• Українська
  • English
Корекція імунодефіцитних станів за допомогою фітоімуномодуляторів
Корекція імунодефіцитних станів за допомогою фітоімуномодуляторів

Корекція імунодефіцитних станів за допомогою фітоімуномодуляторів

Препарати, що підвищують імунітет і зміцнюють організм

Організм людини— дуже складний, взаємопов’язаний і постійно взаємодіючий механізм. Всі деталі виконують свою унікальну функцію, дозволяючи нам жити, добре себе почувати і успішно захищатися від різних захворювань. А найголовніший наш союзник у боротьбі проти шкідливих мікроорганізмів — імунітет.

Імунітет виконує в організмі неймовірно важливу роль — оберігає нас від інфекцій, вірусів і мікробів. Це ціла система, що підтримує в нас здоров’я, бадьорість і витривалість. У одних людей імунітет міцніший з народження, і навіть у люті епідемії вони легко уникають хвороби. Деякі ж буквально з народження не припиняють хворіти, підхоплюючи будь-яку «проходячу повз» болячку.

Однак несприятлива екологія, нездоровий спосіб життя, стреси та інші неприємні фактори призводять до того, що навіть сильний імунітет з часом стає більш вразливим. Крім того, мікробам, вірусам і бактеріям, які ми так ретельно виганяємо зі свого життя, нічого іншого не залишається, як мутувати, пристосовуючись до нових умов і нових ліків. Тому, замість того щоб думати, який арсенал ліків закупити перед початком сезону простудних епідемій, краще подумати про те, як підвищити імунітет.

Все в свої руки!

На жаль, у більшості жителів великих міст імунітет ослаблений через погану екологію, неправильне харчування, малу рухливість і нестачу свіжого повітря. Імунітет також може знижуватися в сезонні загострення захворювань. У цей час підвищується ризик захворіти гострою респіраторною вірусною інфекцією, грипом, ангіною і т.д. Через зниження захисних функцій нашого організму, ми починаємо частіше хворіти, довше одужувати, починається хронічна втома. Питання «як підвищити імунітет?» Стає особливо актуальним.

Свій імунітет можна і потрібно підтримувати в хорошій формі. Для цього необхідно дотримуватися ряду простих правил:

  1. Частіше бувати на свіжому повітрі, здійснювати прогулянки в лісі або в парку. Звичайно, у великому мегаполісі важко знайти місце далеко від галасливих автомобілів і брудних вулиць, але якщо задатися метою, можна виявити оазиси хорошої екології навіть в самому загазованому місті.
  2. Стежити за своїм раціоном — свіжі фрукти та овочі, а також каші повинні постійно бути присутніми в меню. Також важливо не переїдати, зменшити кількість жирної, борошняної і смаженої їжі. Приймати їжу слід 3-5 разів на день, невеликими порціями, обов’язково снідаючи.
  1. Займатися фізичними навантаженнями. Почати можна з легкої ранкової гімнастики, поступово переміщаючись в бік більш інтенсивних навантажень. Чудово було б привчити себе до ранкових пробіжок на свіжому повітрі.
  2. Ворог всього нашого організму — це стрес. Тому необхідно намагатися зберігати максимально позитивний настрій, більше думати про хороше, частіше посміхатися. Психологи впевнені, що оптимізм — краща профілактика будь-якого захворювання!
  3. Хороший сон. Постійне недосипання призводить до збою роботи організму в цілому — тому варто раніше ввечері встати з-за телевізора або комп’ютера і вчасно лягти спати. Здоровий сон — запорука не лише гарного самопочуття, але і гарного настрою, продуктивної роботи і більш цікавого і різноманітного відпочинку.

Дотримуючись цих нехитрих рекомендацій, ми допоможемо повноцінно виконувати свої функції не тільки імунній системі, а й організму в цілому. Також варто подумати про те, як підтримати свій організм допоміжними засобами — сучасний ринок пропонує безліч вітамінів і імуностимулюючих препаратів. Перед початком прийому вітамінів, звичайно ж, проконсультуватися з лікарем, здати певні аналізи — це допоможе підібрати комплекс саме тих вітамінів, яких в даний момент не вистачає організму для повноцінної роботи.

