• Українська
  • English
Міфи і реальність про куріння
Міфи і реальність про куріння

Міфи і реальність про куріння

Куріння – одна з найпоширеніших звичок, які завдають шкоди здоров’ю людини і цілого суспільства.

У процес куріння залучені практично всі верстви населення, у тому числі жінки і підлітки. Це соціальна проблема суспільства, як для його палить, так і для некурящої частини. Для першої частини проблемою є кинути палити, для другої – не «заразитися» звичкою палити, уникнути впливу суспільства, що палить, і зберегти своє здоров’я.

Тютюнова залежність – офіційно визнана хвороба. Люди змушені боротися з нею самостійно, і це породжує чимало домислів і міфів.

Міф 1. Куріння – це нешкідливе заняття

Куріння – головний фактор ризику захворювань легень, серця, нервової системи. 9 з 10 хворих раком легенів курили. Якщо людина почала палити в 15 років, тривалість життя зменшується більш ніж на 8 років. Почали палити до 15 років у 5 разів частіше вмирають від раку, ніж ті, хто почав курить після 25 років. Вчені Німеччини встановили, що кожна цигарка скорочує життя на 12 хвилин.

Міф 2. Кидати палити марно – здоров’я все одно вже не відновиш.

Як тільки людина кидає палити, включається процес детоксикації: організм починає активно самоочищатися. Вже через три місяці, максимум – три роки організм курця може повністю позбутися всього того, що в ньому накопичилося. А значить, ризик розвитку захворювань, пов’язаних з тютюнової інтоксикацією, буде прирівнюватися до того, як якщо б він не курив. Треба тільки мати на увазі, що навіть 1-2 сигарети в день блокують включення процесу очищення організму. Якщо хочете оздоровитися, треба відмовитися від тютюну повністю.

Міф 3. Курять майже всі

Велика частина людства не курить. В економічно розвинених країнах мода на куріння поступово проходить. Зараз цивілізоване суспільство культивує спортивний стиль, спортивну фігуру, регулярні заняття фізичними вправами, щоденну гімнастику. Тютюнопаління може перешкодити кар’єрі. Все більше підприємців відмовляється брати на роботу курців. У США понад 35 млн. людей кинули палити, в Англії – понад 8 млн. осіб. У Росії цією проблемою на державному рівні почали займатися зовсім недавно.

Міф 4. Куріння небезпечне тільки для тих, хто палить.

Медики давно встановили, що пасивні курці стають жертвами тютюну. Перебуваючи в курить компанії, людина ризикує не тільки звикнути до тютюнового диму (від чого один крок до сигарети), але й отримати весь «букет» захворювань, пов’язаних з курінням. Контакт зі вторинним димом викликає подразнення слизової оболонки очей, носа, глотки. Крім того, виникає роздратування дихальної системи, що проявляється в кашлі, відчуття дискомфорту в грудній клітці і зниження функціонування легенів. Пасивне куріння може вплинути на серцево-судинну систему, знижує здатність крові переносити до серця кисень, що веде до зниження фізичної активності.

Міф 5. Кинути курити легко.

На жаль, це не так. Більшість курців намагалися кинути палити хоча б раз у житті, і це у них не виходило. Самостійно це зробити в стані не більше 3 чоловік з 100. За допомогою лікарів – 50 – 70. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, з першої спроби це вдається лише кожному 100 курцеві зі стажем.

Міф 6. Куріння допомагає залишатися струнким.

Є багато повних, які багато курять. Правда, у тих, хто кинув палити відновлюється смакова чутливість і в перший час багато колишні курці дуже багато їдять – позначається повернулися здоров’я і апетит. Ось тут в самий раз згадати про щоденної зарядки, а також є більше овочів і фруктів.

Міф 7. Відмова від куріння може бути шкідливою.

Відмова від куріння – завжди перебудова організму, навантаження на його системи, розвиток синдрому відміни. Коли включається механізм очищення, всі токсини з клітин тканин викидаються в кров, де їх вміст підвищується в 2-3 рази. У деяких завзятих курців це може проходити важко, аж до загострення хронічних захворювань. Тим не менш, відпрацьовані методи поступової відмови від тютюну навіть при тяжких патологіях. Кинути палити – це значить відмовитися від постійної інтоксикації свого організму. Зробити це ніколи не пізно.

Міф 8. Сигарети знімають стрес.

Ні, посилюють. Нікотин, що міститься в тютюнових виробах, викликає викид адреналіну, внаслідок чого у людини підвищується тиск, прискорюється серцебиття, підвищується рівень цукру в крові, через що тютюн підвищує чутливість до стресу. Але разом з цим нікотин ще й отруйний, так як токсично діє на мозок. Крім нього, з тютюновим димом в організм потрапляє безліч інших шкідливих речовин, які поступово призводять до погіршення здоров’я. І чим воно стає слабкіше, тим більше схильним до стресів стає людина.

Підготовли за матеріалами медичних інтернет-видань: завідувач кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб, професор Федів Олександр та доцент кафедри Безрук Тетяна

Корисно знати