• Українська
  • English
Користь какао-бобів
Користь какао-бобів

Користь какао-бобів

Какао – це корисний продукт, який був відомий ще древнім цивілізаціям.

До його складу входить велика кількість вітамінів і антиоксидантів, необхідних організму людини для життєдіяльності. Какао-боби ароматне джерело цінних компонентів, натуральний рослинний продукт, що увібрав в себе користь живої природи і силу тропічних лісів. Ціну бобів какао не зрівняти з їх цінністю для здоров’я людини. Регулярне вживання в їжу натуральних какао-бобів заповнює дефіцит йоду, магнію, цинку, хрому та інших мінералів, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища. Справжні какао-боби знайти не складно, проте цінність мають лише ті, що продаються в сирому вигляді: не дроблені, які не піддаються термічній чи іншій обробці. Властивості найсильнішого природного антиоксиданту зберігаються в сирих какао-бобах протягом декількох років.

90% населення розвинених країн, в силу неправильного харчування, має дефіцит магнію, що пояснює пандемічним сплеском захворювань серця.

Какао містить велику кількість магнію. Також в ньому багато інших корисних речовин (мікроелементи, теобромін, рослинні протеїни, фітостеаріни, моно- і полісхаріди, поліфеноли, що захищають клітини від вільних радикалів), які незамінні для профілактики багатьох хвороб. Величезне значення має вміст у какао речовини, які сприяють виробленню гормонів і підтримання їх балансу. Какао містить антиоксидант флаванол, який покращує продуктивність роботи мозку. Флаванол нормалізує тиск і покращує мозковий кровообіг. Поліфеноли, що входять до складу какао-бобів запобігають накопиченню вільних радикалів в організмі. Вживати какао-напій рекомендується людям, що перехворіли простудними захворюваннями, тому що велика кількість корисних речовин у його складі допоможе швидше відновити життєві сили. З-за високого вмісту калію какао також рекомендовано до вживання людям з серцевою недостатністю.

Какао часто використовують в косметології і фармацевтиці. До його складу входить проціанід, який підвищує тонус і покращує еластичність шкіри, знімає стрес. Він також сприяє запобіганню передчасного старіння шкіри. Саме тому останнім часом дуже популярною процедурою є шоколадне обгортання.

Цікаво те, що дерево, на якому росте какао, називається какауакауітль, у нього товсті гілки, широке листя, воно середнього розміру і утворює крону. Плід, який воно дає, схожий на маїсові качани, або трохи крупніше, як молодий кукурудзяний качан. Він називається какауасінтлі. У нього всередині зерна какао, вони як зерна маїсу, зовні фіолетові, а у внутрішній частині яскраво-червоного або червоного кольору, деякі червоні, деякі білясті, деякі блакитні. Якщо справжнє какао пити помірно, то воно відновлює сили і освіжає, заспокоює серце у людей. Так кажуть: «я п’ю какао, я змочую свої губи, я набираюся сил»…

Матеріал підготувала: асистент кафедри мікробіології та вірусології Попович В.Б.

Корисно знати