Фахівці часто рекомендують імуностимулюючі фітопрепарати — на основі натуральних рослин, вирощених в екологічно чистих регіонах, з дотриманням усіх стандартів та інновацій фітоінжінірінга. Із сучасних фітопрепаратів варто виділити Імупрет, його успішно використовують у лікуванні і профілактиці багатьох захворювань завдяки його протизапальній та протимікробній дії. Імупрет містить у собі 7 лікарських трав: листя волоського горіха, трави хвоща, корінь алтея, квітки ромашки аптечної, трави кульбаби лікарської, кори дуба, трави деревію.

Кожен з натуральних інгредієнтів володіє своєю унікальною функцією, а їх поєднання дозволяє усунути шкідливі мікроорганізми, і зміцнити власні захисні сили нашого організму. Пропорція лікувальних трав підібрана так, щоб організм отримав всі необхідні речовини в достатній кількості, але не в надмірній кількості. Збалансованість активних компонентів — це головна перевага аптечних фітопрепаратів перед народними засобами зміцнення імунітету.

Варто звернути увагу!

Багато хто зміцнює свій організм за допомогою загартовування холодною водою, однак не варто захоплюватися такими радикальними методами — це великий стрес для організму, можуть початися різні запальні процеси. Більш ефективним і щадним рішенням стане контрастний душ. Він зміцнює не тільки імунну систему, але і стінки судин, а також привчає нас як до низької температури, так і до її перепадів, що надзвичайно важливо в холодну пору року.

Часник і цибуля славляться своїми цілющими властивостями. Але, необхідно пам’ятати, що велика кількість цих продуктів в раціоні може привести до подразнення шлунково-кишкового тракту. Крім того, людина — істота соціальна, а вживання великої кількості «ароматних» продуктів, не сприяє встановленню успішної комунікації між людьми.

Важливо не «переборщити» з прийомом будь-яких вітамінів — наслідки їх передозування іноді набагато страшніше недоліку того або іншого вітаміну в організмі.

Не варто забувати регулярно відвідувати лікарів, на ранніх стадіях всі хвороби лікуються набагато простіше. Намагайтеся максимально уникати стресових ситуацій, ну а якщо щось неприємне вже сталося, поставтеся до цього з гумором, пам’ятаючи про те, що все погане обов’язково закінчиться.

Для отримання максимального захисту від хвороб варто скомбінувати здоровий спосіб життя і прийом ефективних препаратів, що зміцнюють імунітет. У цьому випадку хвороби і супутня їм проблема «як підвищити імунітет?» обійдуть вас стороною.

Препарати рослинного походження

Такі таблетки особливо затребувані представницями прекрасної статі, оскільки у них більш слабкий імунітет. Ліки рослинного походження сприяють підвищенню імунітету, насамперед, за рахунок того, що в їх склад входить ехінацея. Вони дуже ефективні в період застуди та грипозних захворювань. Приймаються такі ліки всередину, попередньо його потрібно розбавити водою. “Імунал” можна вживати і у вигляді таблеток, їх потрібно запивати водою. Жінкам рекомендується вживати по 1 таблетці 3 рази в день. У більшості випадків курс “Імуналу” становить від 1 до 8 тижнів.

Треба відзначити, що цей препарат сприяє відновленню сил, має ранозагоювальні та протизапальні властивості, сприяє очищенню крові, тому ефективно застосовується в лікуванні захворювань печінки. Ехінацея в таблетках споживається при жіночих захворюваннях, які супроводжуються запальними процесами. Особливо ефективним цей засіб після того, як жіночі хвороби лікувалися антибіотиками, хіміотерапією та радіоактивним опроміненням.

Однак, ці препарати мають і деякі протипокази. Вживання таблеток ехінацеї протипоказано при СНІДі, онкологічних захворюваннях крові, туберкульозі легень та важких автоімунних захворюваннях. Крім того, такий препарат може викликати алергію, оскільки є сильнодіючого біологічною добавкою. Варто утриматися від вживання цього препарату вагітним жінкам і годуючим матерям. Перед тим як почати вживання ехінацею, необхідно проконсультуватися з лікарем, якщо такої можливості немає, то потрібно строго слідувати інструкції.

Препарати з адаптогенною та імуностимулюючою дією

Ще одним препаратом, який підвищує імунітет, є екстракт елеутерококу. Жінкам його рекомендується вживати 2 рази на день по 20 крапель, найкращий час прийому таких ліків – до їжі в першій половині дня. Як правило, через місяць після цього імунітет підвищується.

