• Українська
  • English
Як уберегти себе від раку молочної залози

Як уберегти себе від раку молочної залози

Груди – дзеркало жіночого життя. Ця найвразливіша частинка жінки завжди болісно реагує на найменший стрес, навіть на банальну сварку з чоловіком…

А ще завжди “розповість”, чи у злагоді у вас гормони, чи дітородні органи – здорові, і чи коханий – поряд. І немає, мабуть, жінки, яка б за все своє життя не знайшла в грудях якийсь твердий набряк… Перша думка, що пронизує у той момент, – про найгірше… Отже, ми поговоримо як уберегти себе від раку молочної залози.

В Україні, як і в більшості країн Європи, рак молочної залози займає перше місце в структурі онкологічних захворювань серед жінок. Якщо взяти за 100% усіх жінок, які мають онкологічні захворювання, 22-25% з них приходиться на рак молочної залози. Щогодини рак молочної залози діагностується у двох жінок, на рік – близько 16 тисяч.

На сьогоднішній день ми можемо з повною відповідальністю сказати: «Рак молочної залози – не вирок!» Сьогодні близько 70% випадків раку молочної залози діагностується на першій-другій стадії захворювання. Це означає, що 80-90% цих жінок будуть врятовані.

Одним із найбільш ефективних методів боротьби з раком молочної залози є профілактика і рання діагностика. Профілактичні заходи щодо запобігання захворювання спрямовані на зниження впливу факторів, що провокують виникнення новоутворень. А виявлення захворювання на ранній стадії, надає можливість своєчасно почати лікування, до того, як пухлина вступить у стадію метастазування і стане небезпечною для життя.

Профілактика раку молочної залози

Виконання жінкою репродуктивної функції. Молочні залози є складовою частиною репродуктивної системи жінки і чуйно реагують на всі зміни її, разом із нею функціонують, розвиваються і в’януть. Сучасні жінки намагаються народити єдину дитину і поспішають повернутися до роботи, бажають далі будувати кар’єру. А природою жінці передбачено народжувати і вигодовувати грудьми дітей. Отже, перш за все, головною профілактикою розвитку злоякісних утворень у молочних залозах, є вагітність та грудне вигодовування. Лікарі вважають, що за репродуктивний період життя, жінка повинна виносити і вигодувати декількох дітей. Таким чином, у жінок, які не народжували або ті, що народили першу дитину після 30-35 років ризик розвитку раку молочної залози значно підвищується.

Статеве життя жінки повинно бути регулярним. У самотніх жінок, які не можуть задовольнити свої сексуальні потреби, порушується рівновага статевих гормонів, що може стати причиною розвитку злоякісних новоутворень у грудях. Молочна залоза є найбільш гормонально-залежною частиною жіночого організму. На гормональний статус впливають як відсутність так і нерегулярність статевого життя.

Уникати тривалого контакту з сонячними променями. Всім відомо, що сонячні промені у великій кількості провокують розвиток ракових клітин. Слід обмежити перебування на сонці і відмовитися або істотно скоротити відвідування солярію, щоб уникнути ультрафіолетового випромінювання.

Відмова від шкідливих звичок. Зловживання алкоголем і куріння підвищують ризик виникнення новоутворень у декілька разів.

Виключити аборти. Кожна жінка повинна намагатися забезпечити нормальне функціонування молочних залоз. Для цього обов’язково необхідно зберегти першу вагітність і народити дитину. У жінок, що перервали першу вагітність частіше спостерігаються запалення додатків матки, непліддя, які сприяють порушенню гормонального обміну. Повторні вагітності, тривале годування грудьми благо приємно впливають на функцію молочних залоз.

Уникайте аборту, так як він не лише припиняє вагітність, але і викликає негативну дію на розвиток клітин молочних залоз. В результаті на грудях утворюються ущільнення, в яких може розвинутися рак молочної залози.

У країнах, де аборти заборонені, жінки народжують багато дітей і рак грудей у них реєструється дуже рідко. Сьогодні існує величезна кількість методів контрацепції, які допоможуть уникнути небажаної вагітності, не варто ними нехтувати.

Уникати стресів і сильного емоційного напруження. Важкі форми стресів ведуть до зниження імунітету, в результаті чого організм жінки не може впоратися з раковими клітинами, які утворюються в організмі кожної людини у величезній кількості. Тому важливою частиною профілактики раку є зміцнення імунітету. Незважаючи на прискорення темпів сучасного життя необхідно знайти час для повноцінного відпочинку і навчитися захистити себе від впливу стресів. А це значить, навчитися радіти життю і на все дивитися з оптимізмом.

Правильне, збалансоване харчування, здоровий спосіб життя та помірні фізичні навантаження також є відмінною профілактикою раку молочної залози .Стежте за своєю фізичною формою, уникайте зайвої ваги, поменше вживайте жирної їжі, займайтеся фізкультурою або яким-небудь видом спорту.

Спадковість. Особливо уважно потрібно ставитися до свого здоров’я тим жінкам, у яких хтось із рідних хворів на рак молочної залози, тому що у них може бути в 2-3 рази підвищена схильність до цього захворювання.

Рання діагностика новоутворень у молочній залозі

Перший метод діагностики раку молочної залози – це щомісячне самообстеження.

Самостійно перевіряти наявність пухлини у грудях можна таким чином:

Роздягнувшись, встаньте напроти дзеркала, розведіть руки в сторони і уважно огляньте грудей. Перевіряйте, не відбулися які-небудь інші зміни в грудях, чи немає зміни форми, збільшення вен або не з’явилися западини. Перевірку здійснюйте в різних позах: при положенні рук високо над головою, при нахилах вперед і напружуючи м’язи грудей. Також перевірте соски, чи немає виділень з них.

У ванній або при купанні під душем подушечками трьох пальців, круговими рухами промацайте кожну молочну залозу. Перевірка повинна охопити всю молочну залозу і пахви. Руку з того боку, де перевіряєте груди, слід тримати на потилиці, а вільною рукою ніжно і грунтовно проводити кругові рухи.

Коли ви лежите на ліжку, підкладіть подушку під плече з боку грудей, яку хочете перевірити. Протилежної рукою круговими рухами обмацуйте груди і пахви. Перевірку необхідно починати з внутрішньої частини залози і поступово зменшувати в бік соска.

Також,помірно здавлюючи між пальцями ареолу й сосок, варто визначити, чи немає виділень із соска.

Останніми промацують пахвові западини, над- і підключичні ділянки, щоб виявити збільшені лімфатичні вузли.

На початку самообстеження молочних залоз, доки ви звикатимете до цієї процедури, багато “підозрілих ущільнень” виявляться нормальними утвореннями. І все ж, якщо ви помітили найменше ущільнення, зміну кольору чи форми, виділення із сосків – зверніться до лікаря на консультацію для самозаспокоєння і запобігання недузі. Лише він може поставити точний діагноз та визначити потребу лікування. Це вбереже вас від можливих неприємностей. Якщо лікар визначить, що причин для хвилювання немає і затвердіння в грудях безпечні, не розслабляйтеся і надалі будьте також пильні.

Другий метод діагностики раку молочної залози – мамографія.

На сьогоднішній день це кращий спосіб діагностики раку молочної залози, що дозволяє діагностувати рак молочної залози на самих ранніх стадіях захворювання. Після 40 років кожна жінка повинна проходити обстеження на мамографію щорічно. Знімки зазвичай зберігаються у лікаря і це дає йому можливість відстежити щонайменші зміни в молочній залозі.

Третій метод діагностики раку молочної залози –ультразвукове обстеження.

Використовуючи ультразвукову діагностику, можна побачити різницю між різними видами пухлини. Адже далеко не кожна пухлина – рак. Це може бути, наприклад, кіста або просто пухлиноподібне утворення. Лікар зазвичай використовує УЗД, щоб визначити розмір, текстуру, форму і щільність пухлини.

Потрібно більше любити себе. Не забувати про особисте життя. Ваше здоров’я – це ваша робота: частіше обстежуйтеся і стежте за собою.

Матеріал підготувала: Світлана Печеряга, доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології

Корисно знати