• Українська
  • English
Панкреонекроз та режим харчування
Панкреонекроз та режим харчування

Панкреонекроз та режим харчування

Панкреонекроз – це патологічний процес, що характеризується відмиранням тканини органу під дією пошкоджуючих факторів. За останні роки смертність від геморагічного панкреонекрозу зросла. Статистичні дослідження показують, що до 40% випадків гострий панкреатит закінчується для пацієнта летально.

 

Пік захворюваності на гострий панкреатит і як наслідок розвиток геморагічного панкреонекрозу припадає на осінньо-зимовий період, особливо на період новорічних та різдвяних свят, під час якого відбуваються значні зміни у режимі харчування населення.

Що ж є причиною розвитку такого недугу?

Надмірне вживання спиртних напоїв;

регулярне переїдання та зловживання жирною, смаженою та висококалорійною їжею;

перенесені травми та операції черевної порожнини;

виразкова хвороба дванадцятипалої кишки та шлунка;

жовчно-кам’яна хвороба;

тривале психо-емоційне навантаження.

Які основні симптоми панкреонекрозу?

Головним симптомом некрозу підшлункової залози є біль, що локалізується в лівому підребер’ї, хоча може поширюватися у плечову зону, та найчастіше має схожість на больові відчуття при серцевому нападі. Слід памятати, що головною відмінністю болю при панкреонекрозі від болю серцевого генезу є зняття його при зміні положення на сидяче з підігнутими до живота ногами.

Наявність постійних блювотних позивів, що закінчуються рясною блювотою, яка не приносить полегшення.

Підвищення температури тіла.

Відчуття здуття та метеоризму.

Біль при пальпації живота.

Важливо пам’ятати, що панкреонекроз є смертельним захворюванням, тому при появі перших симптомів необхідно обов’язково звернутися за допомогою до фахівця. Враховуючи, що найкраще лікування – це профілактика, слід стежити за режимом харчування та звертати увагу на корисність меню святкового столу.

Матеріал підготували співробітники кафедри судової медицини та медичного правознавства

Корисно знати