Класичним засобом для підвищення імунітету є настоянка женьшеню, яка користується великою популярністю. Споживати її рекомендується 2-3 рази на добу, по 30-40 крапель. Женьшень значно підвищує імунітет і не має жодних протипоказів. Приймати цей засіб потрібно протягом місяця. Краще всього – в осінній період, тому що навесні і влітку тонізуючі властивості женьшеню значно падають.

Настоянка китайського лимонника теж є дуже ефективним засобом для підвищення імунітету. Перед тим, як його вживати, препарат розбавляють великою кількістю води. Приймати його треба по 20-30 крапель за півгодини до вживання їжі не частіше 3 разів на день.

Препарати бактеріального походження

Такі препарати є безпечними та значно підвищують імунітет. В них містяться ферменти бактерій, які збуджують інфекції.

До таких ліків насамперед належить “Рибомуніл“, який сприяє підвищенню імунітету організму до частих захворювань ЛОР-органів: отит, риніт, синусит, ангіна і так далі. Таке ліки може бути як в гранулах, так і в таблетках. Вживати препарат потрібно так: таблетку запити водою і проковтнути, 3 рази в день перед їжею.

У підвищенні імунітету верхніх дихальних шляхів допоможе “Бронхо-мунал”. Випуск цього препарату здійснюється в капсулах, воно не має жодних побічних ефектів.

Для ефективного лікування вторинних імунодефіцитів призначається – “Лікопід”. Дуже ефективний засіб при інфекційно-запальних процесах, в’ялих, рецидивних і хронічних. Серед препаратів, що підвищують імунітет, цей засіб є одним з найбільш безпечних та ефективних.

При частих запальних інфекціях горла і порожнини рота застосовується такий засіб як “Імудон”. Він часто застосовується в стоматології і отоларингології. Випускається він у вигляді таблеток, які потрібно розсмоктувати. Для того щоб підвищити імунітет до бронхіальній астмі, фарингіту, риніту, тонзилиту, отиту, слід споживати “Ірс-19“, який є дуже ефективним засобом для профілактики захворювань дихальних шляхів та ЛОР-органів. Випускається такий препарат у вигляді назального спрея.

До препаратів з нуклеїновими кислотами відносять такий засіб як “Дарина”. Вінне тільки підвищить імунітет, але і не викличе ніяких побічних ефектів. “Дарина” має регенеруючу, ранозагоювальну, імуномодулюючу та репаративну дію. Випускається як розчин для зовнішнього застосування або як розчин для ін’єкцій.

Препарати групи інтерфенона

Такі засоби дуже ефективні на початкових стадіях захворювання, вони можуть не тільки підвищити імунітет, але і не позначаться негативно на інших органах. Для профілактики захворювань вони не застосовуються, але хвороба легше попередити, ніж її лікувати. Примітно і те, що такі препарати ефективні для різних станів імунітету, тобто їх можна вживати як людині з дуже ослабленим імунітетом, так і того, чий імунітет тільки почав погіршуватися.

Засоби групи інтерфенонов у своєму складі мають біологічно активні речовини, які блокують і гальмують розвиток в людському організмі інфекцій. При ослабленому імунітеті такі препарати надзвичайно ефективними, крім того, подібні зміцнюючі засоби коштують недорого. Одним з найбільш затребуваних препаратів є “Інтерфенон лейкоцитарний”, його випускають у вигляді ампул з сухим порошком, який призначений для приготування розчину. Можна придбати “Віферон”, який за своєю дією схожий, але випускається у вигляді ректальних свічок і мазей.

Для того щоб виробити імунітет до простудних захворювань, рекомендується вживати “Грипферон“. Це засіб має противірусну, імуномодулюючу, протимікробну та протизапальну дію. Випускається у вигляді крапель для інтраназального застосування. Індуктори ендогенних інтерферонів теж належать до цієї групи, вони сприяють стимуляції синтезу  інтерфенону в організмі. А інтерфенон володіє яскраво вираженим антиінфекційним дією. Добре зміцнює імунітет такий засіб як “Анаферон”, який випускається у вигляді сублінгвальних таблеток.

Матеріал підготували: Васюк, В.Л., Ілащук Т.О., кафедра пропедевтики внутрішніх хвороб

Корисно знати