• Українська
  • English
Відлуння Чорнобиля
Відлуння Чорнобиля

Відлуння Чорнобиля

У квітні народ України відзначає

сумну дату – 30-річчя аварії на  Чорнобильській атомній станції. Жодна подія після Другої світової війни не зачепила за живе стільки людей у Європі, як вибух 4-го реактора Чорнобильської АЕС.

Для України та всього світу, особливо країн Європи, ця трагедія має суттєве значення. Викид значної кількості радіактивних продуктів у зовнішнє середовище  спричинило високий рівень захворюваності серед людей. Занадто серйозною катастрофою випробував нас мирний атом. Одним з них є гостра та хронічна променева хвороба.

У рамках співпраці Вищого навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет» та Міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Чернівецької міської ради наукового товариства «Юннат» на базі кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти за сприяння завідувача кафедри професора Ігора Плеша було проведено практичне заняття на тему: «Склад червоного кісткового мозку та аналіз радіактивного впливу» приурочене 30-ій річниці аварії на Чорнобильській АЕС .

Асистент кафедри, лікар-лаборант Ганна Кшановська продемонструвала учням старших класів презентацію «Кістково-мозкова форма гострої променевої хвороби» та провела з ними практичну роботу на тему: «Клінічна картина гострої та хронічної променевої хвороби в залежності від дози опромінення і термінів, що пройшли після опромінення».

Вихованці навчились розуміти поняття системи крові, деякі механізми її регуляції на основі аналізу гематологічних показників (характерна картина первинної реакції, її часові характеристики зміни рівнів лімфоцитів, лейкоцитів, тромбоцитів) в залежності від ступеня важкості перебігу променевої хвороби.

Під керівництвом викладача учні переглянули під мікроскопом картини крові (агранулоцитоз, тромбоцитопенію) та пунктати кісткового мозку при лейкеміях.

Проведена практична робота дала змогу учням ознайомитись із складом червоного кісткового мозку в нормі та при патології, а також оцінити вплив Чорнобильської катастрофи на людину.

Про це – про уроки людяності й урок для людства – треба пам’ятати завжди!

Ми низько вклоняємося й віддаємо дань поваги всім людям, які героїчно виконували свій професійний обов’язок.

Корисно знати