• Українська
  • English
Спростовані міфи про настання вагітності
Спростовані міфи про настання вагітності

Спростовані міфи про настання вагітності

Нерідко люди стають жертвами міфів про настання вагітності… Як уберегти себе? Подібні міфи виникають від неточного і неповного знання про те, що і як йде насправді. Сарафанне радіо працює швидко і добре, тому напівправдиві і помилкові міфи про настання вагітності мають широке поширення. У цій статті ми розповімо про найпоширеніші міфи про настання вагітності.

 

Міф № 1. Перерваний статевий акт – надійний метод контрацепції.

Абсолютна омана. Багато хто думає що, якщо вчасно перервати статевий акт, то сперма не встигне потрапити в організм жінки, і жінка не завагітніє.

Насправді у кожного чоловіка під час ерекції виділяється предеякулят, який містить невелику кількість живих сперматозоїдів. Цих сперматозоїдів достатньо для настання вагітності, і вони виділяються не залежно від того був перерваний статевий акт чи ні. Звичайно ж, повна еякуляція збільшує ймовірність завагітніти. Але сперматозоїди навіть у невеликій кількості запліднюють яйцеклітину.

Міф № 2. Займаючись сексом під час місячних, неможливо завагітніти.

Звідки взялося популярне переконання, що секс під час місячних не приводить до вагітності? Багато хто думає, що при місячних організм жінки «повідомляє»: вагітності немає, потрібно позбутися від лишніх яйцеклітин і почати цикл заново. Тобто якщо віджила клітина вийшла з організму, а нова ще не почала цикл дозрівання, то спермі нічого запліднювати.

Насправді в цій думці є зерно істини, і в багатьох випадках воно працює. Коли менструальний цикл регулярний, а овуляцію легко прогнозувати, тоді жінка в цей період не може завагітніти. Причина, чому даний міф не завжди спрацьовує, полягає в тому, що сперма, яка потрапила в організм жінки, може там зберігатися до 7 днів. Якщо у жінки є порушення менструального циклу, а овуляція відбувається ближче до початку місячних, то яйцеклітина і сперматозоїд швидше за все зустрінуться. При нормальному 28 денному менструальному циклі, овуляція відбувається за 2 тижні до початку місячних. Тому якщо ви не знаєте точно етапи свого менструального циклу, і не хочете завагітніти, не ризикуйте, застосовуючи даний міф на практиці.

Міф № 3. Сперматозоїд зберігає здатність до запліднення протягом 24 годин.

Це помилка. Все дуже індивідуально – одні сперматозоїди активні протягом доби, інші можуть підтримувати свою життєдіяльність до тижня. У зовнішньому середовищі, тобто на простирадлі або на зовнішніх жіночих статевих органах, ці терміни знижуються і більше – до 2-3 годин. Змінюється температура, вологість і кислотність середовища. Ймовірність завагітніти при попаданні сперми виключно на зовнішні статеві органи невисока, тому що активному просуванню сперматозоїда до яйцеклітини сприяє виплеск насінної рідини в піхву, а у сперматозоїдів, що опинилися у зовнішньому середовищі, шансів майже немає. Однак ризик зовсім не виключається.

Міф № 4. Під час годування грудьми завагітніти неможливо.

Під час лактації організм жінки перебудовується особливим чином (змінюється гормональний фон), що в наступні 6-8 місяців менструальний цикл відсутній, а разом із тим не відбувається овуляції. Але для того, щоб гормони в організмі жінки вироблялися відповідно до цієї норми, потрібно строго дотримуватися режиму годування — і вдень, і вночі, при кожній вимозі малюка. В іншому випадку менструальний цикл може відновитися набагато раніше. Набагато надійніше обговорити зі своїм гінекологом способи контрацепції, нешкідливі для малюка та ефективні для годуючої мами.

Міф № 5. Анальний секс не призводить до вагітності.

У реальності, будь-яка сексуальна активність, де присутня еякуляція біля входу в піхву, може закінчитися вагітністю, в тому числі і при анальному сексі. Сперматозоїди активні і завжди здатні до запліднення, і будь-яка еякуляція на тіло жінки в області вагінального входу (навіть на живіт або стегно) може привести до вагітності.

Також, мало хто знає, що ризик захворювання деякими венеричними захворюваннями (ВІЛ, сифіліс, гепатит, гонорея, трихомоніаз) при анальному сексі, значно вище, ніж при вагінальному.

При будь-якій сексуальній активності (навіть при мастурбації з партнером) слід користуватися презервативом, щоб убезпечити себе.

Ставтеся відповідально до власного здоров’я, і будьте здорові!

Матеріал підготувала: Світлана Печеряга, асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології

Корисно знати