• Українська
  • English
Що варто знати про вірусний гепатит А
Що варто знати про вірусний гепатит А

Що варто знати про вірусний гепатит А

Навіть сьогодні кожна людина

незахищена від зараження вірусними інфекціями. Не виключенням є і вірусний гепатит А.

Ще на початку двадцятого століття дана хвороба називалася катаральною жовтяницею, так як за припущеннями, вона розвивалася внаслідок закупорення слизом загальної жовчної протоки при запальних процесах, що проходять в дванадцятипалій кишці. С.П. Боткін був не згоден з цим припущенням і висунув свою теорію про можливу причину виникнення даного захворювання, яка вказувала на його інфекційне походження, що підтверджувалося досить вагомими аргументами (вражалася не тільки печінка, але і нервова система, нирки, збільшувалася селезінка і т.д.). Однак, не дивлячись на це, тільки в 1940 році, зусиллями видатного вітчизняного діяча медицини М.П. Кончаловського, на честь автора, що вперше відкрив інфекційне походження жовтяниці, дане захворювання отримало назву «Хвороба Боткіна».

Вірусний гепатит А є однією з найпоширеніших інфекцій людини. У країнах з теплим кліматом і поганими санітарними умовами, на гепатит А хворіє дуже багато людей. Наприклад, у країнах Східної Європи захворюваність на гепатит A становить 250 на 100 000 населення в рік.

В Україні цього року спалах захворювання зафіксований серед студентів Київського політехнічного університету. Лабораторно підтверджено шість випадків захворювання в студентів.

Вірусний гепатит A – гостре інфекційне захворювання, що вражає печінку та травний тракт. Характеризується доброякісним перебігом, супроводжується некрозом гепатоцитів. Хвора людина є основним джерелом інфекції. Заразити інших людей вона може як з останніх днів інкубаційного періоду, так і протягом усього перебігу хвороби. Ознаки хвороби починають проявлятися після закінчення інкубаційного періоду (від 7 до 50 днів), під час якого вірус розмножується і адаптується в організмі.

Носії вірусу є дуже небезпечним джерелом поширення цього захворювання, оскільки по суті, будучи практично здоровими, вони не дотримуються елементарних заходів, здатних захистити від захворювання як членів їх сімей, так і людей навколо. Зараження гепатитом А відбувається через їжу, заражену воду і контактно-побутовим шляхом. Насамперед, вірус потрапляє в харчові продукти з рук, забруднених при користуванні телефоном, виділеннями при відвідуванні туалету, поручнями тролейбуса, автобуса та інше. Та не виключеними шляхами передачі є процедури при переливанні плазми, крові та сироватки; при проведенні ін’єкцій недостатньо стерилізованими голками і шприцами, при профілактичних вакцинаціях; при вживанні зараженої води або їжі (через рот). Найчастіше епідемічний гепатит спостерігається навесні, у ранні зимові та пізні осінні місяці.

Як ж остерегтись цього захворювання? Враховуючи що основним механізмом передачі є фекально-оральний то і заходи профілактики націлені перш за все на його розрив. Одними із перших є  підвищення санітарної культури населення, покращення санітарно-гігієнічних умов життя; сурове дотримання норм і правил водопостачання; якісне знезараження та утилізація стічних вод і твердих викидів; дотримання санітарних умов приготування їжі, особливо в колективах та в системі громадського харчування.

Найбільш реальнимзасобом специфічної профілактики гепатиту А є вакцинація неімунного прошарку населення. Вакцинація може бути одноразовою та починатися як можна раніше після початку реєстрації підвищенної захворюваності з залученням не менш 70-80 % осіб з груп ризику. Для закріплення імунітету ревакцинацію варто проводити через 6-12 місяців після введення першої дози вакцини.

Матеріал підготувала: асистент кафедри мікробіології та вірусології Попович В.Б.

Корисно знати