• Українська
  • English
Як перетворити кількість прожитих років у якість
Як перетворити кількість прожитих років у якість

Як перетворити кількість прожитих років у якість

Прагнення якомога довше залишатися молодим, здоровим, повним сил і енергії властиве кожному.

 

Однак, поки пошуки «еліксиру молодості» та «молодильних яблук» не увінчалися успіхом, рано чи пізно доводиться визнавати той факт, що старіння – закономірний процес, властивий всьому живому.

Для одних старість починається з появою перших зморшок, для інших – з виходом на пенсію, а деяким навіть у 80 років вдається залишатися бадьорими і молодими душею. Проаналізувавши біографії довгожителів та людей, які були успішними в похилому віці, вчені дійшли висновку, що спосіб життя та внутрішній емоційний стан впливають на темпи старіння значно більшою мірою, ніж спадковість, екологія, соціальне забезпечення.

Тож, яким чином перетворити кількість прожитих років у якість?

1. Пам’ятайте про складові здорового способу життя, такі як раціональне харчування, достатня фізична активність, повноцінний відпочинок, відсутність шкідливих звичок, дотримання правил особистої гігієни. Не дайте Вашому кораблю молодості потонути у бермудському трикутнику «диван-телевізор-холодильник».

2. Любіть свою роботу, будьте креативні, прагніть нових знань.

Якщо те, що ми робимо, приносить нам задоволення, в організмі продукуються  «гормони радості» – ендорфіни та серотонін, які запобігають розвитку депресивних станів та багатьох психосоматичних захворювань.

Як кажуть, старість починається з того моменту, коли людина втрачає здатність вчитися. Не зациклюйтесь на Facebook, читайте художні книги та наукові журнали (краще – у професорсько-викладацькій залі), вивчайте іноземні мови (якщо англійську – то на В-2), опановуйте інтерактивні методики викладання лекцій, беріть участь у нових цікавих проектах.

3. Спілкуйтеся в позитивному руслі з рідними, друзями, колегами, адже, як писав Андре Моруа: «любити хороших людей, які мене оточують, уникати поганих, радіти добру, гідно зносити зло, вміти забувати – ось у чому мій оптимізм». Людина, яка володіє почуттям гумору та часто сміється, вирізняється щирістю, готовністю прийти на допомогу, а також здатністю любити. Сміх гальмує виділення гормонів стресу, натомість стимулюючи посилену продукцію «гормонів радості», недаремно писав французький філософ Жан Гюйо: «втрачений день – той, протягом якого Ви жодного разу не засміялися».

4. Живіть сьогодні, не зациклюйтесь на думках про майбутнє чи спогадах про минуле. Подорожуйте, знайдіть нове хобі, наповнюйте день маленькими дрібницями, які дають відчуття щастя, адже як писав Франц Кафка «Хто зберігає здатність бачити прекрасне, той не старіє».

5. Приймайте свій вік і любіть себе. Природно, що людина змінюється з часом, тож не варто культивувати в собі думки про недосконалу фігуру чи нереалізовані можливості. Адже людина, яка собі подобається, дивиться на світ позитивно і намагається обирати для себе те, що буде краще для її здоров’я, особистісного росту, спілкування. Спробуйте забронювати певний час (як мінімум годину в будні та 2-3 години у вихідні) на те, що «не обов’язково, але дуже хочеться», на те, що принесе реальне задоволення і позитивні емоції особисто Вам, відкинувши думки «я не можу собі цього дозволити», «у мене надто багато справ». Для тих, хто можливо, сприйме цю пораду як легковажну, наведу цитати із промови всесвітньо відомого кіноактора і режисера Чарлі Чапліна, яку він проголосив на власному 70 –річному ювілеї:

«…Коли я полюбив себе, я перестав бажати іншого життя, і раптом побачив, що життя, яке мене зараз оточує, надає мені всі можливості для зростання. Сьогодні я називаю це «Зрілістю».

Коли я полюбив себе, я перестав красти власний час і мріяти про великі проекти. Сьогодні я роблю лише те, приносить мені радість і робить мене щасливим. Що я люблю, і що примушує моє серце посміхатися. Я роблю це так, як хочу і у своєму власному ритмі. Сьогодні я називаю це «Простотою».

Коли я полюбив себе, я звільнився від усього, що шкодить моєму здоров’ю – їжі, звичок, людей, ситуацій. Всього, що вело мене вниз та відводило з мого власного шляху. Сьогодні я називаю це «Любов’ю до самого себе»»…

Матеріал підготувала: старший викладач кафедри гігієни та екології Оксана Кушнір

Корисно знати