• Українська
  • English
5 головних медичних відкриттів 2016 року
5 головних медичних відкриттів 2016 року

5 головних медичних відкриттів 2016 року

За 12 місяців минулого 2016 року вченим по всьому світу вдалося зробити безліч відкриттів і провести сотні вдалих дослідів. Однак,  найголовнішими досягненнями медиків у минулому році були наступні.

1. Стовбурові клітини допомогли відновитися після інсульту.

У 2016 році вченим вперше вдалося поставити на ноги людей з паралізованими кінцівками. В експерименті фахівців з Медичної школи Стенфордського університету взяли участь 18 осіб у віці від 33 до 75 років. Всі вони перенесли інсульт за кілька років до початку експерименту. Як наслідок – труднощі при пересуванні або взагалі повна знерухомленість. Під час експерименту лікарі зробили ін’єкції стовбурових клітин у мозок добровольців. Ці клітини були генетично модифікованими, у них містився ген під назвою Notch1. Він активує процеси, що забезпечують формування та розвиток головного мозку в маленьких дітей. Відразу після операції частина пацієнтів зазнала побічні ефекти: нудоту, головний біль. Однак через кілька днів це пройшло. Зате вже в перший місяць у всіх добровольців спостерігалося поліпшення самопочуття. А через рік усі вони змогли стати на ноги, повністю відновитися і продовжити жити повноцінним життям.

2. Позбавлення діабетиків від уколів інсуліну.

Учені навчилися створювати штучні клітини, чутливі до цукру і здатні виробляти інсулін. Ці бета-клітини взяті з клітин нирок і поміщені в спеціальну медичну капсулу. Її вчені вживили під шкіру піддослідним, де вона успішно випускала в організм інсулін у міру необхідності. Поки цей експеримент був випробуваний тільки на лабораторних мишах. Але вчені впевнені, що в майбутньому, якщо підтвердиться успішність методу на людях, завдяки новій розробці інсуліновим діабетикам можна буде повністю відмовитися від ін’єкцій.

3. Нова методика лікування раку.

Завдяки новій методиці лікарям вдалося досягти ремісії у 90 % пацієнтів, які брали участь у дослідженнях (це були хворі на лейкемію). Такий високий відсоток одужання на пізніх етапах раку був досягнутий уперше. У ході експерименту білі кров’яні тільця були взяті з крові пацієнтів, хворих на лейкемію, модифіковані в лабораторії і потім повернуті в кровоносну систему. Лікарі взяли в добровольців імунні клітини, які борються з вірусами або патогенними внутрішньоклітинними мікроорганізмами, і генетично модифікували їх штучним шляхом, після чого повернули в організм.

4. Винахід штучної шкіри.

Група дослідників з Гарвардського медичного інституту і Массачусетського технологічного інституту розробила невидиму еластичну плівку, так звану штучну шкіру. Незважаючи на те що ця плівка синтетична, вона імітує біологічну шкіру, здатна пропускати повітря і вологу, а також має захисні функції. Фахівці вважають, що “друга шкіра” може бути використана в майбутньому для захисту натуральної шкіри від сонячних променів. Або в естетичній медицині, так як вона дозволяє підтягнути обвислу шкіру без хірургічних втручань.

5. Відкриття механізму автофагії.

Виявляється, наші клітини займаються канібалізмом – “їдять” хворих, пошкоджених побратимів. Розбираючи їх на “запчастини”, здорові клітини таким чином самоомолоджуються. Саме за цю розробку професор з токійського Технологічного інституту Есінорі Осумі був удостоєний Нобелівської премії з фізіології і медицини за 2016 рік. Він відкрив і описав цей процес. Коли ми детально вивчимо його, запевняє фахівець, можна буде позбавити організм від відпрацьованих компонентів і омолодити його. І продовжити життя!

Матеріал підготував: професор Святослав Дейнека, завідувач кафедри мікробіології та вірусології.

Корисно знати