• Українська
  • English
Морфологічні передумови виникнення захворювань дихальної системи
Морфологічні передумови виникнення захворювань дихальної системи

Морфологічні передумови виникнення захворювань дихальної системи

Звертаючи увагу на питання щодо передумов розвитку захворювань органів дихальної системи, в першу чергу, потрібно наголосити про особливості сучасного способу життя.

 

Куріння, зловживання алкоголем, постійна занятість на роботі. Більшість людей, які працюють у сучасних офісах, постійно перебувають на одному місці, спілкуються з великою кількістю людей, дихають повітрям «з кондиціонера», яке окрім недостатньої кількості кисню ще містить величезну кількість дрібних часточок пилу та фарби від ксероксів, принтерів, сканерів, комп’ютерної техніки взагалі.

Якщо велика кількість людей знаходиться в одному приміщенні, особливо при недостатньому провітрюванні, суттєво зростає ризик захворювання на ГРВІ, бронхіт, пневмонію тощо. Наявність хоча б однієї хворої людини значно підвищує ризик захворюваності решти інших.

Комп’ютерна техніка, якою зараз оснащені всі робочі місця, сприяє зниженню захисних властивостей організму, провокує алергічні реакції, сприяє розвитку бронхітів, бронхіальних астм.

Також доведена шкідливість роботи при постійно працюючому кондиціонері. І не має різниці в якому режимі він працює – для охолодження чи зігрівання повітря. При забруднених фільтрах швидкість розмноження і розповсюдження мікроорганізмів значно збільшується, що знову ж таки впливає на органи дихання.

У дитячому віці захворювання органів дихання є найрозповсюдженішою проблемою.

За даними статистики майже 70% всіх захворювань у дитячому віці припадає саме на захворювання дихальних шляхів і органів дихання. Їх існує велика кількість, вони аналогічні захворюванням дорослих, але мають певні особливості, які пов’язані з фізичним розвитком і анатомо-фізіологічними особливостями організму.

Різноманітність захворювань дихальної системи, особливо в дитячому віці, пов’язана з різною етіологією і має різноманітний патогенез. Більшість із них не належать до небезпечних хвороб, але деякі можуть дати ускладнення і стати причиною смерті хворого. Тому при будь-якій складності перебігу потрібно приділяти максимальну увагу і своєчасно лікувати хворого. В дитячому віці закладається фундамент здорового організму на все життя.

В чому ж полягають анатомічні особливості дихальної системи в дитячому віці?

По-перше, у дітей вузькі носові ходи, до 4-х років майже відсутній нижній носовий хід. Приносові пазухи мають незначні розміри.

По-друге, можливе ускладнення носового дихання з приводу розростання лімфоїдної тканини в ранньому дитячому віці.

По-третє, у дітей короткі голосові складки і вузька голосова щілина, що може призводити до несправжнього крупа. Цьому сприяє ніжність і пухкість, слизової оболонки, яка багата на судини, схильність до набряків (швидке порушення вентиляції легень);

По-четверте, у зв’язку із слабким розвитком дихальних м’язів у дітей менша глибина і більша частота дихання.

Також у новонароджених нестійкий характер дихання, збільшена щільність легень.

Остаточного розвитку дихальна система сягає до 14-15 років, а до цього віку ризик захворювань дуже великий. Окрім цього, саме в дитячому віці найбільш яскраво проявляються генетичні схильності, вроджені вади, реакція на несприятливі зовнішні умови.

Найбільш частою причиною розвитку захворювань дихальної системи є інфекційна.

Інфекційними агентами можуть бути віруси, бактерії, гриби, які при потраплянні до організму викликають запалення органів дихання (наприклад, бронхіт, пневмонію тощо).

Достатньо часто органи дихальної системи вражаються при алергічних реакціях організму (пилкові, харчові, побутові алергени). Речовини, з якими ми контактуємо, повсякчас викликають розвиток бурхливої реакції на деякі алергени, і, як наслідок, захворювання.

Інколи в організмі відбувається збій і він починає продукувати речовини, спрямовані проти власних клітин (наприклад, ідіопатичний гемосидероз легень).

Звичайно, потрібно враховувати спадковий фактор – схильність до розвитку деяких захворювань закодована в генах. Наприклад, спадковий фактор відіграє провідну роль у розвитку ідіопатичного фіброзуючого альвеоліту.

До основних захворювань дихальної системи як у дитячому, так і в дорослому віці належать риніт, ларінгит, ангіна, бронхіт, фарінгіт, пневмонія тощо. Найчастіше ці захворювання відносяться до групи гострих.

Незважаючи на різноманітність форм, захворювання дихальної системи мають характерні симптоми: болісні відчуття в горлі та в ділянці грудей при ковтанні та при глибокому диханні; висока температура, задишка, що може переходити в ядуху. Кашель є обов’язковою ознакою хвороби. Він може бути як сухим, так і вологим, постійним чи тимчасовим.

Враховуючи розповсюдженість дихальних інфекцій, важливе значення має профілактика захворювань органів дихальної системи.

Найкращий засіб лікування та профілактики – свіже морське повітря, яке насичене йодом. Такий метод сприяє очищенню і дезінфекції легень і всієї дихальної системи загалом. Як можна частіше потрібно дихати свіжим повітрям, регулярно провітрювати приміщення. У будь-якому віці в раціоні повинні бути вітаміни в достатній кількості. У зимовий час потрібно запобігати переохолодженню організму. Для лікування та профілактики можна застосовувати інгаляції та ванни з додаванням евкаліпта, соснової хвої, ялівцю.

Матеріал підготували: професор Віктор Кривецький, доцент Наталія Решетілова, кафедра анатомії людини ім М.Г. Туркевича

Корисно знати