• Українська
  • English
Щаслива родина – багата країна!
Щаслива родина - багата країна!

Щаслива родина – багата країна!

Україна – країна, яку поважають, цінують і люблять, найбільша з держав у Європі.

В енциклопедії сказано: «Україна – держава у Схiднiй Європі, територія якої простягається iз заходу на схід на 1 316 км. На її території проживає 48 млн людей». Наша Україна – незалежна держава. В цьому році 24 серпня їй виповниться 25 років. На території України проживає понад 110 національностей, і всі вони знайшли в нашому краї свою Батьківщину. Близько 77% населення нашої держави складають українці. Крім українців, тут вільно живуть люди інших національностей: росіяни, білоруси, поляки, чехи, молдовани, греки, татари, румуни та інші.

Є в центрі Європи чудова країна,

Сягає корінням у сиві часи.

І це – незалежна моя Україна,

Велика родина багато віків.

Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство, «з материнською ласкою у затишній батьківській оселі». То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини, то її велике «Я», з якого починається людина, родина, батьківщина і вся наша велична й неповторна у світі країна – Україна. Як маленькі струмочки, вливаючись у більші, творять потічки, потоки, а ті – річки, а ріки – море, так і ми творимо сім’ї, родини, рід, а з родів складається велике, святе  і рідне всім родам – народ.  Ми з вами всі – український народ, який складається з родин малих і великих, дружних і працьовитих. Як могутня ріка бере силу з маленьких джерел, так і наша  країна збагачується маленькими родинами. І якщо складемо всі родини – це весь український народ, вся Україна. Найдорожчий, безцінний скарб, що має людина – це здоров’я. Без нього немає повноцінного, радісного, щасливого життя. То нехай же річка буде повноводною, а родина наша українська – красивою,  щасливою і здоровою…

Немає нічого дорожчого на світі,
Ніж дивне щастя жити на Землі
В здоров’ї кожній квіточці радіти,
І посміхатися навіть уві сні.

Безцінний скарб, що ми здоров’ям звемо,
Із юних літ нам треба берегти,
Адже нічого більше нам не треба,
Щоб тільки всі здорові були ми.

Міцна, здорова родина здатна зрощувати плоди любові і злагоди, що є запорукою розквіту міцної, успішної, багатої держави – Україна. Бо сильна сім’я, родина, рід – це міцна держава.

З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона – джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, те, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство

Дуже часто в сучасних сім’ях через те, що чоловік і дружина протягом дня багато часу приділяють роботі, дітям, телевізору, інтернету, хобі і т.д., наодинці подружжя проводять всього близько 4 хвилин в день.

А чи знаєти Ви? «Хто це?»

·         Брат дружини (шурин)

·         Брат чоловіка (дівер)

·         Сестра чоловіка (зовиця)

·         Сестра дружини (своячка)

·         Мати дружини (теща)

·         Батько дружини (тесть)

·         Мати чоловіка (свекруха)

·         Батько чоловіка (свекор)

·         Дочка брата, або сестри (племінниця)

·         Брат батька, або матері (дядько)

·         Сестра батька, або матері (тітка)

·         Дружини двох братів (своячки)

·         Чоловіки двох сестер (свояки)

·         Матері дружини, або чоловіка (свати)

Дивлячись на це, Генеральною Асамблеєю ООН, у 1993 році був Міжнародний день сім’ї і відзначається цей день щорічно 15 травня. Встановлення цього дня покликане звернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім’ї. На думку Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, коли зневажаються основні права однієї сім’ї – єдність всієї людської сім’ї, членами якої вони є, перебуває під загрозою. Будучи одним із основних інститутів суспільства, першою сходинкою соціалізації людини, сім’я розвивається та видозмінюється разом із навколишнім світом, по-своєму реагуючи на вимоги часу, відповідаючи на громадські потреби і сама формує їх. Сім’я як основний елемент суспільства була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. Завдяки сім’ї міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу!

У всі часи по відношенню держави, а також по становищу сім’ї в суспільстві судили про розвиток країни. Це тому, що щасливий союз сім’ї і держави – необхідна запорука процвітання і добробуту її громадян. Благополуччя родини – ось мірило розвитку і прогресу країни.

ООН розглядає сім’ю як основний елемент суспільства, тому, вважають в організації, коли зневажаються права однієї сім’ї, під загрозою знаходиться все людство. Проголошення міжнародного дня сім’ї стимулювало проведення ряду пропагандистських заходів, включаючи національні дні родини. 

Однією з найбільших цінностей людини є любов. Саме в ній відкривається людська особистість, радість применшення себе заради того, кого кохаєш, радість продовження себе. Усе це втілилося в такому соціальному інституті як родина, сім’я. 

Слово «родина» походить від кореня «род», «рід», що говорить саме за себе. «Сім’я» має відношення до «семені» та продовження роду, тобто народження і виховання дітей, яке традиційно вважається основним призначенням створення сім’ї. Родина була і залишається хранителькою духовних цінностей, родинних традицій, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. З родини починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Тому тандем сім’ї і держави – необхідна передумова процвітання і добробуту його громадян. 

Міжнародний день сім’ї відзначати і в нашій країні. І дуже хотілося б, щоб цей день став особливим святом, адже українці споконвіків славилися міцним сімейним устроєм, багатодітністю, духовною єдністю поколінь, повагою до батьків та до жінки-матері.

Родина – це таке маленьке слово,

А скільки ж в ньому сенсу, доброти.

Це – мами перша колискова,

Це – батьків прояв теплоти.

Це все. Що може бути краще

За рідних й дорогих людей?

Не покидай ти їх нізащо,

Бо це все рідне, це твоє.

Родина – це не просто термін,

Який у словнику знайдеш.

Родина – тихий серця шепіт,

З яким ти по життю ідеш.

Нехай усе біжить, минає,

Та ти не будеш в самоті.

Родина – щось насправді справжнє

З того, що маєш у житті.

 

Матеріал підготували: завідувач кафедри медичної біології та генетики, професор Роман Булик та доцент кафедри Надія Черновська.

 

Корисно знати