• Українська
  • English
Отруйні стріли Купідона або розплата за насолоду
Отруйні стріли Купідона або розплата за насолоду

Отруйні стріли Купідона або розплата за насолоду

День Святого Валентина – незвичайне і романтичне свято, коли закохані отримують ще одну можливість сказати один одному про свою любов і подарувати приємні подарунки та солодкі поцілунки.

Це саме той день, коли варто відірватись від сірих буднів і згадати про високе почуття, яке змушує людей робити воістину великі подвиги. А ім`я цьому почуттю – кохання…

Як би дивно це не звучало, але є ціла наука, яка займається одним із подарунків богині Афродіти: природою поцілунку – філематологія.

Сьогодні вчені з’ясували, що поцілунок має великий вплив на наше здоров’я і пробуджує в нас найприємніші бажання.

1. Поцілунок для романтики

Німецькими вченими доведено, що поцілунок благотворно впливає на настрій людини: педантичні німці впевнені, що 20-секундний ранковий поцілунок створює романтичний настрій на весь день.

2. Поцілунок для схуднення

Самий безневинний поцілунок в щоку спалює п’ять калорій, а під час пристрасного поцілунку спалюється до 30 калорій.

3. Поцілунок для імунітету

Доведено, що любителі поцілунків рідше звертаються до лікарів. Це пов’язано з виробленням нейропептидів під час поцілунку, які знищують хвороботворні бактерії і віруси.

4. Поцілунок для адреналіну

Дослідження показали, що пристрасний поцілунок викликає в мозку ті ж хімічні реакції, що і стрибок з парашутом або стрілянина з пістолета. Під час поцілунку в крові підвищується рівень адреналіну, що сприяє фізичній та розумовій активності.

5. Поцілунок як болезаспокійлеве

Поцілунки коханої людини можуть діяти як болезаспокійливе, яке в 200 разів сильніше морфію. Перевірте самі — від головного болю допомагає!

6. Поцілунок для мовчання

Чи знаєте ви цей хитрий спосіб піти від відповіді або змусити «замовчати» коханого? Поцілунок допоможе уникнути сварки або неприємних пояснень.

7. Поцілунок для зміцнення шлюбу

Статистика стверджує, що 40% сімейних пар вважають французький поцілунок одним з головних проявів любові. Психологи ж запевняють, що «глибокий» поцілунок – це певний емоційний сплеск як краща профілактика розлучень.

8. Поцілунок для оргазму

Доведено, що 94% жінок отримують сексуальне задоволення від поцілунків, а деяким навіть вдається досягти оргазму з їх допомогою. Такий феномен властивий 1–2% представниць слабкої статі.

9. Поцілунок для тренування серця

Під час поцілунку у людини помітно частішає пульс — до 150–180 ударів на хвилину у жінок і до 110–120 ударів у чоловіків. Тому поцілунки є відмінною профілактикою вегетативно-судинної дистонії і порушень, пов’язаних з циркуляцією крові в організмі.

10. Поцілунок від стресу

За припущенням психологів, поцілунок – важливий ритуал в житті будь-якої людини, а поцілунок коханої людини – кращий засіб від стресу і депресії. Під час поцілунку знижується рівень гормону стресу – кортизолу.

На жаль, стріли маленького Купідона можуть бути отруйними.

Поцілунки несуть в собі потенційну небезпеку – адже зі слиною коханої людини ви можете отримати як бонус збудників багатьох хвороб.

Цілуватися – не таке вже нешкідливе заняття. Виявляється, що окрім герпесу, про який всі знають, існує ще більше десяти захворювань, що передаються від людини до людини через поцілунок. Що ж це за хвороби, як вони виявляються і хто ризикує їх підхопити?

Найпоширенішою  «хворобою поцілунків » вважається інфекційний мононуклеоз.

Збудником цього захворювання є вірус Епштейна-Барра ,який у величезних кількостях міститься в слині інфікованої людини . Після « отруйної стріли Купідона» зараженого ніщо не турбує протягом декількох тижнів . Потім з’являються перші ознаки захворювання – головний біль, слабкість , загальне нездужання .А через кілька днів настає криза – температура підвищується до 39-40 С, з’являється сильна ангіна, збільшуються лімфатичні вузли. Після гарячкового періоду, що триває приблизно тиждень, симптоматика мононуклеозу йде на спад. Однак у більшості перехворілих вірус залишається в крові та в слині на кілька років, а іноді все життя. Такі люди є носіями хвороби і можуть заражати оточуючих. На жаль, специфічної профілактики цього захворювання немає. Не винайдено ні вакцин, ні сироваток, що перешкоджають зараженню цим вірусом. Так що будь-яка людина може стати жертвою мононуклеозу. Сама хвороба не є небезпечною і майже не дає ускладнень, проте триває вона довго і переноситься людьми досить важко. Так що потерпілий ще довго буде згадувати солодкий поцілунок партнера з інфекційним мононуклеозом.

Через поцілунок можна заразитись і вірусом гепатиту В.

Щоправда, це скоріше казус, ніж закономірність. Річ у тім, що зараження можливе тоді, коли в слині є домішка крові. Так що заїди в кутиках рота, або кровоточивість ясен підвищують ризик передачі цієї інфекції. Але від неї можна вберегтись за допомогою вакцинації, яку проводять у три етапи: друге щеплення роблять через місяць після першого, а третє – через п’ять місяців після другого.

Варто нагадати і про бліду трепонему – збудника сифілісу.

Це так званий побутовий шлях зараження. Крім поцілунків, небезпечні й такі контакти зі слиною, як окурювання чужих цигарок, використання чужої губної помади чи посуду, особливо через горлечко пляшки, яку передають з рук в руки.

Розвиток кандидозу ротової порожнини викликають дріжджоподібні гриби, які в звичайний час знаходяться неактивному стані і стають патогенними при зниженні імунітету людини, при злоякісних новоутвореннях, ВІЛ-інфекції, туберкульоз, патології ендокринної системи, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, особливо у випадках зниженої продукції шлункового соку. Дуже часто кандидоз виникає на фоні цукрового діабету, який протікає у безсимптомній формі.

Для того, щоб вберегти себе від злих жартів Купідона необхідно:

Якби це дивно не звучало ,але після поцілунку потрібно продезінфікувати контактні слизові, потрібно прополоскати рот антисептиком (фурацилін, міромістин, навіть зубний ополіскував з антибактеріальним ефектом). Головне, обробку потрібно провести якомога швидше, тоді ризик зараження багатьма інфекціями істотно зменшиться;

Не користуватись чужими засобами гігієни;

Зміцнювати імунітет;

Для захисту свого малюка від інфекційного мононуклеозу , батькам варто цілувати своє чадо винятково в пухкі щічки. Не варто їсти з дитиною з одного посуду, пити газовану воду з однієї пляшки;

Слідкувати за режимом харчування, зменшувати прийом вуглеводів, копченостей, твердого сиру, дріжджового тіста.

Матеріал підготували: доцент кафедри дерматовенерології Гаєвська М.Ю., студентка 19 групи, медичного факультету №2 Урсу К.М.

Корисно знати