• Українська
  • English
Чому добре вживати мандарини
Чому добре вживати мандарини

Чому добре вживати мандарини

Мандарин – багаторічна рослина родини Рутових. Поширена цитрусова культура, що також використовується як лікарська, ефіроолійна та декоративна.

Плоди мандаринів багаті на органічні кислоти. Їх дедалі більше вживають, ніж апельсини, грейпфрути, та особливо, лимони. Чому? Тому, як мандарин більш смачніший ніж помаранч і позбавлений неприємної гіркоти, властивої грейпфрутам, або кислоти властивої лимонам.

Ще з давніх часів мандарини набули популярності, як фруктовий десерт, а в зимовий час, як «культовий фрукт», що супроводжує своєю присутністю всі новорічні свята.

Мандарини корисно вживати з багатьох причин.

Їм притаманний делікатесний смак; мандарини можна застосовувати в дієтичному і дитячому харчуванні; вони поліпшують травлення; мають загальнозміцнюючу та протимікробну дію; містять вітамін Д, який має протирахітну дію і вітамін К, здатний забезпечити еластичність кровоносних судин; містять вітамін С і флавоноїди (похідні фенольних сполук, жовті, коричневі пігменти рослин. Вони виявляють різноманітну фітотерапевтичну дію); в «білій сіточці» в надлишку містяться глікозиди, що добре впливають на стан стінок кровоносних судин; висушена шкірка мандарина застосовується як засіб пролонгації знеболюючих, до того ж, непогано заспокоює нервову систему.

Варто зазначити, що давати мандарини дітям потрібно обережно. Почавши з декількох часточок, спостерігати за реакцією, поступово збільшуючи порцію. Якщо проблем немає – можна давати дитині один-два плоди на день. Дітям дуже подобається цей фрукт, і він, безперечно, корисніший від синтетичних вітамінів.

Цікавим є те, що мандарини в своєму складі не містять нітратів, оскільки містять лимонну кислоту – «протиотруту», а з нею нітрати просто не уживаються.

Мандарин також використовуються з лікувальною метою.

Їх використовують при лікуванні астми і бронхітів. Вони містять велику кількість фенолікової амінокислоти, яка називається синефрином (протизастійний і протинабряковий засіб). Щоденна склянка мандаринового соку вранці сприятиме очищення легенів від слизу. Якщо мандарини або ж сік свіжовичавлений вживати регулярно це позбавить від гельмінтів (глистів). Мандарини мають антицинготну дію, підвищують апетит, покращують обмінні процеси.

Зовнішнє застосування мандаринового соку допомагає в боротьбі з молочницею. Сік застосовується при шкірних захворюваннях. Дія фітонцидів, що містяться в мандарині, настільки сильна, що свіжий сік вбиває деякі грибки (трихофітію, мікроспорію). Щоб вилікувати шкіру та нігті, уражені грибком, слід багато разів втирати в них сік з часточки або шкірки мандарина. Мандаринова шкірка входить до складу суміші лікарських рослин для отримання гіркої настоянки, яка застосовується в медицині для підвищення апетиту і поліпшення травлення. Для стимуляції апетиту рекомендують використовувати в тих же дозах і чисту настоянку сухої шкірки мандарина.

Участь фрукта мандарина в медичних цілях та взагалі в повсякденному раціоні є невід’ємною. Їх можна вживати як у сирому вигляді, так і в переробленому всім бажаючим, за виключенням людей, які мають ряд проблем зі здоров’ям і можуть нашкодити собі вживаючи мандарини.

Протипоказання до вживання

Не дивлячись на переважну користь ароматних плодів, іноді вживати їх потрібно з обережністю. Безумовно, як і всі цитрусові, мандарин може стати причиною алергічних проявів. Тому тим, хто схильний до алергії, зловживати мандаринами не можна.

Мандарини подразнюють нирки і слизову оболонку шлунку і кишечника. Тому мандарини не рекомендуються вживати людям, котрі страдають виразковою хворобою шлунку і дванадцятипалої кишки, при гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентеритах, коліті і загостреннях запальних захворювань кишечника, а також при холециститі, гепатиті і гострому нефриті.

Матеріал підготувала: асистент кафедри мікробіології та вірусології Попович Валентина

Корисно знати