• Українська
  • English
Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків
Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків

Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків

14-20 листопада 2016 проходить Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків.

 

Метою заходів є на привернення уваги медиків, громадськості та політиків щодо проблеми стійкості до антибіотиків, а також на пропаганду правильного їх використання для призупинення поширення цього явища.

Поява антибіотиків відкрила нову еру в медицині. Проте, зараз наближається час, коли інфекційні захворювання буде не можливо успішно лікувати специфічними засобами. Розвиток стійкості бактерій до антибіотиків має різні механізми та є наслідком їх взаємодії. У результаті природнього відбору та генетичної адаптації мікроорганізму антибактеріальний засіб втрачає свою ефективність. Не раціональне, а часто і не правильне використання антибіотиків прискорює цей процес. У наші дні поряд із традиційними завданнями для науковців із розробки нових антибіотиків постають завдання спрямовані на збереження ефективності наявних протимікробних засобів якомога довше. Ці завдання різні для практикуючих лікарів, пацієнтів, фермерів та урядів країн об’єднані спільною метою “сповільнити стрімкий ріст стійкості бактерій до антибіотиків”.

У травні 2015 р Шістдесят восьма Всесвітня асамблея охорони здоров’я прийняла глобальний план дій по боротьбі зі стійкістю до протимікробних препаратів. Метою глобального плану дій є доступність та забезпечення якнайдовше усім, хто цього потребує, можливості використання ефективних та якісних лікарських засобів для лікування та профілактики інфекційних захворювань. Всесвітня асамблея охорони здоров’я також закликала всі держави-члени розробити і впровадити в 2017 році, національні плани дій, щодо обмеження поширення стійкості до протимікробних препаратів.

Рекомендації ВООЗ

Лікарям, медичним сестрам, ветеринарам та іншим медичним працівникам:

призначайте та надавайте антибіотики лише коли вони справді необхідні, а ви приклали зусиль для підтвердження того, який саме антибіотик є необхідним для лікування вашого пацієнта (людини чи тварини). За даними спостережень ВООЗ, сьогодні  у половині випадків протибактеріальні антибіотики призначаються при інфекціях, спричинених вірусами.

Для попередження інфекцій:

забезпечте чистоту рук, інструментів, навколишнього середовища,

прищеплюйтеся та призначайте щеплення.

Пацієнтам:

приймайте антибіотики лише за призначенням дипломованого медичного працівника, не соромтеся перепитати про доцільність їх призначення.

завжди завершуйте повний курс лікування, навіть, коли почуваєтеся краще (завчасне припинення прийому антибіотика сприяє формуванню стійких форм бактерій).

Фермерам та іншим працівникам сільського господарства:

забезпечте використання антибіотиків тваринам лише за призначенням ветеринара та під його контролем. Не правильне використання антибіотиків  для лікування домашніх тварин, у аквакультурі та на зернових культурах є основним фактором, який сприяє формуванню стійкості до антибіотиків, їх поширенню в навколишнє середовище, харчовий ланцюг і серед людей.

щеплення тварин та  задовільні умови утримання (у чистоті та на достатній площі) можуть зменшити необхідність використання антибіотиків

Урядам:

необхідні чіткі плани дій

постійний епідемічний нагляд за поширенням інфекцій, антибіотикорезистентними збудниками

регулювання правильного використання антибіотиків

проведення просвітницьких заходів, щодо пояснення небезпеки надмірного використання антибіотиків

Для промисловості:

необхідно швидше та активніше проводити дослідження та розробляти нові антибіотики, а також знайти нові способи стимулювання  наукових досліджень та розробок.

ВООЗ очолює кампнію над створенням глобально механізму по дослідженню антибіотиків який буде тісно співпрацювати з фармацевтичною промисловістю, університетами, громадськими спілками, органами охорони здоров’я в усьому світі. Європейський Союз, Об’єднане Королівство, США та Канада розробили ряд проектів прямого фінансування базисних та клінічних досліджень науковцями разом із фармацевтичними компаніями, направленими на пошук нових діагностичних засобів та розробку нових правил для відповідального використання антибіотиків.

Підготувала: доцент кафедри мікробіології та вірусології Бліндер О.О.

Корисно знати