• Українська
  • English
Фактори, що визначають якість життя хворих на розсіяний склероз
що визначають якість життя хворих на розсіяний склероз

Фактори, що визначають якість життя хворих на розсіяний склероз

Розсіяний склероз (РС) – важке хронічне захворювання центральної нервової системи,

що вражає молодих працездатних людей та згодом призводить до інвалідизації. Використання препаратів патогенетичної і симптоматичної терапії, у тому числі препаратів, що змінюють перебіг  РС дозволяють уповільнити прогресування хвороби, збільшити тривалість життя більшості хворих на РС. Проте є цілий ряд чинників, що впливають на благополуччя пацієнта зокрема клінічні, соціальні  та психологічні. Інтегральним показником фізичного, психологічного, емоційного і соціального функціонування хворого на РС  є якість життя.

Звісно, найсуттєвіше на якість життя впливають вираженість неврологічного дефіциту і ступінь інвалідизації, тип перебігу хвороби та  тривалість захворювання. Вплинути на ці особливості захворювання крім медикаментозного лікування важко, проте, в деякій мірі, можливо. Перш за все це стосується раннього виявлення хвороби, правильного встановлення діагнозу та застосування превентивного лікування у відповідності до типу перебігу РС. Не професійне лікування або лікування народними засобами (рослинними засобами, що активують імунітет, апітерапія тощо) може спричинити активацію автоімунного процесу з розвитком загострення або зміною перебігу РС на більш агресивний. Планування сім?ї молодими жінками дозволить  уникнути абортів, як критичного фактору, що може спричинити загострення та вибрати більш сприятливий час для вагітності.

З соціально-економічних чинників найбільш суттєво на якість життя впливають: сімейний стан, освіта, наявність  роботи та кількість соціальних контактів. Робота не дозволяє пацієнтові “зануритися в хворобу”, мобілізує сили і забезпечує людині почуття власної затребуваності в суспільстві. З іншого боку, працюючі пацієнти мають менш виражену неврологічну симптоматику і тривалість захворювання. Інвалідизація безпосередньо пов’язана з фізичним станом пацієнта, але і  може не вплинути на його психічний статус, оскільки примушує його відчути свою обмеженість у багатьох аспектах життя. На якість життя значно впливає нейропсихологічний стан пацієнтів, зокрема рівень тривожності, депресії, астенії. Усі показники, що роблять вплив на якість життя пацієнтів, можна розділити на ті, що модифікуються і не модифікуються. Чинники, що модифікуються, можна коригувати (наприклад, лікувати депресію, астенію, тривожність, поліпшити соціальну адаптацію хворих і так далі), тим самим покращуючи якість життя хворих. Інші ж чинники, такі як стать пацієнта, тяжкість і вираженість загострень, кількість і тривалість загострень в рік, рівень доходів сім’ї пацієнта, наявність і кількість у нього дітей, стан когнітивних функцій, впливають на якість життя у меншій мірі.

Матеріал підготувала: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та мед. психології І.І. Кривецька.

Корисно знати