• Українська
  • English
1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом
1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом

За даними Чернівецького обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом,

з часу виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції у 1994 році і до 01.10.15р. включно, в Чернівецькій області офіційно зареєстровано 1 490 (по Україні – 275 754) випадків ВІЛ-інфекції, у тому числі 415 (по Україні – 81 577) випадків захворювання на СНІД, 177 (по Україні – 37 543) випадків смерті від захворювань, зумовлених СНІДом. За 9 місяців 2015 року в обласному центрі СНІДу 78 людям вперше в житті встановлено діагноз ВІЛ-інфекції. З усіх 78 випадків 16 – діти, які народилися від ВІЛ-інфікованих жінок.

Безпосередній вплив вірусу на нервову тканину є наслідком біохімічних змін в уражених клітинах і розвитком аутоімунних реакцій на антигени мозку. Причиною розвитку неврологічної симптоматики є як прямий цитопатичний ефект, так і порушення взаємодії між клітинами нервової системи за типом дисбалансу в імунній системі.

Серед опортуністичних інфекцій найчастіше спостерігається ураження мозку цитомегаловірусами, вірусами групи herpes, токсоплазмою, грибами. Багато захворювань, наприклад первинна лімфома ЦНС або криптококовий менінгіт, спостерігаються тільки у хворих на СНІД. Деякі захворювання розвиваються при одночасному інфікуванні мозку ВІЛ та іншими інфекційними агентами, наприклад прогресуюча мультифокальна лейкоенцефалопатія, саркома Капоші.

Майбутнє розвитку епідемії ВІЛ/СНІДу значною мірою залежить від посилення інвестицій та активізації національних зусиль у лікування та профілактику захворювання протягом наступних 5 років, тому без прискореної відповіді на епідемію світ заплатить надвелику ціну не тільки коштом національних бюджетів, але й ціною людського життя. 

Матеріал підготувала: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології Наталія Володимирівна Васильєва.

Корисно знати