйця , смажені або зварені круто .

Ну і все те , що логічним чином виключає перелік дозволених продуктів.

Дієта може бути не тільки корисною , але і смачною , якщо поставитися до приготування дієтичних страв з належною майстерністю , фантазією , а головне душею. У захворюваннях печінки важливо пам’ятати , що печінка має колосальну стійкість і великі резерви , вона вміє справлятися з хворобою , і навіть якщо вона серйозно вражена цирозом , то і в цьому випадку зможе виконати свої функції. Важливо просто зробити все можливе , щоб допомогти їй , піклуватися про харчування і всього способу життя. Правильне харчування зможе не тільки допомогти печінці працювати , але ви досягнете призупинення захворювання , і збільшити тривалість свого життя . Тоді навіть найбільш неприємний для вас діагноз не зможе перешкодити вашій життєдіяльності, і нормального способу життя. У даному випадку здоров’я печінки і жовчного міхура у ваших руках.

Їжте правильно, із задоволенням – і будьте здорові!

Матеріал підготували: завідувач кафедри Ілащук Т.О, доцент Васюк В.Л.

Корисно знати