• Українська
  • English
Кращі продукти для здорового імунітету та деякі заборони
Кращі продукти для здорового імунітету та деякі заборони

Кращі продукти для здорового імунітету та деякі заборони

Згідно оцінкам експертів ВООЗ здоров’я на 70% залежить від способу життя.

Одним з найважливіших факторів, який впливає на підвищення імунітету, є правильне харчування.. Але темп життя часто перешкоджає правильній його організації. Дослідження, що проводяться науковцями різних країн свідчать про те, що харчовий статус населення має значні відхилення від формули здорового збалансованого харчування.

Імунітет послаблюють як одноманітне недостатнє харчування, виключення з раціону жирів, слідування жорстким дієтам, так і переїдання, коли шлунок і кишечник забиті погано перевареної важкої їжею

Основні групи продуктів, які необхідні організму і які будуть сприятливо впливати на підвищення і зміцнення імунітету.

Кисломолочні продукти. Внутрішня інтоксикація організму відбувається під впливом гнильних кишкових мікроорганізмів, що призводить до розвитку різних хвороб і старіння, а пробіотики і біфідобактерії, що входять до складу кисломолочних продуктів перешкоджають розмноженню таких мікроорганізмів, допомагають відновлювати мікрофлору кишечника, підвищують імунітет.

Білки. Цей вид поживних речовин є одним з найважливіших для кожного з нас. Але зловживати білковими продуктами не можна. Надлишки даної речовини з плином часу можуть спровокувати аутоімунні захворювання, остеопороз, подагру і ревматизм. Джерелами білків тваринного походження є м’ясо, молочні продукти, риба, птиця і т.п.. Джерелами рослинного білка вважаються бобові культури (квасоля, сочевиця, соя, горох та деякі інші).

Фрукти і овочі. У такій їжі міститься велика кількість амінокислот, білків, харчових волокон, мінералів, вітамінів і антиоксидантів. Вони відмінно борються з вільними радикалами, отруйними для організму, допомагають імунній системі відновитися. Фрукти і овочі – це відмінне харчування для зміцнення імунітету. Але найкраще вживати їх у свіжому вигляді. Так зберігається максимум корисних речовин. Свіжовичавлені овочеві та фруктові соки – надзвичайно корисні.

Вітаміни краще всього зберігаються в плодах з твердою шкіркою. Найкорисніші зимові фрукти – цитрусові, ківі, хурма. Вони багаті вітамінами С, А, Е, В3, В6, Р. У складі лимонів речовин, що стимулюють імунітет, дещо менше, проте найбільш цінним з них є кумарин лимонного соку.

Харчові волокна овочів (клітковина і пектини) необхідні для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту, кишкової мікрофлори; виводять надлишок холестерину, зв’язують і виводять солі важких металів, у тому числі і радіоактивні елементи, а також інші токсичні для організму речовини. Хлорофіл – речовина, що міститься в свіжих продуктах зеленого кольору, необхідно для нашого імунітету, крім того, хлорофіл здатний надавати на кров вплив схоже з дією гемоглобіну: підвищувати рівень кисню, прискорювати азотистий обмін. Хлорофіл укріплює клітинні мембрани, сприяє формуванню сполучних тканин, що допомагає в загоєнні ерозій, виразок, відкритих ран. Хлорофіл підсилює імунну функцію організму, прискорюючи фагоцитоз. Крім цих дивовижних якостей, хлорофіл здатний запобігати патологічним змінам молекул ДНК.

Часник – це справжнє джерело здоров’я. Знання про його лікувальні властивості доходять до нас з глибини століть. Корисний для організму навіть у невеликих кількостях – перш за все, за рахунок вмісту в ньому алоцину, що діє антимікробно. При використанні часнику в лікуванні застуди слід їсти часник у сирому вигляді. У дітей, які приймають часник під час застуди, як правило, нижче частота захворюваності, скорочуються терміни хвороби, застуда протікає в легкій формі.

Потужний протимікробний ефект мають деякі інші прянощі, не поступаючись деяким аптечним імуностимуляторам – кориця, куркума, кордамон, імбир, гвоздика.

Мед та продукти бджолярства – здавна вважаються одними з найбільш корисних.

Мед містить вітаміни та мікроелементи з потужними імуностимулюючими ефектами. Бджолиний пилок — джерело жирних кислот, бере участь у виробленні ферментів і інших поживних елементів, що зміцнюють імунну систему. Прополіс — широко використовуване в медичній практиці (бактерицидна і бактеріостатична дії). Прополіс здатний знищувати широкий спектр патогенів, включаючи туберкульозну паличку, віруси, найпростіші, кандиди, респіраторні віруси тощо. Причому прополіс знищує і виводить чужорідні клітини, а рідну мікрофлору організму-господаря зберігає в цілості й схоронності.

Горіхи і насіння.

Одні з кращих натуральних джерел аміно- і жирних кислот, які необхідні для оптимального функціонування імунної системи. Для вегетаріанців вони є прекрасними замінниками м’яса й інших тваринних продуктів.

Вода – це життя, тому функціонування організму людини просто неможливо без води, а її нестача в організмі призводить до виникнення багатьох недуг. Здоровій людині потрібно пити не менше 2-х  літрів води на день. Починати ранок бажано з0,5 лтеплої води.

Про способи приготування: смажене, гостре і надмірно солоне – геть!

Така їжа може викликати запалення слизових шлунково-кишкового тракту, верхніх дихальних шляхів. Не змушуйте своє серце і печінку боротися з надлишком жиру, сіллю, цукром  та канцерогенами, не перенапружуйте їх. Замість смаженого слід включити в раціон тушковані овочі, пісні бульйони, запечену та тушковану рибу, індичку, а також каші і кисіль. Слід зробити харчування дробним.

Інші заборони. «Фаст-фуд» – вкрай небезпечна їжа!

Багато калорій, велике навантаження на печінку і травну систему, багато некорисного жиру, всілякої хімії, жахливі  з дієтичної точки зору соуси…тощо. Недоліки «фаст-фуду» можна перераховувати дуже довго. А ось користі – ніякої!

Наступна заборона – цукор, соки з пакетів, газована фарбована вода.

У пакетованих соках дуже багато цукру і консервантів. А в кольоровій газованій воді є на додачу ще й кофеїн. Всі ці речовини негативно впливають на імунітет. Користі напої з магазину також не принесуть. Крім того, намагайтесь не вживати продукти, що містять цукрозамінники – це також удар по імунітету і травній системі. Всі мікроби «харчуються» глюкозою. Такі  “ситі” мікроорганізми дуже швидко розмножуються.

Звичайно, забруднене навколишнє середовище, про яке багато говориться, пестициди, гербіциди, радіонукліди та інші подібні фактори імунну систему руйнують. Але неправильне харчування, гіподинамія, безконтрольний прийом ліків, стреси, шкідливі звички – вбивають наш імунітет в два рази швидше. Правильне збалансоване харчування в поєднанні з максимально можливою елімінацією шкідливих чинників допоможе зміцнити наш імунітет. А він вже тоді «потурбується про хвороби і недуги».

Матеріал підготувала: Каспрук Н.М., кафедра клінічної імунології, алергології та ендокринології

Корисно знати