• Українська
  • English
Цікаві відомості про книгу рекордів Гіннеса
Цікаві відомості про книгу рекордів Гіннеса

Цікаві відомості про книгу рекордів Гіннеса

Всі чули про Книгу рекордів Гіннеса. Але завжди викликав інтерес факт, звідки вона взялась і хто започаткував таку книгу, яка вже багато часу не зникає з полиць видань і продовжує своє існування.

 Історія створення книги

Як відомо з літературних джерел перше видання було опубліковане 27 серпня 1955 року. Започатковано броварнею Гіннес після суперечки між керівним директором броварні Хю Бівером та його друзями-мисливцями про найшвидші види європейської дичини. Ця справа була досліджена Россом та Норісом Маквіртером, братами-близнюками, які були відомими Британськими атлетами та журналістами, і володіли у той час агентством з дослідження фактів у Лондоні. Коли книга, що тоді називалась «Книга надзвичайного Гіннеса», стала несподіваним хітом, було надруковано багато наступних видань, зрештою прийшли до правила друкувати нову ревізію щороку у жовтні якраз до різдвяного розпродажу. Маквіртери продовжували видавати її та споріднені їй книги багато років. Росс був вбитий Ірландською республіканською армією у 1975 році. Норіс мав енциклопедичну пам’ять – у телевізійному серіалі Б’ючи рекорди, базованому на книзі, він приймав питання від дітей щодо різноманітних світових рекордів та зазвичай міг дати вірну відповідь.

Інтернет ресурси повідомляють, що останні видання фокусуються на рекордах встановлених людьми.

Змагання бувають доволі різноманітними – від очевидних, таких як підняття ваги до більш розважальних, таких як найдальше метання яйця чи число з’їджених хот-догів за 10 хвилин – хоч змагання зі швидкісної їжі більше не допускаються, напевне через острах судових процесів.

Крім рекордів у змаганнях, вона містить такі факти, як висота найвищої людини (Роберта Першинга Вадлоу), найважча пухлина, найотруйніша рослина, найдовший язик собаки, найкоротша річка (річка Рое), найдовша театральна драма (Дороговказне світло) та найуспішніший продавець у світі (Джо Джірард, який продав 13 001 автомобіль у салоні Шевроле в Детройті, штат Мічиган, від 1963 до 1978 року).

Багато цікавих зареєстрованих фактів є у світі, які занотовуються книгою рекордів Гіннеса.

Очевидно такі змагання надають можливість людям усього світу проявити себе і підкреслити свою індивідуальність, неповторність або скористатися можливістю проявити свою вмілість перемагати поставлені рекорди.

Також ми можемо спостерігати за рекордними відзнаками в природі, це стосується тварин чи рослин чи навіть природних явищ… Основні розділи книги включають багатство, досягнення, знання, мистецтво, сучасні технології, відвага, слава, спорт, небезпеку і катастрофи. Створені музеї книг, зняті фільми, написані історії.

Щороку в усьому світі проводяться офіційні змагання, встановлюються нові рекорди або долаються вже зафіксовані рекорди. Видається як офіційна книга, так і її копії частин, а також реєструється все на офіційному сайті Guinness world records.

Матеріал підготувала: асистент кафедри мікробіології та вірусології Валенина Попович

Корисно знати