• Українська
  • English
Засоби підвищення імунітету
Засоби підвищення імунітету

Засоби підвищення імунітету

Імунітет – це система різних механізмів, що забезпечує виживання людини в змінних умовах навколишнього середовища. Серед найбільш потужних агресивних факторів навколишнього середовища виділяються постійна агресія (вірус, мікроорганізм, найпростіші, гельмінти тощо), хронічна інтоксикація, електромагнітне випромінювання, емоційне напруження, значне фізичне навантаження.

 Необхідний системний підхід до вирішення завдання зміцнення імунітету.

З найбільш потужних факторів, що постійно впливають на організм – мікробно-вірусно-паразитарна агресія. Різноманітні мікроорганізми в нормальних умовах населяють всі бар’єрні органи – 1,5-2 м?шкірних покривів, 100-130 м?поверхні органів дихання, 650-1300 м?поверхні шлунково-кишкового тракту. Причому на бар’єрних органах знаходяться як патогенні, так і умовно-патогенні мікроорганізми.

Для обох груп мікроорганізмів, людина – потенційне живильне середовище. У звичайних умовах імунна система успішно справляється з умовно-патогенною мікрофлорою. І необхідно створювати умови, щоб більш спокійні представники умовно-патогенної (сапрофітної) мікрофлори мали змогу успішно конкурувати і самостійно пригнічувати патогенних представників мікробіоценозу. Не допускати активне розмноження на бар’єрних органах патогенних мікроорганізмів, проникнення за бар’єрний орган (в кров і лімфу) як токсичних продуктів життєдіяльності, так і власне мікробів.

З вірусами ситуація дещо інша. Для них бар’єрні органи найчастіше прозорі, можливості місцевого імунітету (неспецифічна імунологічна резистентність) лише зменшує вірусну атаку кількісно і далеко не завжди можуть запобігти захворюванню. Віруси легко долають систему бар’єрних органів і розмножуються в клітинах організму людини. Але вироблення засобів специфічної захисту (антитіла) запобігає повторному захворюванню, рецидиву вірусної інфекції.

Не менш потужний фактор, вплив якого на організм також можна активно регулювати – хімічне забруднення навколишнього середовища.

Різноманітні токсичні речовини також можуть проникати в організм переважно через систему бар’єрних органів, посилюючи токсичний стрес, викликаний мікроорганізмами. І в ще більшому ступені посилювати генерацію вільних радикалів, підтримувати реакції перекисного окислення ліпідів.

Фізичне навантаження – це більш інтенсивна робота, під час якої людина споживає значно більше поживних речовин і кисню на їх окислення. І незмінно генеруються вільні радикали кисню. Чим інтенсивніше робота – тим більше генерація вільних радикалів. І значніше шкідливу дію вільних радикалів на організм. Особливо, якщо фізичне навантаження відбувається на тлі вираженого впливу на організм людини всіх вищеперелічених негативних факторів навколишнього людини мікросередовища.

Методи зміцнення імунітету мають різну ефективність і трудомісткість.

Найчастіше «зміцнюють імунітет» стимуляторами. Настоянка кореня женьшеню, лимонника китайського, ехіноцеі пурпурової, кореневищ радіоли рожевої, рідкий екстракт кореневищ елеутерококу колючого, заманихи високою дійсно стимулюють імунітет. Але за рахунок створення ще одного, нехай і невеликого, але все ж стресу для організму, активації гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової системи, підвищеного вироблення стресових гормонів надниркових залоз. Фактично, вони імітують реакцію поломки в організмі, на яку він повинен відповісти активним захистом. Якщо організм ще здатний на це. Це найпростіший, але не завжди безпечний шлях.

Більш ефективно проводити зміцнення імунітету народними засобами.

Найчастіше – через застосування антиоксидантів рослинного походження – вітамінів А, Е, С, Р та ін., які є у різних лікарських рослинах. Але для збереження антиоксидантної активності необхідно проводити правильний витяг біологічно активних речовин з лікарської рослинної сировини. Антиоксиданти рослинного походження зміщують баланс в організмі, збільшують потужність антиоксидантної системи організму і тим самим зменшують інтенсивність реакцій перекисного окислення ліпідів.

Основний механізм роботи рослинних антиоксидантів – вони віддають вільним радикалам електрон, але при цьому самі стають вільними радикалами. Але з більш тривалим терміном життя. Реакція перекисного окислення лише гальмується. І з темпом пошкодження організм успішніше справляється.

Зміцнення імунітету дітям і дорослим – непросте завдання.

Для зміцнення імунітету необхідна системна оцінка індивідуального стану організму людини, його екологічного оточення, особливостей способу життя тощо. Тобто знати, як вести здоровий спосіб життя в непростому екологічному оточенні. І проводити вибір засобів і способів індивідуальної корекції стану здоров’я в цілому. І імунної системи, що впливає і визначальною рівень здоров’я людини, зокрема. Тільки таким способом можна дійсно зміцнити імунітет, запобігти виникненню захворювань. А не випробовувати свій організм на міцність черговим імуномодулятором або агресивним методом впливу.

Підготувала доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Ляшук Р.П.

Корисно знати