• Українська
  • English
У ритмі танцю!
У ритмі танцю!

У ритмі танцю!

29 квітня — день особливий для всіх, хто живе у ритмі танцю.

Адже у всьому світі він відзначається, як Міжнародний день танцю. Ця дата обрана невипадково. 29 квітня 1727 року народився Жан Жорж Новер, великий французький балетмейстер, реформатор і теоретик хореографічного мистецтва, «батько сучасного балету». Завдяки цьому майстру танець став самодостатнім видом мистецтва, справжнім дійством, мистецьким шедевром.

Навіщо люди танцюють? Хтось хоче стати струнким і гнучким, хтось хоче показати себе, свої здібності в танці, але є люди, які присвятили танцю все своє життя. Адже танець – це одна з форм мистецтва, здатна об’єднати людей різних національностей в ім’я дружби, любові і миру.

Люди танцювали завжди: в часи Античності, Середньовіччя, Відродження,.. сьогодні… Танцювальний дух настільки сильний, що він здатний об’єднувати представників танців різних стилів, напрямків, епох.

Ще в давнину, коли запорізький козак отримував бойову рану і стікав кров’ю, його товариші спершу накладали джгут, а потім – для того щоб козак зміг піднятись, наповнитись силою, вони танцювали навколо нього, передаючи йому свою здорову енергію.

В наш час формування здоров’я та повноцінний розвиток організму є великою проблемою. Все більше констатуються  відставання,  затримки,  порушення,  відхилення, невідповідність  нормам  у  розвитку,  неповноцінність  здоров’я. Це стосується в першу чергу нервової системи, опорно-рухового апарату.

Нормальний фізичний розвиток – один із основних показників здоров’я. У наші дні кожен дорослий і дитина знають, що фізична культура і спорт корисні для здоров’я. І дійсно, неможливо уявити здорову людину нерухомою, хоча, на жаль, малорухомих дітей можна все частіше і частіше зустріти серед вихованців дитячих садків, не кажучи про школярів. Це відбувається тому, що сучасна освіта пред’являє високі вимоги до підростаючого покоління. Збільшується розумове навантаження, задається багато домашніх завдань, тим самим знижуючи рухову активність дітей. Вони більше часу проводять за партою, виконуючи домашню роботу, і менше часу відводять на рухливі ігри, заняття спортом, заняття хореографією. А значить, дитина частіше хворіє, а всі органи і системи функціонують гірше.

Користь танцю для організму людини відома і медикам, і психологам всього світу вже давно. І якщо навіть вам доводиться багато часу проводити на роботі, і вам здаються марною тратою часу всякі там “танцюльки” – не поспішайте відмовляти собі в задоволенні.

Ще древніми індійцями було точно підмічено: “У танці – саме життя”.

І це не просто слова – саме танець може моментально наповнити тіло життєвою енергією і привнести в життя нові і дуже яскраві фарби. Танець створює настрій. Ви здивуєтеся, наскільки динамічні рухи тіла здатні приводити в форму, змушувати посміхатися і любити життя.

Танці як ліки

Танці офіційно і досить давно визнані ліками. Адже їм не тільки під силу піднімати настрій, а й рятувати від багатьох серйозних недуг. Ще Айседора Дункан задовго перед тим, як з’явився термін “психофізика”, говорила, що душевні стани людини пов’язані безпосередньо з рухами його тіла. Іншими словами, якщо рухатися певним чином, можна легко вплинути на стан своєї душі. “Люди, притисніть руки до сердець і прислухайтеся до своїх душах – тоді ви зрозумієте, як потрібно танцювати”, – говорила вона, щиро вірячи, що навіть найбільші печалі, страхи й негативні думки залишають людини під час танцю.

Танець легко знімає не тільки напруга в м’язах – він прояснює свідомість, покращує психоемоційний стан і сприяє підвищенню інтелектуальних здібностей. Особливо відчутну користь танці приносять тим, хто схильний до накопичення в собі негативних емоцій, хто не вміє вчасно розлучатися з ними без нервів, істерик і ризику для інших. Танець виводить з найважчої депресії і допомагає по-новому подивитися на навколишній світ.

Доведено, що танець знижує ризик ішемічної хвороби серця, приводить у норму обмін речовин і імунітет, зміцнює кістки і знижує ризик розвитку остеопорозу та переломів. Користь танцю для організму цим не обмежується – танець реально допомагає в лікуванні бронхітів і навіть здатний полегшувати приступи астми, також він покращує ходу, грацію, поставу, надає стрункість і гнучкість. І це далеко не весь перелік корисних властивостей танців.

Пам’ятайте: ніколи не пізно почати танцювати. До танців практично немає протипоказань – потрібно просто підібрати той танець, який підійде саме вам. Якщо ж у вас є які-небудь хронічні захворювання, то перед початком занять потрібно отримати консультацію лікаря.

