• Українська
  • English
Курінню – ні!
Курінню - ні!

Курінню – ні!

Заборона куріння у громадських місцях є одним з першочергових заходів, визначених Рамковою конвенцією Всесвітньої організації охорони здоров’я з боротьби з тютюном, які мають сприяти подоланню тютюнової пандемії і зниженню шкідливого впливу тютюнопаління на здоров’я населення.

 

Конвенцію підписало 172 країни, зокрема і Україна, і вже 31 з них ввела заборону куріння. Щороку до цього списку приєднується 2-3 країни. Першою державою у світі, яка ввела повну заборону куріння в громадських місцях, стала Ірландія – 2004 р. там набув чинності відповідний закон. Нині його підтримує 95% населення.

Заборона куріння у громадських місцях є одним з першочергових заходів, визначених Рамковою конвенцією Всесвітньої організації охорони здоров’я з боротьби з тютюном, які мають сприяти подоланню тютюнової пандемії і зниженню шкідливого впливу тютюнопаління на здоров’я населення. Конвенцію підписало 172 країни, зокрема і Україна, і вже 31 з них ввела заборону куріння. Щороку до цього списку приєднується 2-3 країни. Першою державою у світі, яка ввела повну заборону куріння в громадських місцях, стала Ірландія – 004 р. там набув чинності відповідний закон. Нині його підтримує 95% населення.

Ще з грудня 2012 року вступив в силу Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Заборона куріння – є вимушеною мірою державної політики щодо підвищення якості життя населення. Та чи готове саме суспільство до таких змін?

За статистикою близько 30% українців є курцями, а тому питання щодо виконання такого закону та роз’яснення його положень є важливим для суспільства.

Закон встановлює заборону на куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кал’янів в громадських та інших місцях, а саме: у ліфтах і таксофонах; у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; у приміщеннях та на території навчальних закладів; на дитячих майданчиках; у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; у під’їздах житлових будинків; у підземних переходах; у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів; у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях об’єктів культурного призначення; у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Крім цього закон встановлює заборону і на куріння: у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності; у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; у приміщеннях гуртожитків; в аеропортах та на вокзалах.

Штрафи для фізичних осіб за куріння у заборонених місцях залишаються незмінними і їх визначено статтею 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – 51-170 гривень за перше протягом року порушення, 170-340 гривень – за друге і наступні порушення.

Матеріал підготувала Наталія Карвацька – доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка

Корисно знати