• Українська
  • English
Що таке «пташиний грип» і на скільки він небезпечний для людини?
Що таке «пташиний грип» і на скільки він небезпечний для людини?

Що таке «пташиний грип» і на скільки він небезпечний для людини?

Від пташиного грипу на озері у селі Чортория гинуть лебеді, а в домогосподарствах цього села – свійська птиця. Пташиний грип вбиває лебедів, які зимують на річці Дністер у сусідній Тернопільській області. Природно, що багатьох мешканців нашого краю цікавлять питання поширення цієї недуги, її небезпеки для здоров’я людини, запобігання зараженню тощо.

Всім відомо, що грип це найпоширеніше інфекційне захворювання людини, яке перебігає з вираженою інтоксикацією та ураженням верхніх дихальних шляхів. Однак далеко не всі знають, що грип це хвороба не лише людини, але й тварин, зокрема і птахів.

Грип у тварин (птахів) і грип у людей викликається спорідненими вірусами, які відрізняються лише за складом та агресивністю своїх ферментів, а саме за типом гемаглютиніну та нейрамінідази. Необхідно зазначити, що саме від типу гемаглютиніну та нейрамінідази залежить здатність того чи іншого штаму вірусу грипу викликати захворювання у людей чи у тварин. Патогенними для людей є лише ті штами вірусу грипу, які містять  гемаглютинін першого – третього (Н1 – Н3) і нейрамінідазу першого та другого (N1 – N2) типів. У свою чергу захворювання у тварин (птахів) викликають віруси грипу, які містять гемаглютинін від четвертого по десятий (Н4 – Н10) і нейрамінідазу від третього по восьмий (N3 – N8) тип. Вважається, що зараження людини штамами вірусу грипу тварин (птахів) неможливе.

Із 16 відомих на сьогодні штамів вірусу грипу, які уражають птахів, найбільш патогенними для пернатих є штами H5N1 та H7N7. Для багатьох видів птахів зараження цими штамами вірусу грипу є абсолютно смертельним. Особливу загрозу грип H5N1 та H7N7 становить для диких водоплавних та свійських (кури, качки, гуси, індики) птахів, які здебільшого не мають імунітету до цієї недуги і після зараження швидко гинуть.

Загибель лебедів на озері у селі Чортория та на річці Дністер у Тернопільській області якраз і спричинена штамом H5N1 вірусу грипу. При цьому роль резервуара та переносників інфекції виконують дикі птахи, зокрема і перелітні, у яких сформувався природній імунітет до вищезгаданих штамів вірусу грипу.

Люди на пташиний грип не хворіють.

Виключенням є пташиний грип спричинений штамом H5N1 випадки захворювання на який серед людей реєструються з 1997 року. Як правило це спорадичні, поодинокі випадки захворювання, оскільки сприйнятливість людей до цього штаму вірусу грипу також є не високою. Зараження, здебільшого, відбувається за прямого контакту з інфікованими птахами під час догляду за ними, розробці їх тушок, збиранні та упаковуванні яєць.

Значно рідше інфікування відбувається аліментарним шляхом при вживанні сирих чи недостатньо просмажених яєць. Останнім часом з’явилися повідомлення про можливість передачі вірусу грипу H5N1 від птахів до людини повітряно-крапельним шляхом. Наразі немає доведених фактів передачі пташиного грипу від людини до людини. Однак занепокоєння викликає те, що внаслідок мутацій та обміну генетичним матеріалом з вірусами грипу людини, віруси пташиного грипу можуть набути нових властивостей і передаватися від людини до людини, зокрема і повітряно-краплинним шляхом. За такої ситуації пташиний грип може перетворитися на монстра, який буде становити серйозну небезпеку для людства.

Клінічна симптоматика пташиного та «звичайного» грипу у людини схожі.

При пташиному грипі від зараження до перших клінічних проявів проходить у середньому 2-4 дні. Характерними симптомами є висока гарячка, сухий кашель, болі у горлі, м’язах, суглобах, головний біль. У багатьох випадках спостерігаються діарея, нудота, блювання. За сприятливого перебігу через 7-10 днів наступає одужання. Однак, частіше, пташиний грип у людей набуває тяжкого перебігу з розвитком атипової (вірусної) пневмонії, гострої легеневої недостатності і завершується смертю хворого. Починаючи з 2003 року Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила захворювання на пташиний грип у різних країнах світу більше 400 людей, із яких понад 250 померли.

Лікування пташиного грипу у людини проводиться так само, як і лікування «звичайного» грипу.

Застосовуються одні і ті ж лікарські засоби: противірусні, жарознижуючі, протизапальні, відхаркуючі, десенсибілізуючі, тощо. За тяжкого перебігу чи розвитку ускладнень лікування проводиться в умовах відділень інтенсивної терапії та реанімації.

Щоб запобігти захворюванню на пташиний грип необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

уникати контакту з послідом, виділеннями, трупами диких та свійських птахів навіть за поодиноких випадків їх загибелі;

перебуваючи у місцях загибелі пернатих користуватися ватно-марлевими пов’язками і не торкатися руками слизових оболонок очей, рота та носа;

м’ясо птиці купувати в спеціалізованих відділах магазинів та ринків;

м’ясо птиці та яйця вживати лише після належної термічної обробки.

Важливо пам’ятати! За появи симптоматики гострого респіраторного захворювання впродовж 5 днів з моменту перебування у місці загибелі птахів негайно зверніться до лікаря. Противірусна терапія розпочата у перші дні захворювання на пташиний грип суттєво збільшує шанси на одужання.

Матеріал підготував: Юрій Рандюк, доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати