• Українська
  • English
Перші ознаки пневмонії
Пневмонія. Перші ознаки хвороби

Перші ознаки пневмонії

Осінньо-зимовий період – період, коли ймовірність підхопити інфекцію дихальних шляхів зростає в рази. Багато людей недооцінюють загрозу і переносять патології на ногах, що згубно позначається на стані організму. Одною з найбільш підступних і небезпечних для життя людини інфекційних захворювань є пневмонія.

Пневмонія – захворювання, яке має інфекційне походження і характеризується запаленням легеневої тканини при виникненні провокуючих фізичних або хімічних факторів.

Нерідко пневмонію плутають з іншими інфекційно-запальними захворюваннями, що вражають дихальні шляхи. Головною відмінністю цієї хвороби стає участь в патологічному процесі легеневої тканини. Викликає захворювання збудник інфекції: найчастіше бактерії, грибки, аденовірус, стрептококи, стафілококи і хламідії.

Вважається, що при наявності хорошого імунітету організм подолає хвороботворні агенти самостійно, і людина практично не замітить їх впливу.

Існують ряд факторів, які гнітюче діють на захисні функції організму і відкривають дорогу інфекції.

Шкідливі звички. Куріння, алкоголь, наркотики порушують бар’єрні властивості епітелію бронхів і дратують слизову дихальних шляхів.

Отруєння парами хімічних речовин. Тривале вдихання токсинів вражає легені.

Застій повітря. Слабка рухова активність робить непотрібним глибоке дихання.

Супутні хронічні хвороби. Такі патології, як бронхіт або риніт, часто викликають запалення, яке може перейти у пневмонію.

Потрібно згадати серцеві, онкологічні захворювання та наслідки хірургічного втручання.

Симптоми пневмонії у дорослих

Основним симптомом розвитку запалення легенів є кашель, зазвичай він спочатку сухий, нав’язливий і постійний, але в деяких випадках кашель на початку захворювання може бути рідким і не сильним. Потім по мірі розвитку запалення, кашель при цьому захворюванні стає вологим з невеликим виділенням слизисто-гнійної мокрот.

Будь-яке простудне захворювання не повинно тривати більше 7 днів, а різке погіршення стану через 5-7 днів після початку ГРВІ або грипу вказує на початок запального процесу в нижніх дихальних шляхах.

Температура тіла може бути дуже високою до 39-40С, а може залишатися субфебрильною 37,1-37,5С. Тому навіть при невисокій температурі тіла, кашлі, слабкості й інших ознаках нездужання, слід обов’язково звернутися до лікаря. Якщо у хворого дуже висока температура, то однією з ознак наявності запалення в легенях є неефективність жарознижуючих препаратів.

Болі в грудях, особливо важко хворому зробити глибокий вдих. Біль при вдиху і напад кашлю після вдиху також є ознаками запалення. Крім простудних симптомів у хворого спостерігається задишка та блідість шкірних покривів. Загальна слабкість, підвищене потовиділення, озноб, зниження апетиту також характерні для інтоксикації і початку запального процесу в легенях.

Якщо подібні симптоми з’являються або в розпал застуди, або через кілька днів після поліпшення, це можуть бути перші ознаки пневмонії. Хворому слід негайно звернутися до лікаря, щоб пройти повне обстеження.

Основні ознаки пневмонії у дітей

Симптоми пневмонії у дітей мають декілька особливостей. Уважні батьки можуть запідозрити розвиток запалення легенів при наступних симптомах у дитини:

Температура тіла вище 38 С, тривалістю понад три дні, яку неможливо знизити жарознижувальними засобами. Також може бути і невисока температура до 37,5, особливо у маленьких дітей. При цьому виявляються всі ознаки інтоксикації – відсутність апетиту, підвищена пітливість, слабкість.

Спостерігається прискорене поверхневе дихання: у малюків до 2-місячного віку – 60 вдихів в хвилину, до 1 року – 50 вдихів, після року – 40 вдихів в хв. Найчастіше дитина мимоволі намагається лягати на один бік.

У немовлят задишка характеризується тим, що дитина починає кивати головою в такт дихання, малюк може витягати губи і роздувати щоки, можуть з’являтися пінисті виділення з носа та рота.

Атипові пневмонії. Запалення легенів, викликане мікоплазмою та хламідіями відрізняються тим, що спочатку захворювання проходить, як банальна застуда, з’являється сухий кашель, нежить, першіння в горлі, але наявність задишки й стабільно високої температури повинні викликати пересторогу в батьків на предмет розвитку пневмонії.

Характер кашлю. Череза першіння в горлі спочатку може з’являтися тільки покашлювання, потім кашель стає сухим та болісним, який посилюється при плачі, годуванні дитини.

Поведінка дитини. Діти з пневмонією стають примхливими, плаксивими, млявими, у них порушується сон, іноді можуть зовсім відмовлятися від їжі, а також з’явитися діарея і блювота, у немовлят – зригування і відмова від грудей.

Аналіз крові. В загальному аналізі крові виявляються зміни, що вказують на гострий запальний процес – підвищена ШОЕ, лейкоцитоз, нейтрофільоз. При своєчасному зверненні до лікаря, адекватній терапії і належному догляді за хворою дитиною або дорослим, пневмонія не призводить до серйозних ускладнень. Тому при найменшій підозрі на запалення легенів слід якомога раніше надати медичну допомогу хворому.

Міфи про пневмонію

Про пневмонію існує багато неправдивих міфів, які можуть значно нашкодити людині, направивши її по невірному шляху в боротьбі із захворюванням.

У групі ризику – діти. За статистикою, малюки хворіють набагато частіше за дорослих. Але чинником, що збільшує небезпеку, стає і старість. Після 60 років імунітет слабшає, а інфекції отримують доступ до легенів, викликаючи запалення.

Правильні ліки виліковують хворого за два-три дні. Говорити про нормалізацію стану організму людини можна тільки після місяця інтенсивного лікування. Дійсно, правильний вибір препаратів – основа терапії. Але наслідки хвороби будуть відчуватися і через 6 а то і 12 місяців.

Запобігти пневмонії неможливо. Профілактичні заходи існують. Окрім здорового способу життя, занять спортом, правильного харчування потрібно відзначити і медикаментозний спосіб – вакцинацію. Щеплення призначаються при наявності хронічних хвороб дихальних шляхів, туберкульозі, астмі та інших патологіях.

Важкість запального процесу залежить від збудника недуги. В цьому є частина правди, проте більший вплив на організм чинить фізичний стан хворого. Особливо уважно прислухатися до свого здоров’я потрібно людям, які страждають від цукрового діабету, що перенесли операцію з пересадки внутрішніх органів, які приймають сильні фармакологічні засоби.

Діагностика проводиться по аналізах мокроти та крові. Ці дослідження звичайно важливі, але у випадку з запаленням легенів головним помічником у визначенні причини болісних симптомів стає рентген. Візуальна картинка не залишає ніяких сумнівів в характері недуги.

Пам’ятайте, пневмонія – смертельно небезпечне захворювання. При появі утруднення дихання, кашлю, різкого стрибка температури тіла слід негайно звернутися за допомогою в медичний заклад. Адекватне, а головне своєчасне лікування може врятувати життя.

Матеріал підготував: Володимир Вівсянник, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати