• Українська
  • English
Основи успішної вагітності
Основи успішної вагітності

Основи успішної вагітності

Бажана вагітність — радісний період в житті жінки. Новий стан організму вимагає від неї особливої відповідальності за своє здоров’я.

Кожна майбутня мати переживає про те, щоб її вагітність розвивалася нормально, пологи були легкими, а дитина народилася здоровою. Щоб період очікування малюка проходив і завершився благополучно, а ризик можливих ускладнень був мінімальним, вагітній жінці необхідно особливим чином відноситися до свого здоров’я. У цей час в її житті з’являться певні обмеження і нововведення, які є основою успішної вагітності.

Підтримуйте контакт із лікарем

Одна з важливих умов для нормального розвитку вагітності — прогнозування та профілактика її можливих ускладнень. Тому важливо своєчасно звернутися до гінеколога з приводу настання вагітності і проходити необхідні аналізи та обстеження. Вони покажуть, чи немає резус-конфлікту, інфекцій, які можуть нашкодити плоду і майбутній матері, допоможуть стежити за тим, як росте дитина в утробі матері. У разі необхідності лікар вживає термінових заходів для корекції процесів, які впливають на благополучний перебіг вагітності.

Регулярні візити до лікаря допоможуть майбутній мамі зберегти впевненість у своєму здоров’ї і стані малюка, знизити тривожність. Адже зайві стреси вагітній не потрібні.

Уникайте стресів і перевантажень

Вагітність повинна супроводжуватися позитивними емоціями, а стреси майбутній мамі протипоказані. Якщо ви продовжуєте працювати, постарайтеся уникати перевантажень, не вступайте в конфлікти.

Причиною стресу можуть бути як фізичні, так і психологічні подразники. Тому бажано, щоб ваші рідні взяли на себе більшу частину ваших домашніх обов’язків. Важливо не переохолоджуватися і не перегріватися в цей період. Не забувайте про повноцінний сон .

Намагайтеся частіше думати про хороше і навчіться розслаблятися. Діліться з близькими людьми своїми проблемами. Не забувайте, що психічний стан багато в чому залежить і від харчування, так як їжа впливає на багато біохімічних процесів в організмі. Тому потрібно правильно харчуватися.

«Так» і «ні» в харчуванні вагітної

Дитина в утробі отримує необхідні поживні речовини з їжі, яку їсть його мама. Раціон вагітної повинен бути різноманітним, містити вітаміни і мікроелементи, необхідні для нормального розвитку. Але при цьому пам’ятайте про помірність у їжі — переїдання погано відіб’ється і на вашому самопочутті, і на стані дитини.

Можливо, лікар призначить вам прийом додаткових вітамінів для вагітних. У кожному разі, всім вагітним необхідно додатково отримувати фолієву кислоту (бажано, щоб жінка почала приймати її ще на етапі планування вагітності). Фолієва кислота бере участь у формуванні плаценти, важлива для системи кровотворення, формування нервової трубки, з якої розвиваються головний і спинний мозок дитини. Дефіцит фолієвої кислоти підвищує ризик важких вад розвитку.

У раціоні вагітної має бути достатньо продуктів, що містять кальцій, який бере участь у формуванні кісток майбутньої дитини.

А от від фаст-фуду, чіпсів, сухариків та продуктів, напханих барвниками, в період вагітності бажано відмовитися. Варто відмовитися від м’ясних і рибних делікатесів, які не пройшли достатню термічну обробку (суші, делікатеси з сирого м’яса), від сирих яєць і сирого молока. Якщо не можете повністю відмовитися від кави, зведіть її споживання до мінімуму. Виключіть алкоголь.

Дихайте чистим повітрям

При працюючій промисловості і достатку авто на дорогах чистота повітря — поняття відносне. Але майбутній мамі під силу захиститися від додаткових забруднювачів атмосфери. Дитина внутрішньоутробно однаково страждає як від безпосереднього куріння мами, так і від пасивного куріння. Тому припиніть курити, якщо ви завагітніли, і уникайте компаній курящих людей.

Крім того, вагітним шкідливо вдихати речовини з побутової хімії, пари фарби та інших їдких речовин, а до особистої косметики потрібно ставитися з обережністю.

Протягом всієї вагітності потрібно гуляти на свіжому повітрі і проявляти фізичну активність. Щоб органи і тканини дитини розвивалися нормально, необхідна достатня кількість кисню. До того ж, свіже повітря заспокоює нервову систему.

Виконуйте вправи для вагітних

Спеціальні фізичні вправи для вагітних допоможуть тримати в тонусі серце і м’язи і сприяють повноцінному розвитку плоду. Ці вправи забезпечують нормальну циркуляцію крові і обмін речовин. Ваш лікар підбере вправи і вид тренування, які найбільше підходять саме вашій вагітності. В останні тижні вагітності в якості фізичних вправ виступають прогулянки.

Контроль та догляд за розвитком вагітності забезпечить її нормальне протікання.

Матеріал підготувала: асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології С.В. Печеряга

Корисно знати