Як вибрати танець для себе?

Існують десятки різних танцювальних шкіл. Ви завжди можете підібрати те, що підійде вам за темпераментом, і при цьому буде величезна користь. А можна з допомогою лікаря вибрати танець для певних терапевтичних цілей.

Найпопулярнішим на сьогодні є стиль “латина”. Мамба, ча-ча-ча, сальса, румба – ритм цих заводних танців миттєво розбурхає вас і зробить королевою будь-якої вечірки. А найголовніше – латиноамериканські танці найкращим чином вплинуть на вашу фігуру. Особливістю цих танців є ритмічні рухи тазом і стегнами. У результаті ви отримаєте відмінну тренування тазостегнових суглобів, кровообіг покращиться, особливо в органах малого тазу. Латинськими танцями в деяких країнах офіційно лікують депресію і захворювання хребта (поперекового відділу). 

Фламенко – прекрасний вихід при лікуванні остеохондрозу. Заняття в основному засновані на відпрацювання правильної постановки корпусу. Це прекрасно зміцнює спинні м’язи, сприяє формуванню королівської постави, розпрямляє грудний відділ і плечовий пояс.

Арабські танці по праву вважаються найбільш збудливими для чоловіків і самими цілющими для жінок. Завдяки чуттєвим рухам, краще починає працювати комплекс найбільш глибоких м’язів живота і діафрагма. Під час танцю внутрішні органи піддаються самому глибокому масажу, йде стимуляція роботи кишечника, зникає цілий букет хронічних захворювань. Такий танець є неперевершеною профілактикою гінекологічних хвороб. Також розробці піддаються всі відділи хребта, що надає тілу дивовижну пластичність і гнучкість.

Хорошим психотерапевтичним ефектом для організму людини мають також індійські танці. Вони є відмінною підмогою для людей, хворих на діабет, різними формами артриту і гіпертонією, а також допомагають при лікуванні артеріальної гіпертонії.

У кельтських танцях теж укладена особлива користь для людини. Такі танці здатні виправляти сколіоз і лордоз, а також вирівнювати форму ніг. Цей ефект досягається шляхом сильних рухів ніг і необхідності рівно тримати спину. Така необхідність стояти нерухомо і рівно приводить в роботу практично всі м’язи. Танець чудово зміцнює литкові мя’зи ніг і стегон, тренує дихальну та серцево-судинну системи.

Фокстрот, за запевненням вчених, здатний попереджати хворобу Альцгеймера. Це підтверджують результати досліджень, проведених американськими вченими. Особливу користь приносить цей запальний танок людям у віці. У ньому немає різких рухів, а ритм передбачає активну роботу всіх органів і систем. Найбільший вплив танець надає на діяльність судин мозку.

Виконання вальсу – найромантичнішого і красивого танцю – зміцнює нервову систему, впливає найкращим чином на мозкову активність, зміцнює вестибулярний апарат і наповнює відчуттям глибокої задоволеності собою і навколишнім світом.

Поради:

Професіонали рекомендують займатися в першій половині дня, найголовніше – не на повний шлунок, адже ситно попоївши, організм починає витрачати свою енергію на перетравлення їжі, а не на зцілення. При наявності бажання і певних здібностей, завдяки танцювальній психотерапії людина може зцілити свій організм, гармонізувати свій психологічний стан і позбавитись багатьох проблем, які значно погіршують якість її життя.

А також, ніколи не починайте заняття танцями під сумну музику, інакше вам забезпечено песимістичний настрій. Навіть при наявності значних життєвих труднощів, все одно танцюйте і отримуйте всю користь від танцювальних рухів. Життєрадісні мелодії вам допоможуть. У момент звучання оптимістичної музики ваша підсвідомість записує на підкірку мозку виключно позитивні емоції.

Серед кваліфікованих фахівців, які викладають танці, є надзвичайно життєствердне вираз “витанцуйте ваші проблеми”. Надзвичайно широко поширена спеціальна система – терапія танцем, що має винятково ефективні показники для людей, що знаходяться у важких стресових ситуаціях, що говорить про користь танців. Під веселу музику відбувається інтенсивний викид у простір найбільш негативних емоцій, образ, що накопичилася душевної порожнечі, нездійснених бажань, невиправданих надій. Навіть якщо ви починали виконувати танцювальні рухи з абсолютно негативним настроєм, то через певний період часу ви обов’язково зрозумієте всі позитивні якості танців.

Це дуже просто – бути щасливим і здоровим. Головне – вибрати «свій» танець. Якщо він буде вам до душі, то всі хвороби відступлять самі собою.

Тож, танцюйте, виражайте себе, показуйте в танці всю свою сутність, живіть в ритмі танцю!

Матеріал підготувала: асистент кафедри гігієни та екології,  Яворенко К.Ю.

Корисно знати