• Українська
  • English
Всесвітній день запобігання самогубствам
Всесвітній день запобігання самогубствам

Всесвітній день запобігання самогубствам

10 вересня щорічно відзначається Всесвітній день запобігання самогубствам. Він був заснований Всесвітньою організацією охорони здоров’я спільно з Міжнародною асоціацією по запобіганню самогубствам.

 

Самогубство в сучасному світі є однією з найбільш актуальних психологічних і соціальних проблем. Безліч чинників, з якими стикається людина у повсякденному житті, в певний момент можуть штовхнути її на злочин проти самої себе.

Суїцид – це глобальна і трагічна проблема для світової охорони здоров’я. По всій землі після рішення накласти на себе руки вмирає більше людей, ніж у результаті воєн і насильницьких убивств, разом узятих.

За даними міжнародних організацій, половина всіх насильницьких смертей припадає на випадки суїциду. Щорічно на такий злочин вирішується близько мільйона людей в усьому світі.

Цей день – один із способів звернути увагу людей на цю сумну статистику. Адже тенденції ведуть до того, що з кожним роком суїцидів в розвинених країнах стає все більше і більше. Найбільша частка суїцидів фіксується в країнах Східної Європи. Найменше самогубств здійснюють в Латинській Америці і державах, в яких офіційною релігією є іслам. По країнах африканського континенту міжнародні організації практично не володіють статистикою по суїцидам.

Кількість самогубств в даний час складає близько 800 тисяч в рік, серед яких психічно хворих не великий відсоток (депресивно хворі). Здійснюють самогубство найчастіше підлітки та молодь, причиною якого є особисті нерозголошені проблеми, які заводять їх в глухий кут. Згідно наведеній ВООЗ статистикою, в третьому тисячолітті від суїциду гине більше людей, ніж через всі воєнні та насильницькі вбивства разом взяті. Всесвітній день запобігання суїциду, за задумом представників Міжнародної асоціації по запобіганню самогубствам, покликаний привернути увагу влади й громадськості до цієї проблеми.

Матеріал підготувала: Світлана Русіна, доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. Савенка С.М

Корисно знати