• Українська
  • English
Вітамін В9 або для чого потрібна фолієва кислота?
Вітамін В9 або для чого потрібна фолієва кислота?

Вітамін В9 або для чого потрібна фолієва кислота?

Ще 75 років тому з листя шпинату (лат. follium – листок)

уперше виділено фолієву кислоту (лат. acidum folicum) або вітамін В9. Однак, в останні два – три роки в світі спостерігається буквально бум популярності цього вітаміну. Фолієва кислота являє собою водорозчинний вітамін групи B, також поширеними її назвами є вітамін M і B9, Вс, фолат, фолацин, птероілглютамінова кислота, тетрагідрофолієва кислота. Вона досить поширена в природі, синтезується в тканинах рослин, мікроорганізмів, частковий синтез здійснюється в організмі людини і тварин мікрофлорою кишечнику. Фолієва кислота бере активну участь в процесах регуляції функцій органів кровотворення, позитивно впливає на функції кишечнику і печінки, підтримує імунну систему, бере участь в окисно-відновних процесах в організмі, сприяє нормальному утворенню і функціонуванню білих кров’яних тілець. Також вітамін В9 необхідний для біосинтезу білка, позитивно впливає на продуктивну роботу мозку, особливо кісткового, підтримує імунну систему, допомагає засвоювати інші вітаміни групи В, сприяє вирівнюванню пігментації.

Фолієва кислота також відіграє найважливішу роль при вагітності. Вона регулює створення та підтримання у здоровому стані нових клітин організму, що дуже важливо на стадії формування плоду і в ранньому дитинстві, запобігає передчасним пологам і народженню недоношених дітей, допомагає подолати післяпологову депресію.

У високих дозах фолієва кислота має естрогеноподібну дію, сповільнюючи настання менопаузи і послаблюючи її симптоми, дозволяючи коректувати у дівчат-підлітків статевий розвиток.

Регулярне вживання з їжею рекомендованої дози вітаміну В9 зменшує ризик інсульту і серцево-судинних розладів, нормалізує кров’яний тиск і знижує рівень холестерину в крові. Фолієву кислоту краще приймати разом з вітамінами С і B12. Рекомендованою добовою дозою вітаміну є:

  • для дорослих 200 мкг
  • для вагітних 200-300 мкг
  • для годуючих мам 200-400 мкг
  • для дітей, залежно від віку та статі 100-200 мкг
  • для грудних дітей 40-60 мкг.

Джерела фолієвої кислоти рослинного походження містяться у бобових, зелених листових овочах, пшеничних проростках і дріжджах, злаках, висівках, гречаній і вівсяній крупах, цитрусових (особливо Памела і грейпфрути). Горіхи, банани, диня, абрикоси, суниця, інжир, аґрус, вишня, капуста (білокачанна), гарбуз, морква, фініки, гриби, буряк, томати, хліб – це все є рослинні джерела фолієвої кислоти.

Джерелом фолієвої кислоти твариного походження є печінка, яловичина, баранина, свинина, домашня птиця, яйця, молоко і молочні продукти, риба.

Спектр продуктів рослинного та тваринного походження, що містять фолієву кислоту, є значно більший та не закінчується даним списком наведеного прикладу. Влітку слід звернути увагу на фрукти, овочі та ягоди, які є безпосереднім джерелом фолієвої кислоти, особливо суниця, вишня і аґрус. Так як термічна обробка продуктів впливає на вміст у продуктах харчування фолієвої кислоти (до 60-90%), у зимній період слід включати комплекс вітамінів, в яких є фолієва кислота.

Наше ставлення до стресів і неприємностей залежить від достатнього вмісту фолієвої кислоти. Якщо її не вистачає, людина все одно намагається вирішувати проблеми і справлятися з ними, однак без ентузіазму, і аж ніяк не в найкращому настрої. У цьому випадку в кров викидається більше адреналіну, і замість того, щоб бути активним і енергійно, з оптимізмом розібратися в ситуації, людина починає проявляти агресію і невдоволення.

Близько третини всіх хворих, які звертаються за допомогою до психіатрів, страждають серйозною нестачею фолієвої кислоти. Варто застосувати її додатково, і захворювання полегшуються. Серотонін – гормон радості, виробляється в достатній кількості, якщо в організмі вистачає фолієвої кислоти, проте людей, які не відчувають у ній нестачі, сьогодні дуже мало.

При вагітності брак фолієвої кислоти може стати причиною серйозних порушень і навіть аномалій розвитку плоду. Причому аномалії виникають дуже важкі: мозкові грижі; дефекти нервової трубки, яка є зачатком і основою всієї нервової системи у тварин і людини; гідроцефалія – водянка головного мозку, або аненцефалія – його повна відсутність; різні вроджені розумові патології і затримки розумового розвитку.

Передчасні пологи, передчасний розрив навколоплідної оболонки і народження недоношеної дитини – всього цього можна уникнути, якщо жінка під час вагітності отримує достатньо фолієвої кислоти. Після пологів вона сприяє зняттю депресії, тому жінкам просто необхідно завжди включати в своє харчування якомога більше продуктів з фолієвою кислотою.

Матеріал підготувала: асистент кафедри мікробіології та вірусології Попович Валентина Богданівна.

Корисно знати